Через два роки після російського вторгнення українські стартапи продовжують боротьбу

10 хв. читання
українські стартапи

24 лютого 2024 року виповнилось рівно два роки з моменту незаконного, неспровокованого та брутального вторгнення росії в Україну. Незважаючи на непереборні труднощі та постійні перебої з постачанням західної допомоги для боротьби з російською агресією, а також на сліди руйнувань, спричинених бойовими діями, українські стартапи продовжують боротися, ставши прикладом стійкості, – пише Techcrunch.

За даними організації, що курує харківський технологічний кластер, з 511 технологічних компаній, що базувалися в Харкові до лютого 2022 року – сьогодні це місто більш відоме тим, що піддається регулярним російським обстрілам, – 500 все ще працюють.

Підтримка від західних технологічних компаній

Західні технологічні компанії згуртувалися навколо цього сектору, дедалі активніше співпрацюючи з українськими технологічними фірмами в рамках низки ініціатив.

Цього тижня компанія Google запустила свій другий “Фонд підтримки стартапів в Україні” з бюджетом $10 млн для підтримки українських стартапів протягом 2024 та 2025 років. Відібрані українські стартапи отримають до 200 000 доларів США без участі в капіталі, а також менторську підтримку Google, підтримку продуктів і 300 000 доларів США у вигляді кредитів у Google Cloud. З початку війни компанія Google стверджує, що виділила понад 45 мільйонів доларів США у вигляді прямої допомоги та 7 мільйонів доларів США на підтримку гуманітарних зусиль.

З початку війни програма надала 58 стартапам 5 мільйонів доларів США у вигляді грантів без участі в капіталі та 15,8 мільйона доларів США у вигляді подальшого фінансування. Серед технологічних компаній, підтриманих у такий спосіб, були Skyworker.ai, Mindly та Zeely. Минулого року Zeely залучила 1 мільйон доларів на посівний раунд.

Тим часом естонський акселератор Startup Wise Guys запустив Growth Ukraine, програму для стартапів в Україні.

А фінансований ЄС проект “Seeds of Bravery” запустив п’ять програм для підтримки українських технологічних стартапів з грантами від 10 000 до 50 000 євро.

Минулого тижня стартувала некомерційна програма підтримки стартапів UK-Ukraine TechExchange, що спеціалізується на оборонних технологіях та агротехнологіях.

Приватна безоплатна програма в основному працює зі стартапами, які розробляють безпілотники, БПЛА для звукового виявлення ракет, технології протидії безпілотникам та безпілотники для сільськогосподарського застосування.

Сила українського техсектору: зростання всупереч викликам

Український технологічний сектор є напрочуд стійким і навіть зростає.

Нещодавнє дослідження Львівського ІТ Кластеру (“Адаптивність та стійкість в умовах війни”), яке, за його словами, ґрунтується на інтерв’ю з 7000 технологічних спеціалістів та понад 400 компаній, показало, що хоча значна кількість технологічних спеціалістів покинула країну, більшість з них залишилися, включаючи українців, які навчаються та працевлаштовуються в Україні та за кордоном.

Загальна кількість технологічних спеціалістів, за даними дослідження, зросла більш ніж на 7%, до 307 600 осіб. Близько 242 000 з них продовжують жити і працювати в Україні. Кількість українських айтішників, які виїхали за кордон, зросла до 65 000 з 55 000-57 000 рік тому, тобто на 20%.

Ці працівники та український технологічний сектор зробили свій внесок у підтримання економіки країни на плаву в умовах війни.

Минулого року технологічна галузь внесла 4,9% (або 7,1 мільярда доларів) у ВВП України. В Індексі ІТ-конкурентоспроможності країн Європи, що розвиваються, опублікованому в квітні минулого року, Україна посіла 12-те місце, піднявшись з 14-го у 2022 році.

Польща, що не дивно з огляду на спільний кордон, швидко стала країною, куди тікають з України. Близько 36% українських CEO планують відкрити нові офіси, 28% з них – за кордоном, причому більшість обирають Польщу як другу базу для своєї діяльності.

Україна також експортує технології, що лежать в основі її цифрового уряду, який швидко розвивається. mRiik, новітній цифровий інструмент Естонії, заснований на додатку Міністерства цифрової трансформації України “Дія”, який безпечно зберігає ідентифікаційні картки, паспорти та водійські права в цифровому форматі, а також надає доступ до деяких державних послуг.

Міністерство цифрової трансформації також керує Українським фондом стартапів, який став найбільшим інвестором в країні, підтримавши понад 350 стартапів. Багато з цих стартапів, реагуючи на клімат, в якому вони працюють і отримуючи фінансування, переорієнтувалися на оборонні програми та програми подвійного призначення.

