Як працює технологія NFC?

6 хв. читання

Сьогодні NFC є головною бездротовою технологією завдяки поширенню систем безконтактних платежів. Зовсім недавно ця технологія була привілеєм лише дорогих флагманів, а зараз добралася не тільки до середнього, а й до бюджетного цінового сегмента.

Що таке NFC, які має переваги і особливості? Про це пише Androidinsider.

NFC розшифровується як “Near Field Communication” і, як випливає з назви, забезпечує зв’язок на короткій відстані між сумісними пристроями. Для роботи технології потрібен як мінімум один передавальний пристрій і один – для прийому сигналу. Деякі NFC-пристрої можуть бути пасивними, а деякі – активними.

android beam nfc

Пасивні пристрої NFC мають позначки, які можуть відправляти інформацію на інші NFC-пристрої без необхідності використання власного джерела живлення. Однак вони не вміють обробляти інформацію, відправлену з інших джерел, і не можуть підключатися до інших пасивних пристроїв. Такі NFC-позначки, розташовані на стінах, товарах у магазині або ще десь, часто позначаються спеціальними значками.

Активні пристрої можуть як відправляти і отримувати дані, так і можуть спілкуватися один з одним, а також з пасивними пристроями. Сьогодні смартфони є найбільш поширеною формою активного NFC-пристрою. Зчитувачі карт (валідатори) в громадському транспорті і безконтактні платіжні термінали також є хорошими прикладами цієї технології.

Як працює NFC?

Тепер, коли ми знаємо, що таке NFC, прийшов час розібратися як ця технологія працює? Як і Bluetooth, Wi-Fi і інші бездротові сигнали, NFC працює за принципом передачі інформації по радіохвилях. Near Field Communication – просто ще один стандарт для бездротової передачі даних. Це означає, що пристрої повинні відповідати певним специфікаціям, щоб правильно взаємодіяти один з одним. Технологія, використовувана в NFC, заснована на більш старих ідеях RFID (радіочастотна ідентифікація), в яких для передачі інформації використовувалася електромагнітна індукція.

Це одна з істотних відмінностей між NFC і Bluetooth або Wi-Fi. Перший може використовуватися для живлення електричним струмом пасивних компонентів, а також просто для надсилання даних. Це означає, що пасивні пристрої не вимагають власного джерела живлення. Замість цього вони можуть отримувати живлення від електромагнітного поля, створюваного активним NFC-пристроєм, коли він входить в зону дії. На жаль, технологія NFC не забезпечує достатньої індуктивності для зарядки наших смартфонів, але бездротова зарядка стандарту QI створена на тому ж принципі.

Частота передачі даних по NFC становить 13,56 мегагерц. Ви можете відправляти дані зі швидкістю 106, 212 або 424 кілобіт в секунду. Це досить швидко для реальної передачі інформації – від контактних даних до обміну зображеннями і музикою.

Щоб визначити, яким типом інформації будуть обмінюватися між собою пристрої, стандарт NFC в цей час має три різних режими роботи. Можливо, найбільш поширене використання в смартфонах – це режим тимчасового зв’язку. Це дозволяє двом пристроям з підтримкою NFC обмінюватися різною інформацією один з одним. В цьому режимі обидва пристрої перемикаються між активним при відправленні даних і пасивним при отриманні.

Режим читання/запису, з іншого боку, дозволяє здійснювати лише односторонню передачу даних. Активний пристрій, наприклад, Ваш смартфон, зв’язується з іншим пристроєм для зчитування інформації з нього. Рекламні NFC-теги використовують саме цей режим.

Останній режим роботи – емуляція карти. NFC-пристрій може функціонувати як проїзний або безконтактна кредитна карта і здійснювати платежі або підключатися до систем громадського транспорту.

NFC в порівнянні з Bluetooth

Ви можете подумати, що NFC не так вже й необхідний, враховуючи, що у нас вже є Bluetooth. Тим не менш, є кілька важливих технічних відмінностей між ними, які дають NFC деякі істотні переваги в певних обставинах. Основний аргумент на користь NFC полягає в тому, що він вимагає набагато меншого енергоспоживання, ніж Bluetooth. Це робить NFC ідеальним для пасивних пристроїв, таких як згадані раніше рекламні теги, оскільки вони можуть працювати без основного джерела живлення.

Однак це енергозбереження має низку істотних недоліків. Зокрема, дальність передачі значно менша, ніж у Bluetooth. У той час як NFC має діапазон близько 10 см, з’єднання Bluetooth можуть передавати дані на відстань до 10 метрів і більше від джерела. Ще одним недоліком є ​​те, що NFC трохи повільніше, ніж Bluetooth. Він передає дані з максимальною швидкістю всього 424 кбіт/с в порівнянні з 2,1 Мбіт/с у Bluetooth 2.1 або близько 1 Мбіт/с у Bluetooth Low Energy, що споживає значно менше енергії, ніж його стандартний аналог.

Але у NFC є одна важлива перевага: більш швидке підключення. Через використання індуктивного зв’язку та відсутності ручного сполучення з’єднання між двома пристроями займає менше однієї десятої секунди.

Samsung Pay, Android Pay і навіть Apple Pay використовують технологію NFC – хоча Samsung Pay працює трохи інакше, ніж інші.

До речі, аналітик у галузі інформаційної безпеки Маркус Менгс (Marcus Mengs) повідомив про уразливості в USB-донглах, використовуваних бездротовими клавіатурами, мишками та клікерами для управління презентаціями Logitech.

Також фахівці Check Point виявили новий вид шкідливого ПЗ для Android, який встиг заразити більше 25 млн пристроїв.

Окрім цього, Команда дослідників, в яку увійшли представники чотирьох університетів США, вивчили технологію Secure Encrypted Virtualization (SEV) від компанії AMD і виявили, що при певних обставинах зловмисники можуть обійти її захист.

Поділитися
Exit mobile version