Як розпізнати злам та крадіжку даних з Вашого смартфону?

3 хв. читання
bezpeka smartfoniv

Ми живимо в цифрову епоху, тому захист даних – проблема, яка з кожним днем стає все більш актуальною для кожного. Як захистити свої повідомлення, дзвінки, листи та іншу цифрову інформацію від хакерів? Як не стати жертвою шпіонажу, коли все викладається у відкритий доступ?

Якщо раніше ми хвилювалися в основному за комп’ютери та ноутбуки, то зараз фокус змістився на смартфони, які завжди з нами.

Способи зламу

Перший і найпростіший спосіб зламати телефон – фізично отримати до нього доступ і встановити шпигунський додаток. Другий  (так само простий) спосіб – скористатися незахищеною мережею Wi-Fi, наприклад, у кафе або аеропорті.

Оскільки публічні Wi-Fi-мережі доступні всім, хакери з легкістю можуть проникнути у Ваш пристрій і побачити Ваш трафік.

Менш поширений спосіб проникнення в телефон – через USB-порт, який замаскований під зарядний пристрій. Не залишайти смартфон заряджатися в незнайомих місцях!

Крім цього, є SMS-фішинг: вам на телефон відправляється повідомлення (начебто з банку або від вашого провайдера), під час відкриття такого повідомлення на телефон встановлюється вірус.

Як зрозуміти, що Ваш телефон зламали?

  1. Якщо батарея телефону розряджається надто швидко, можливо, у фоновому режимі працює якийсь невідомий додаток. Це цілком може бути шпигунське ПЗ.
  2. Якщо телефон постійно перезавантажується, вимикається, самостійно запускає додатки або набирає випадкові номери, це може свідчити про те, що в нього намагаються проникнути хакери.
  3. Якщо телефон постійно нагрівається, навіть коли ви його не використовуєте, – це ще одна потенційна ознака роботи фонового додатку.
  4. Якщо в списку нещодавніх викликів ви бачите незнайомі номери, це може означати, що до вашого телефону підключаються з-за кордону.
  5. Якщо ви не можете вимкнути телефон або керувати найпростішими функціями типу яскравість і камера, ймовірно, контроль над пристроєм захоплено хакерами.
  6. Нарешті, якщо під час розмов ви постійно чуєте сторонні шуми або ехо там, де цього не було раніше, то це також привід задуматися.

Кілька порад із захисту від хакерів:

  • Не відкривайте повідомлення з незнайомих адрес;
  • Заряджаючи телефон в незнайомому місці, вибирайте опцію «Тільки зарядка»;
  • Вимикайте автоматичне підключення до публічних Wi-Fi-мереж;
  • Не здійснюйте онлайн-покупок через публічні мережі і не вибирайте опцію «Запам’ятати пароль», якщо ви не впевнені в безпеці мережі.
Поділитися
Exit mobile version