Як коти поширюють дезінформацію в Інтернеті

3 хв. читання
i150 ArticleImage 28616 1

Інтернет використовується для поширення і для доступу до інформації. Але він також є засобом розповсюдження дезінформації. Політтехнологи, радикальні активісти, злочинні політичні режими, шахраї та навіть «місцеві» божевільні разом із прихильниками «теорії змови» регулярно використовують всесвітню павутину для поширення неправди.

І от тут приєднуються до справи коти. Адже, щоб розповсюдити інформацію, потрібно створити аудиторію. А ніщо так не об’єднує, як споглядання милих тварин.

Наприклад, відомий прибічник нетрадиційної медицини і головний розповсюджувач дезінформації про вакцини від коронавірусу доктор Джозеф Меркола.

Його веб-сайт регулярно публікує пости про милих тварин, які викликають десятки або навіть сотні тисяч взаємодій у Facebook.

А Western Journal, правове видання, яке опублікувало недоведені твердження про переваги використання Гідроксихлорохіну для лікування Covid-19 володіє популярною сторінкою Liftable Animals у Facebook. Вона публікує історії з головного веб-сайту Western Journal разом із історіями про золотистих ретриверів і жирафів.

Відео та GIF-файли милих тварин — зазвичай котів — стали вірусними в Інтернеті майже стільки ж, скільки існує Інтернет. Багато тварин стали відомими: Сварливий кіт, Ліл Буб і Кіт Ньян, кіт Степан тощо.

[rl_gallery id=”135105″]

Щоправда, пости з тваринами прямо не поширюють неправдиву інформацію. Але вони можуть залучити величезну аудиторію, яка буде перенаправлена на публікацію або сайт, що поширює неправдиву інформацію про фальсифікацію виборів, недоведені ліки від коронавірусу та інші безпідставні теорії змови, зовсім не пов’язані з відео. Іноді, якщо Ви перевіряєте стрічку милих тварин у Facebook, користувачі несвідомо реєструються як підписники на оманливі пости від того самого видавця.

Але мабуть, жодна організація не використовує таку тактику так потужно, як Epoch Media, материнська компанія видання The Epoch Times. Згідно з аналізом The New York Times, Epoch Media опублікувала відео милих тварин у 12 062 публікаціях на своїх 103 сторінках у Facebook за останній рік. Ці дописи, які містять посилання на інші веб-сайти видання, зібрали майже чотири мільярди переглядів.

Використання відео з тваринами є загадкою для технологічних платформ, таких як Facebook, оскільки самі пости про тварин не містять дезінформації. Але соцмережа останнім часом почала активно стежити за такими популярними відео і в минулому році видалила кілька сотень афілійованих облікових записів Epoch Media, коли визначила, що облікові записи порушили її політику «скоординованої неавтентичної поведінки».

ТЕГИ:
Поділитися
Exit mobile version