Як очистити HDD, SSD та інші носії інформації?

13 хв. читання
HDD

Переконайтеся, що Ваша особиста інформація безпечно і надійно вилучена з пристроїв, які Ви більше не використовуєте. Ось короткий посібник для безпечного стирання жорстких дисків, твердотільних накопичувачів (SSD), флеш-накопичувачів і навіть пристроїв iOS і Android.

Проте майте на увазі, що всі ці методи стирання інформації здебільшого незворотні. Якщо Ви не потурбувалися про резервне копіювання, можете вважати Вашу інформацію втраченою назавжди. Про  це пише ZDnet.

Стирання дисків засобами Windows

Так, Ви можете видалити інформацію з диска, не використовуючи інших програм, окрім системних засобів Windows. Наприклад, відформатуйте диск.

Запустіть командний рядок і введіть:

Format volume /P:passes

Volume є літерою, якою позначено диск, а Passes – це кількість повторних форматувань, які Ви хочете зробити. Наприклад, щоб видалити повністю інформацію на диску D із 4 проходами, введіть наступну команду у командному рядку.

Format D:/P:4

Під Windows 8 і Windows 10 Ви можете перезаписати диск випадковими числами для форматування даних на диску (у попередніх версіях використовувався перезапис нулями).

Ви також можете стерти диск, на якому інстальовано Windows, завантаживши систему з диска відновлення та вибравши параметр Виправлення неполадок>Додаткові параметри для доступу до командного рядка.

Вбудований спосіб стирання даних на iOS та Android

Пристрої iOS і Android мають вбудовані інструменти для очищення пристроїв.

На iOS: Параметри>Загальні>Скинути, а потім торкніться Видалення всього вмісту та налаштувань.

На Android: Налаштування>Резервне копіювання та скидання>Скидання заводських даних, а потім натисніть Скинути телефон або Скинути пристрій.

Можна також безпечно видалити пристрої віддалено за допомогою пункту Знайти мій iPhone для iOS або облікового запису Google, пов’язаного з пристроєм Android.

Фізичне пошкодження носіїв

Але, якщо Вас не влаштовують такі методи, можна спробувати інші – наприклад, розбити  непотрібний Вам диск молотком перед тим, як здати його на металобрухт. Це дуже легко, але потребує обережності, щоб не травмувати себе. Для цього Вам знадобляться такі речі:

  1. Молоток
  2. Товстий цвях
  3. Товсті рукавички – тому що Ви будете забивати цвях вручну, використовуючи молоток, і молотки, мабуть, притягуються до великих пальців.
  4. Брусок з дерева – щоб Ви не забивали цвях у диск через вашу підлогу (бажано робити це надворі, якщо можете).
  5. Захист для очей – у Вас є тільки два ока, так що нерозумно ризикувати!

Тепер Ви застосовуєте грубу силу. В ідеалі Ви хочете забити цвях через пластини диска, проходячи весь шлях (це насправді не так складно, як здається). Але оптимально до місця, відзначеного червоним Х на жорстких дисках.

Крім того, ви можете використовувати дриль, щоб зробити отвори, але переконайтеся, що у Вас є спосіб надійного утримання диска, наприклад, за допомогою лещат. Не тримайте диск у руці, тому що, якщо свердло застрягає і диск починає обертатися, як “гелікоптер” –  виникає реальний ризик травмування.

Інша справа, що дані в твердотільних накопичувачах зберігаються на невеликих флеш-накопичувачах, а не на великих пластинах, а тому для безпечного видалення необхідних даних таким способом треба розбити чипи. Як правило, це означає зняття кришки з диска, перш ніж почати цю процедуру. Якщо Ви не впевнені, які чипи на платі SSD відносяться до флеш-накопичувачів, просто забивайте цвях через всі великі чипи, щоб бути впевненим.

А як щодо пристроїв, які є несправними, але під гарантією?

Інколи стирання пристроїв зберігання даних ускладнюється, коли пристрій зламано або він працює некоректно. Наприклад, жорсткий диск, який “помирає”, або карта пам’яті, до якої більше не можна отримати доступ. Що Ви робите, якщо Вам потрібно повернути щось під гарантію, але дані зберігаються на пристрої?

