Чи впливає швидка зарядка на термін служби акумулятора? 6 питань про акумулятор телефону

13 хв. читання

Ми поговорили з експертами про перезарядку, перегрів, швидку зарядку та про те, як продовжити термін служби акумулятора вашого телефону. Ось що ми дізналися.

Ваш телефон працює цілий день на одній зарядці? А через рік? Занепокоєння щодо батареї справжнє, і якщо ви думаєте про новий телефон, його термін служби батареї стає все більш важливим фактором, який визначає, чи вартий цей пристрій цих грошей. Оскільки ми очікуємо більше від наших телефонів — і хочемо, щоб вони прослужили довше — важливість зарядки на весь день стала однією з найвагоміших характеристик, поряд з розміром екрану та якістю камери.

Для чого нам потрібна швидка зарядка?

Постійний акцент на час автономної роботи є однією з причин, чому швидкі зарядні пристрої зараз настільки розповсюджені, принаймні для високоякісних пристроїв. Якщо батарея загрожує розрядитися до кінця дня, найкраще підзарядити її за допомогою блискавичної швидкої зарядки. Швидка 10-хвилинна зарядка може позбавити вас від переходу у суворий режим енергозбереження або повної втрати живлення до того, як ви повернетесь додому.

Але тепер, коли швидка зарядка настільки доступна для телефонів, у нас виникли запитання: чи може зарядний пристрій високої ємності пошкодити акумулятор вашого телефону за короткий термін? Чи може це з часом погіршити здатність вашого телефону накопичувати електроенергію? І що все-таки викликає непотрібне зношування акумулятора вашого телефону?

Щоб отримати відповіді, ми поговорили з кількома дослідниками та інженерами акумуляторів про вплив швидкої зарядки на термін служби акумулятора вашого телефону. Ось що ми дізналися.

Акумулятор вашого телефону найближчим часом не зміниться

Усі мобільні телефони — і більшість персональної електроніки та електромобілів — використовують літій-іонні (li-ion) акумуляторні батареї. Створити батареї, які триматимуть заряд довше, складно, тому що технологія акумуляторів не змінювалася десятиліттями. Натомість, більша частина останніх досягнень у часі автономної роботи пов’язана з функціями енергозбереження, вбудованими в пристрої, а також із створенням програмного забезпечення, яке керує заряджанням і розрядженням більш ефективно, тому ви споживаєте енергію, а не споживаєте її.

На жаль, для мобільних телефонів, зосередження на продовженні терміну служби акумулятора, як правило, зосереджено на автомобілях, супутниках та системі живлення вашого будинку, у тих областях, де промислові батареї повинні функціонувати набагато більше двох-трьох років, які ми очікуємо від наших мобільних пристроїв.

Іншою силою, яка працює проти наших телефонів, є розмір акумулятора. Порівняно з акумулятором електромобіля, джерело живлення телефону невелике. Наприклад, акумуляторна батарея Tesla 3 має ємність в 4000 разів більше, ніж у iPhone 11 Pro Max.

Математика стає дещо складною, оскільки батареї телефону вимірюються в міліампер-годинах, а акумулятори електромобілів вимірюються у ват-годинах. Але можна намалювати еквіваленти. Наприклад,  Pixel 4 має акумулятор ємністю 2800 мАг  (або 10,6 Вт*год), а iPhone 11 Pro Max має акумулятор ємністю 3969 мАг (15,04 Вт*год). Тим часом Chevy Volt використовує акумулятор на 18 400 Вт·год, а Tesla Model 3 середнього класу хизується батареєю на 62 000 Вт·год.

Це має значення, тому що чим більше акумулятор, тим більше трюків з економією батареї, щоб продовжити термін його служби. Наприклад, коли ви заряджаєте акумулятор, напруга підвищується, піддаючи його стресу, особливо під час останніх 20% заряду. Щоб уникнути цього стресу, виробники електромобілів можуть заряджати нові акумулятори лише до 80%. Завдяки більшій ємності акумулятора електромобіль все ще може проїхати прийнятну відстань, уникаючи стресу від більш високої напруги. Це може подвоїти загальний термін служби акумулятора автомобіля.

Більші акумулятори телефону можуть забезпечити вам роботу протягом усього дня від заряду, але зазвичай лише на 100%. І хоча це дозволяє батареї працювати протягом прийнятного часу між заряджаннями, це також ставить акумулятор під більшу напругу через більш високу напругу, необхідну для доповнення.