Для подальшого розвитку цієї екосистеми навесні 2023 року країна запустила оборонну технологічну ініціативу під назвою BRAVE1. Вона прискорює впровадження інновацій в оборонному та безпековому секторах. За даними організації, за десять місяців існування кластеру Brave1 на платформі було зареєстровано понад 1200 розробок, половина з яких пройшла військову експертизу та отримала статус BRV1. Також Brave1 видав 168 грантів на загальну суму $2 920 000.

Відомі українські стартапи продовжують свій шлях до успіху

Більш зрілі українські стартапи та стартапи, очолювані українськими засновниками, також не стояли на місці:

  • Минулого року Preply залучила ще 70 мільйонів доларів США фінансування у вигляді комбінації боргового та акціонерного капіталу, щоб розширити свою серію С до 120 мільйонів доларів США. Зараз у компанії працює 650 співробітників і 40 000 мовних репетиторів. Компанія стверджує, що з 2021 року збільшила дохід у 10 разів, а нещодавно відкрила новий офіс у Нью-Йорку. Компанія надає безкоштовні групові мовні уроки для переміщених українців, не стягує жодних комісійних з репетиторів, які проживають в Україні, тощо.
  • Українська компанія MacPaw перебуває на завершальній стадії розробки бета-версії магазину додатків для iOS, орієнтованого на користувачів iPhone з ЄС.
  • Наприкінці 2023 року Firefly Aerospace закрила черговий транш фінансування, оцінивши компанію в $1,5 млрд попередньо. Компанія заявляє, що з лютого 2023 року вона залучила $300 млн фінансування.
  • Carmoola, британська фінтех-компанія з фінансування автомобілів, співзасновниками якої є українці Роман Сумніков та Ігор Гордійчук, отримала $125 млн фінансування в лютому 2023 року, а потім ще $16 млн у січні 2024 року. Його підтримують такі венчурні фонди, як VentureFriends, InMotion Ventures та u.ventures.
  • Fintech Farm, піонер цифрових банківських рішень, заснований українцями, залучив $22 млн для виходу на ринки, що розвиваються.
  • DressX, цифровий ритейлер модного одягу, заснований українками Дар’єю Шаповаловою та Наталією Моденовою, залучив $15 млн на розширення асортименту доповненої реальності та цифрового одягу.
  • Vidby, що пропонує рішення для голосового перекладу на основі штучного інтелекту, з R&D-центром в Україні (і українським генеральним директором та співзасновником).
  • NewHomesMate, маркетплейс новобудов у США, залучив $5,5 млн фінансування.
  • ELVTR, освітній стартап з українськими засновниками та командою, зберігає 45% своїх співробітників в Україні.
  • Geek VC – це венчурний фонд з капіталом $23 млн, який інвестує в українських засновників-іммігрантів. Фонд був створений Ігаром Маханьоком у партнерстві з українцем Вадимом Роговським. Двадцять п’ять відсотків їхніх портфельних компаній управляються українськими засновниками.
  • Hypra Fund розпочав свою діяльність невдовзі після вторгнення в Україну. Фонд виділив майже 20 мільйонів доларів компаніям з українським корінням, у тому числі 10 мільйонів доларів компанії Trinetix.
  • Spend With Ukraine – це неприбуткова організація, яка курує веб-платформу з понад 240 брендами з українським корінням. Обираючи #spendwithUkraine, споживачі по всьому світу можуть проявити солідарність з народом України.
  • Respeecher – це інструмент штучного інтелекту для технології відтворення голосу, який працює з голлівудськими кіностудіями. Оскільки кримськотатарська мова визнана ЮНЕСКО такою, що перебуває під загрозою зникнення, команда Respeecher збирає голоси носіїв кримськотатарської мови, щоб захистити мову, яка перебуває під загрозою зникнення під час російської окупації.
  • Petcube, компанія, яка розробляє інтерактивні камери для домашніх тварин, запустила Cam 360 та GPS-трекер для домашніх тварин.
  • Everyrun – українсько-британська соціальна бігова платформа, що пропонує рішення для організаторів марафонів,МІНІСТЕРМіністерство цифрової трансформації благодійних організацій та корпорацій, які прагнуть проводити бігові заходи. За рік, що минув з моменту запуску продукту, компанія налагодила партнерство з організаторами марафонів у Литві та Італії, а також залучила бігунів з 32 країн світу.
  • Headway – стартап у сфері EdTech, заснований українцем Антоном Павловським, який здебільшого базується в Києві, і запустив КСВ-проект Essence of Ukraine, щоб допомогти світовій спільноті відкрити для себе Україну.
  • GameTree, американсько-український SocialTech стартап, який створює “інклюзивні ігрові спільноти”, залучив $1,7 млн. посівного фінансування від венчурних компаній Corazon Capital, Full Stack Ventures, Goodwater Capital, 32-Bit Ventures, Expert Dojo та грант від Overwolf. Компанія була заснована Даною Сидоренко та Джоном Уке у 2019 році, колишнім парамедиком української армії. Зараз GameTree стверджує, що має понад 600 тис. користувачів у США, Великобританії та Канаді.
Поділитися
Exit mobile version