Війна з Telegram: з 2019 року в Росії запустять технологію блокування заборонених сайтів

2 хв. читання
censor telegram

У 2019 році Роскомнагляд планує запустити нову технологію, яка буде блокувати заборонені сайти, в тому числі і Telegram. Про це пише ictv.ua.

За інформацією джерел, все необхідне обладнання закуплять за рахунок держави, а це близько 20 мільярдів рублів. Тестування нової системи почалися ще в серпні в Реутові. У ній брали участь 7 компаній, однак лише одна підтвердила співпрацю.

Це вже не перша спроба заблокувати саме Telegram. Російська влада стверджує, що через те, що сервіс неконтрольований, його використовують екстремісти та терористи. Насправді ж, Кремль боїться зародження протестних рухів.

“Справа не тільки в Telegram. Це політика Роскомнагляд по встановленню контролю над Інтернетом. Telegram – це окремий випадок. Російська держава за прикладом інших авторитарних режимів давно тягне свої щупальця до Інтернету. Намагається там все взяти під свій контроль, заблокувати все, що йому заманеться”, – повідомляє російський соціолог Ігор Ейдман.

Нині у Росії доступ до заборонених сайтів блокується за IP-адресою. Це унікальний код, який має кожен комп’ютер. Та через це страждають нейтральні ресурси. Наприклад, навесні цього року, намагаючись побороти месенджер Telegram, Роскомнагляд заблокував близько 11 мільйонів IP-адрес, які не несли в собі нічого протизаконного. Тож такий метод не надто ефективний.

Нагадаємо, 16 квітня Роскомнагляд почав блокувати месенджер. 20 мільйонів IP-адрес було заблоковано і це привело до збоїв у роботі ресурсів.

Поділитися
Exit mobile version