За винятком серйозного прориву в технології акумуляторів, покращення акумуляторів наших телефонів відбуватимуться завдяки тому, що в цілому пристрої будуть більш енергозберігаючі.

Швидка зарядка не пошкодить акумулятор

Звичайний зарядний пристрій має потужність від 5 до 10 Вт. Швидший зарядний пристрій може покращити це у вісім разів. Наприклад, iPhone 11 Pro і Pro Max поставляються з швидким зарядним пристроєм на 18 Вт , у Galaxy Note 10 і Note 10 Plus є зарядні пристрої на 25 Вт. Samsung продасть вам надшвидкісний зарядний пристрій на 45 Вт.

Проте, якщо в акумуляторі або електроніці зарядного пристрою немає технічних недоліків, використання швидкого зарядного пристрою не завдасть акумулятору телефону довготривалої шкоди.

Ось чому. Швидкозарядні акумулятори працюють у дві фази. Перша фаза подає вибух напруги на порожній або майже порожній акумулятор. Це дає вам палаючий заряд від 50% до 70% протягом перших 10, 15 або 30 хвилин. Це тому, що під час першого етапу заряджання акумулятори можуть швидко поглинати заряд без серйозних негативних наслідків для їхнього здоров’я в довгостроковій перспективі.

Наприклад, Samsung обіцяє, що його 45-ватний зарядний пристрій зможе заряджатися від нуля до 70% за півгодини. Apple каже, що швидкий зарядний пристрій, який постачається з iPhone 11 Pro , може заряджатися на 50% за 30 хвилин.

Ви знаєте, виявляється, що для заповнення останніх 20% або 30% акумулятора потрібно стільки ж часу, як і для заряджання перших 70% або 80%? Остання частина є другою фазою зарядки, на якій виробникам телефонів доводиться сповільнювати швидкість і ретельно контролювати швидкість заряджання, інакше процес зарядки може знизити термін служби акумулятора.

Артур Ши, інженер по демонтажу на сайті ремонту DIY iFixit, пропонує уявити батарею як губку. Коли ви вперше наливаєте воду на суху губку, вона швидко вбирає рідину. Для акумулятора це фаза швидкої зарядки.

Якщо ви продовжуватимете наливати воду на губку, що стає все більш вологою, з тією ж швидкістю, рідина буде згортатися на поверхню, оскільки вона бореться за проникнення в насичену губку. Для акумулятора цей непоглинений заряд може призвести до коротких замикань та інших проблем, які потенційно можуть пошкодити акумулятор.

Пошкодження трапляються рідко, якщо всередині все добре керовано. Система керування акумулятором уважно стежить за двома фазами заряду та знижує швидкість заряджання під час другої фази, щоб дати акумулятору час поглинути заряд і уникнути проблем, тому для отримання останніх кількох відсоткових пунктів може знадобитися 10 хвилин.

Випадок батареї Samsung Galaxy Note 7, що трагічно вибухнув, став результатом недоліків конструкції акумулятора, а не методів керування батареєю в програмному забезпеченні телефону.

Ви не можете надмірно заряджати акумулятор телефону

Надзарядка викликала занепокоєння у власників телефонів. Побоювання полягало в тому, що постійне підключення телефону може заряджати батарею понад її ємність, що робить її нестабільною, що може погіршити загальний термін служби акумулятора або накопичити занадто багато внутрішнього тепла та призвести до вибуху або загоряння акумулятора.

Однак, за словами експертів, з якими ми спілкувалися, система керування акумулятором призначена для відключення електричного заряду, коли акумулятор досягає 100%, перш ніж він може надзаряджатися.

«Якщо щось не піде не так із схемою батареї, ви не можете надмірно заряджати сучасний телефон», — сказав Венкат Срінівасан, дослідник батареї в Аргоннській національній лабораторії та директор Аргонського спільного центру науки про накопичення енергії. «У них вбудований захист, щоб цього не сталося».

Однак пам’ятайте, що ви можете навантажити акумулятор, коли ви збираєтеся зарядитися на 100%, як описано вище. (Ось чому виробники електронних транспортних засобів обежили заряд нових акумуляторів приблизно до 80%).

Apple використовує розумний підхід до цієї проблеми, починаючи з програмного забезпечення iOS 13, яке заряджає акумулятор вашого iPhone до 100% без довгострокового пошкодження.