Все ускладнюється. Ви можете побитись об заклад, що пристрій “мертвий”, і що Ваші дані недоступні, але це, ймовірно, не так. Дані можуть бути відновлені з більшості пристроїв зберігання, якщо Ви готові платити гроші за вирішення цієї проблеми. Можливо, Ви не зможете отримати доступ до нього, але хтось інший – зможе. Якщо це Вас  хвилює, то краще за все спитати свого постачальника заздалегідь, яка їхня політика, і купити пристрій на основі тієї відповіді, яку Ви отримаєте. Деякі з них покажуть вам політику конфіденційності, інші дозволять вам фізично знищити пристрій, перш ніж відшкодувати його вартість або замінити  (звичайно для дрібних предметів, таких як картки microSD тощо). Іноді, як і у випадку з комп’ютером або зовнішньою системою зберігання даних, ви можете витягнути звідти диски перед тим, як повернути пристрій для ремонту (за умови, що це не той диск, який вийшов з ладу).  Іншим варіантом, доступним для багатьох пристроїв, є шифрування всіх Ваших даних. Якщо дані на вашому ПК, зовнішньому накопичувачі або флеш-пам’яті зашифровані, і якщо ви вибрали сильні паролі і тому подібне, то дані, ймовірно, неможливо відновити третім особам.

Використовуйте високоякісне сховище з вбудованими функціями знищення даних

Високотехнологічні пристрої для зберігання даних з шифруванням, такі як Apricorn Aegis Secure Key 3z, мають вбудовану функцію знищення даних, де Ви вводите PIN-код або запустите програму, яка надійно очистить пристрій. Руйнування даних за сигналом набору PIN-коду особливо зручно, тому що після введення PIN-коду пристрій знищує ключ шифрування і з’являється пустим, коли він завантажується, даючи правдоподібну відмову.

Ось деякі інші програмні та апаратні рішення в області безпечного видалення даних

STARTECH 4-BAY DRIVE ERASER

Якщо у Вас є багато дисків, щоб стерти, Вам потрібен професійний апарат, який може йти в ногу з вимогами, які Ви збираєтеся висувати до нього. Цей прилад забезпечує автономне, одночасне стирання диска для від одного до чотирьох 2,5-дюймових або 3,5-дюймових жорстких дисків SATA або твердотільних дисків.

На відміну від док-станцій або адаптерів, які вимагають підключення до комп’ютера та програмного забезпечення для стирання дисків, цей “стирач” для жорстких дисків має автономне стирання, яке не вимагає хост-комп’ютера. Це дозволяє уникнути труднощів підключення дисків до комп’ютера та захищає диски від зовнішніх загроз безпеки, таких як віддалений доступ до даних.

Конструкція з чотирма відсіками дозволяє підвищити ефективність за рахунок почергового паркування декількох накопичувачів в одних проектах стирання, заощаджуючи цінний час. “Стирач” для жорсткого диска підтримує USB 3.0 (те саме, що й  USB 3.1 Gen 1), зі швидкістю передачі файлів до 5 Гбіт/с.

Ціна: $ 815| More information

DBAN – Darik Boot&Nuke

Це за замовчуванням хороший інструмент, що більшість людей, які мають зайвий диск, використовують саме його, щоб витерти цей диск. Програму застосовували, щоб стерти тисячі дисків і виявили, що він є як ретельним, так і дуже ефективним.

Хоча DBAN є чудовим інструментом, важливо розуміти його обмеження. Ось що кажуть нові власники DBAN, Blancco Technology:

“Хоча DBAN є вільним для використання, немає гарантії видалення даних. Він не може виявляти тип носія, або правильно назавжди видаляти файли з SSD і не надає сертифікат видалення даних для аудиторських цілей або відповідності нормативним вимогам. Якщо Вам потрібно видалити дані з SSD або вимагати сертифікат видалення даних, запитайте безкоштовну пробну версію Blancco Drive Eraser”.

Ціна: Безкоштовно | More info/download

PARTED Magic

Інший спосіб зробити це – використання програмного засобу з назвою PARTED Magic. Хоча PARTED Magic не є безкоштовним (ціна починається з розумних $11), це дуже ефективний інструмент і один з найкращих. його використовують для  витирання SSD, а також з огляду на глибину інформації, яку він пропонує.

Цей інструмент також значно перевищує просте видалення даних. Інші функції програми – наступні:

  • Клонування даних
  • Бенчмаркінг
  • Розділення диска
  • Відновлення даних
  • Тестер стабільності системи

Ціна: $11 | More info/download

Blancco Drive Eraser

Це інструмент для професійного, сертифікованого стирання диска.

Він гарантує, що Ваші даних було видалено з будь-яких дисків, включаючи складні SSD в настільних/портативних комп’ютерах, серверах і середовищах зберігання з найбільш сертифікованим і запатентованим рішенням для видалення даних.

