Як просканувати комп’ютер на віруси за допомогою Microsoft Defender?

5 хв. читання

Шкідливе програмне забезпечення для Windows, як і раніше, залишається великою проблемою. Ось чому Microsoft постачає антивірус під назвою Microsoft Defender з Windows 10. Він може сканує просканувати комп’ютер на віруси у фоновому режимі, але Ви також можете виконати повну системну перевірку за допомогою Defender.

Спочатку відкрийте меню “Пуск” і введіть “Безпека у Windows” (Windows Security). Клацніть на піктограму програми “Безпека Windows”, яка з’являється.

Потім натисніть “Захист від вірусів та загроз” (Virus & Threat Protection).

annoyingad

Звідси можна зробити швидке сканування, натиснувши кнопку “Швидка перевірка” (Quick Scan). Якщо Ви нещодавно не проводили сканування, можливо, Вам слід подумати про більш глибоке сканування. Під заголовком “Поточні загрози” (Current Threats) натисніть “Параметри сканування” (Scan Options).

У меню “Параметри сканування” Ви побачите список чотирьох різних типів сканувань, які Ви можете виконати на комп’ютері за допомогою Microsoft Defender.

Швидка перевірка: сканує папки у Вашій системі, де зазвичай знаходяться загрози, такі як папки завантаження та Windows. Зазвичай на це потрібно лише кілька хвилин.

Повна перевірка: це сканування кожного файлу на Вашому комп’ютері, а також усіх запущених програм. Сканування може зайняти більше години.

Настроювана перевірка: якщо Ви виберете цю опцію, Windows Security попросить Вас про певний файл або папку, які Ви хочете сканувати.

Автономна перевірка Захисника Windows: цей параметр перезавантажує Ваш комп’ютер і сканує системні файли та програми, поки вони не запущені, що корисно, якщо в даний час запущений фрагмент шкідливого програмного забезпечення і потенційно заважає скануванню.

Якщо Ви раніше не користувалися Microsoft Defender або Ваш комп’ютер поводиться дивно, і Ви хвилюєтесь щодо очевдної загрозу, найкраще почати з повного сканування. Виберіть перемикач поруч із “Повна перевірка” та натисніть кнопку “Сканувати зараз”.

Почнеться повне сканування системи, і Windows Security покаже панель індикатора прогресу.

Після завершення сканування Ви побачите результат. Якщо все було в порядку, з’явиться повідомлення “Немає поточних загроз”.

Однак якщо при скануванні виявлено деяке зловмисне програмне забезпечення, Ви побачите повідомлення “Загрози знайдені” та список заражених файлів трохи нижче.

Щоб видалити загрози, натисніть кнопку “Почати дії” (Start Actions).

Після натискання кнопки “Почати дії” Microsoft Defender автоматично видалить загрози. Якщо Ви хочете переглянути деталі щодо видалення загроз, подивіться у поле під результатами сканування та натисніть “Журнал захисту”.

Крім того, якщо Defender виявив загрозу під час швидкого або повного сканування, розумним кроком буде вибрати “Автономна перевірка Захисника Windows” на екрані “Параметри сканування” та запустити його негайно, про всяк випадок.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Ноутбук та рідина – це погана комбінація, але трапляються випадки, коли вони все ж таки “об’єднуються”. Про те, що робити, якщо це сталося, читайте у статті.

Також після тестування стало відомо, що надзвичайно популярний сьогодні додаток – TikTok, зберігає вміст буфера обміну кожні кілька натискань клавіш. Цей факт насторожив багатьох користувачів, але TikTok лише один із 53 додатків, які зберігають інформацію про користувачів таким чином.

Стало відомо, що мешканець Житомирщини підмінив міжнародного мобільного трафіку на понад півмільйона гривень. Крім цього, встановлено інші злочинні осередки які здійснюють підміну міжнародного трафіку в різних регіонах країни.

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version