Якщо ви часто тримаєте свій iPhone підключеним до зарядки протягом дня або під час сну, ви можете ввімкнути налаштування акумулятора iOS 13 під назвою «Оптимізоване заряджання акумулятора», яке буде відстежувати ваш розклад заряджання та підтримувати заряд акумулятора вашого iPhone на рівні 80%, не допускаючи його зони стресу. Після цього він доповнить заряд до 100% безпосередньо перед тим, як ви будете регулярно відключати телефон. Це найкраще підходить для людей, які мають звичайну схему зарядки.

apple iphone battery

Для ручного підходу ви також можете відключити телефон, коли він досягне 80% заряду, але компроміс полягає в тому, що ви можете втратити додаткові години використання, які ви отримаєте від повністю зарядженого телефону.

Ви не повинні дозволяти батареї розрядитися до нуля

У свій час, можливо, ви хотіли час від часу дозволити своєму телефону повністю розрядитися, щоб допомогти акумулятору відкалібрувати свій стан заряду. Але це не така велика проблема з акумуляторами сучасних телефонів.

Насправді, повне розрядження батареї може викликати хімічні реакції, які з часом можуть скоротити термін служби акумулятора. Щоб уникнути повного розряду, система керування акумулятором включає функції безпеки, які вимикають телефон, коли він досягає рівня енергії, безпечного вище розрядженого. Ви тільки думаєте, що досягли нуля, коли бачите останнє попередження про низький заряд акумулятора.

Якщо ви хочете активніше зайнятися здоров’ям свого акумулятора, підключіть телефон до мережі, коли рівень заряду батареї впаде приблизно на 30%, що значно перевищує стресово низький рівень заряду.

Високі температури можуть пошкодити акумулятор

Спека є справжнім ворогом вашої батареї. Відомо, що високі температури з часом скорочують термін служби акумулятора.

Тримайте свій телефон подалі від сильного сонця, подалі від підвіконь і приладової панелі вашого автомобіля, щоб запобігти перегріву, який з часом може знизити ефективність акумулятора. У крайніх випадках перегріта батарея може вибухнути.

Температура до 30 градусів за Цельсієм може знизити ефективність батареї, сказав Ісидор Бухманн, засновник і генеральний директор компанії Cadex Electronics , яка займається технологією батареї.

Чи означає це, що ви хочете зберігати свій телефон у скрині з льодом? Ні. Але наскільки можете, тримайте його подалі від високих температур. Якщо ви перебуваєте на сонці протягом тривалого періоду часу, спробуйте накинути на нього рушник або футболку або покласти в сумку разом із пляшкою з прохолодною водою. Ідея полягає в тому, щоб не допустити підвищення внутрішньої температури телефону.

Невідповідні зарядні пристрої та кабелі не зашкодять вашій батареї

Якщо ви не використовуєте підроблені або пошкоджені зарядні пристрої та кабелі, змішування та поєднання кабелів і зарядних пристроїв не зменшить термін служби акумулятора. Однак ви можете не заряджатися так швидко, як якщо користуєтеся тими, що постачаються разом із пристроєм.

Деякі телефони, наприклад, від Huawei та OnePlus, використовують власну конструкцію зарядки – частина схеми, що відповідає за швидку зарядку, вбудована в зарядний пристрій. Щоб повністю скористатися перевагами фірмової швидкої зарядки пристрою, вам потрібно використовувати сумісний зарядний пристрій.

Інші виробники телефонів, такі як Samsung і Apple, дотримуються стандартних правил швидкої зарядки та дозволяють ефективно заряджати за допомогою різноманітних сумісних кабелів і зарядних пристроїв.

Найбезпечнішим є використання зарядних пристроїв та кабелів, які входять у комплект, оскільки під час поєднання зарядних пристроїв і кабелів із телефоном за умовчанням пристрій може використовувати найнижчу швидкість заряджання.

Як ще я можу збільшити термін служби акумулятора свого телефону?

Щоб збільшити термін служби акумулятора, ви можете використовувати звичайні трюки з енергозбереження , щоб заощадити заряд акумулятора , наприклад зменшити яскравість дисплея, вимикати Wi-Fi і Bluetooth, коли ви їх не використовуєте, обмежуючи використання фонових даних. через налаштування та стежити за програмами, які використовують GPS.

Але правда в тому, що незалежно від того, наскільки ми обережні, батареї нашого телефону вистачить лише на обмежений проміжок часу. Хитрість полягає в тому, щоб отримати якомога більше місяців від нашої батареї, не перебуваючи в стані постійного занепокоєння щодо її заряду.

Джерело: CNET

Поділитися
Exit mobile version