У Польщі співробітника Huawei звинувачують у шпигунстві на Китай

2 хв. читання

Влада Польщі підозрює двох чоловіків у шпигунстві для Китаю. Один з них — працівник китайської ІТ-компанії Huawei. Чоловіків заарештували 8 січня. Про це пише Media Sapiens з посиланням на ВВС.

Працівника Huawei звати Ванг Вейджін (Wang Weijing). The New York Times повідомило у суботу (12 січня), що компанія його вже звільнила, оскільки ця справа “завдає їй репутаційного збитку”.

Інший заарештований — Пьотр Д. (Piotr D), який раніше працював на службу безпеки Польщі у відділі телекомунікацій. Польські медіа повідомляють, що його звільнили з посади через корупцію, але формально не пред’являли звинувачення. Наразі пан Пьотр працював у філії французької телекомунікаційної компанії Orange.

Нещодавно Orange Polska разом з Huawei розгорнули у Польщі 5G мережу мобільного інтернету. Правоохоронці провели обшуки в офісах обох компаній та у будинках підозрюваних.

huawei 2

У своєму зверненні китайська ІТ-компанія Huawei заявляє, що “відповідає всім чинним законам і нормам у країнах, де вона діє, та вимагає, щоб кожен працівник дотримувався законів і правил у країнах, де вони працюють”.

Компанія Orange повідомила, що польські служби безпеки збирають матеріали справи, проте їй невідомо, чи це стосується професійної роботи звинуваченого.

Cуд дозволив заарештувати підозрюваних на три місяці, як того вимагало обвинувачення. Якщо їхня вина у шпигунстві підтвердиться, їм загрожує до 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, нещодавно у Чехії уряд попросив 160 компаній оцінити ризики через використання техніки і програм китайських ІТ-компаній Huawei і ZTE. Зокрема, хвилювання викликала нещодавно розгорнута 5G мережа, де використали технології Huawei. Компанії звинувачують у можливому шпигунстві для Китаю. Закони цієї країни вимагають від приватних компаній, які там базуються, співпрацювати зі спецслужбами.

Поділитися
Exit mobile version