Як зберігати інформацію в Google Drive – від бітів до терабайтів

5 хв. читання

У хмарному сховищі Google Drive можна завантажувати різні об’єми даних – від бітів до терабайтів. Способи максимального використання можливостей сервісу надала маркетинговий менеджер сервісу Pics.io Олександра Колеснікова,  пише AIN.UA. Ось адаптований переклад керівництва.

Завантаження з браузера

Якщо ви працюєте з невеликим об’ємом даних, все очевидно. Файли можна завантажувати просто перетягуючи їх у вікно браузера з Google Drive. Потім їх можна компонувати в папки, перейменовувати та ділитися з іншими.

Автоматичне завантаження

Backup and Sync — програмний інструмент від Google, який дозволяє автоматично створювати бекапи файлів з комп’ютера, камери або підключеної SD-карти. Для використання потрібно встановити Backup and Sync на пристрій та вибрати папки, які будуть постійно синхронізуватися з Google Drive. Так будь-які розміщені там файли будуть автоматично завантажуватися в хмару. Це зекономить час.

Google Drive Sync

Але якщо ви активно працюєте з фото та відео, у Backup and Sync є ще одна приємна функція. Утиліта інтегрована з фотохостом Google Photo. Це дозволяє завантажувати всі доступні фото в оптимізованій якості (якщо їх розмір перевищує 12 МП), не забираючи дискового простору в Drive. Завантажувати утиліту для Google Photo окремо більше не потрібно.

Drive File Stream для бізнес-екаунтів

Якщо ви користуєтеся корпоративним тарифом G-Suite в школі чи організації, на додаток до збільшеної кількості простору дається 30 Гб замість 15 Гб, також є ще кілька додаткових опцій.

Перша – так звані Team Drive, спільні диски. Завантажені туди файли не належать конкретному користувачу, а всій команді. Це дозволяє не турбуватися щодо прав доступу. Крім цього, якщо ключовий співробітник покидає компанію, не доведеться переносити між акаунтами базу даних. Team Drive не конфліктує з звичайним, приватним простором, ділитися файлами з якого можна на свій розсуд.

Другий опція для корпоративних юзерів – інструмент завантаження Drive File Stream. Використовувати її, крім звичайного Backup and Sync, рекомендує сам Google. В чому переваги? Drive File Stream створює на комп’ютері розділ, в якому ви можете дивитися на всі завантажені в хмару файли, не зберігаючи їх на диск. Вони відображаються просто як ярлики. Так можна суттєво зекономити місце, зберігаючи звичну зручність у роботі з файлами. Особливу увагу на функцію слід звернути тим, хто працює з фото та відеоматеріалами. Тим не менше, є і зворотна сторона – Drive File Stream не дозволяє синхронізувати папки з комп’ютера в хмару, як це робить Backup and Sync.

Google API для великих об’ємів даних

Поки що все виглядає просто. Але коли справа підходить до корпоративних задач з десятками терабайт даних, це може «покласти» навіть найстабільнішу систему.
Зламати завантаження здатне що завгодно – обрив інтернет-з’єднання, вимкнення електрики. У корпоративних користувачів на цей випадок є рішення, Google API. Інструмент має функцію Resumable Upload, який дозволяє призупинити (але не скинути) завантаження при наявності проблем. Починати все спочатку більше не знадобиться.

Які ще є варіанти

Утиліта Drive Uploader. Вона особливо корисна, щоб сторонні (не члени команди) завантажили файли на ваш Google Drive. Наприклад, вчителі можуть використовувати її, щоб студенти завантажували свої роботи в потрібну папку, подивитися зміст якої можна буде пізніше. Розробники обіцяють, що Drive Uploader підтримує файли розміром до кількох сотень гігабайт (якщо ваш план передбачає це). Платна версія дозволяє вбудувати інструмент на сайт, щоб відправляти файли могли відвідувачі сторінки.

Ще один додаток такого типу – Save to Drive. Він дозволяє завантажувати в Drive будь-який контент, доступний за посиланням. Просто викладуйте URL на головну сторінку сервісу та підключайте акаунт – решту роботи сервіс зробить сам. Крім сховища від Google, є й інші варіанти: Box, Dropbox, pCloud.

Третій корисний сервіс – MultiCloud. Він дозволяє зручно переміщувати або синхронізувати дані між хмарними сховищами. Список підтримуваних сервісів вичерпний. Крім цього, є можливість завантажувати контент з FTP-сервісу і багато налаштувань.

Якщо вам потрібно багато простору

В ситуаціях, коли наданого планами G Suite місця не вистачає, варто звернутися до Google Cloud Storage. Це «великий брат» звичайного Google Drive, створений для серйозного комерційного використання. Найчастіше сервіс використовується великими організаціями для хостингу серверних бекапів або збору значних об’ємів аналітичної інформації. Доступ до Google Cloud Storage забезпечений по API. Користувачі отримують безлімітний дисковий простір, а також покращені умови безпеки, доступ до метаданих та інші особливості.

Поділитися
Exit mobile version