Включає такі розширені функції, як:

  • Запатентоване стирання твердотільного накопичувача (SSD) (Патент №9286231);
  • Видаляє дані постійно з декількох жорстких дисків/SSD-дисків одночасно;
  • Автоматизує процес стирання жорсткого диска для видалення блокувань системи BIOS.
  • Місцеве та віддалене розгортання;
  • Демонтаж RAID і проходження;
  • Ідентифікує помилкові спрацьовування під час внутрішніх процесів видалення даних;
  • Забезпечує цифровий підпис свідоцтва про доказ безпечного стирання для аудиту;
  • Відповідає місцевим, федеральним і міжнародним нормам і інструкціям щодо конфіденційності даних, включаючи ISO 27001 і ISO 27040.

Ціна: $ 18.46 за стирання | More info/download

Blancco Mobile Device Eraser

Програмне забезпечення Blancco для мобільних та телефонних серверів дозволяє організаціям, постачальникам мобільних послуг та реселерам постійно видаляти всі дані з смартфонів і планшетів, які працюють на операційних системах iOS, Android, Windows Phone і BlackBerry:

  • Безпечно витирає дані з пристроїв під операційними системами iOS, Android, Windows Phone і BlackBerry;
  • Одночасно швидко видаляє дані на 50 мобільних пристроях;
  • Автоматично вибирає найшвидший і найбільш ефективний метод видалення даних;
  • Забезпечує цифровий підпис сертифіката про доказ безпечного стирання для аудиту;
  • Відповідає місцевим, федеральним і міжнародним нормам і інструкціям щодо конфіденційності даних, включаючи ISO 27001 і ISO 27040.

Ціна: $ 13.52 за стирання | More info/download

Wiebetech Drive eRazer Ultra

WiebeTech Drive eRazer Ultra є автономним пристроєм, який повністю і швидко очищає жорсткі диски. Просто підключіть диск до накопичувача Drive eRazer Ultra, і він буде стирати привід швидше, ніж за допомогою програмного забезпечення, і без з’єднання з комп’ютером. Drive eRazer Ultra залишає диск готовим до безпечного повторного використання, і поставляється з десятками різних процедур попереднього стирання, включаючи методи Міністерства оборони США, які оцінюють методи для видалення даних.

Додаткові характеристики:

  • Проста установка та робота з кнопками LCD та меню;
  • Порт USB для перегляду та підтвердження видалення диска;
  • Порт для принтера етикеток;
  • Міцна алюмінієва конструкція;
  • 3-річна гарантія;
  • Безкоштовна підтримка клієнтів у США.

Ціна: $ 249 | More info

ProtectStar DataShredder

Програмне забезпечення ProtectStar Data Shredder працює по всьому світу – Windows, Mac, iOS, Android, навіть Apple TV. Цей інструмент відповідає і перевищує урядові, військові та галузеві стандарти для постійного видалення цифрової інформації і видаляє всі існуючі дані до точних даних безпеки.

Ціна: Залежить від версії і платформи | More info/download

Шифруйте весь диск

Один з найпростіших і, безумовно, найдешевших способів стерти дані на пристрої – це шифрувати весь диск зі складним паролем. Можна використовувати вбудовані інструменти, такі як BitLocker у Windows або FileVault на MacOS, або інший інструмент, наприклад VeraCrypt. Зашифруйте диск з сильним паролем, що викидається, і все готово. Немає пароля, немає даних.

Потім можна форматувати диск, і з цього моменту він повинен бути стерильним і готовим прийняти перезавантаження даних.

Ціна: Безкоштовно | More info/download

Стерти диск за допомогою утиліт виробника

Інший спосіб стерти SSD – використання утиліт виробника.  Наприклад, наступних програм:

До речі, аналітик у галузі інформаційної безпеки Маркус Менгс (Marcus Mengs) повідомив про уразливості в USB-донглах, використовуваних бездротовими клавіатурами, мишками та клікерами для управління презентаціями Logitech.

Також фахівці Check Point виявили новий вид шкідливого ПЗ для Android, який встиг заразити більше 25 млн пристроїв.

Окрім цього, Команда дослідників, в яку увійшли представники чотирьох університетів США, вивчили технологію Secure Encrypted Virtualization (SEV) від компанії AMD і виявили, що при певних обставинах зловмисники можуть обійти її захист.

Поділитися
Exit mobile version