Як зробити, щоб Google знав про Вас менше? Поради

8 хв. читання

Google проникла практично в усі сфери нашого цифрового життя – чи то пошук інформації, переміщення з точки А в точку Б або перегляд відео, яке обговорюють в Інтернеті. Навряд, Ви зможете повністю виключити Google зі свого життя, але цілком можливо обмежити стеження і скоротити обсяг персональної інформації, яка зберігається на серверах компанії, пише SecurityLab.

Пропонуємо Вашій увазі вісім способів захисту особистого життя.

1. Історія в Google Maps

Один із сервісів, від якого ви навряд чи зможете відмовитися повністю – Google Maps, оскільки не існує гідних альтернатив. Кожен раз, коли Ви використовуєте карти для пошуку або навігації, зберігається історія вашого місцезнаходження.

Пошуковий гігант використовує цю інформацію для поліпшення служби, рекомендацій, коли ви залишаєте своє житло, пересилання листів опитування, якщо ви, наприклад, перебуваєте в ресторані тощо.

Щоб скоротити обсяг даних, зібраних про ваше місцезнаходження, зверніть увагу на наступні налаштування.

Історія місцезнаходження (Location History) зберігає всі місця, які Ви відвідували, і шляхи, якими Ви пересувалися. Відключення цієї опції особливо не вплине на Ваше життя, однак Ви не зможете переглядати історію переміщень, якщо раптом ця інформація знадобиться в майбутньому.

Опція Location пов’язана з налаштуваннями GPS Вашого телефону. Відключення цієї функції закриє для Google Maps доступ до вашого місцезнаходженням. Ви навіть можете прибрати права на доступ до GPS спеціально для Google Maps, щоб відключити стеження в фоновому режимі.

gelokatsyya 3

Опція Web and App Activity є найбільш критичною. Якщо цей параметр включений, буде зберігатися вся ваша активність у всіх додатках і службах від Google. Крім того, Google може передавати інформацію про Ваше місцезнаходження в інші додатки з метою поліпшення персоналізації.

Коротше кажучи, щоб скоротити обсяг інформації, що зберігається, вимкніть цей параметр.

Ці опції знаходяться в одному місці. Відкрийте додаток Google Maps, перегорніть панель зліва і зайдіть в розділ Налаштування (Settings). Потрібні опції знаходяться в розділі Особисті дані (Personal Content).

Щоправда: щоб видати тимчасові права в Android можете скористатися додатком Bouncer, який автоматично видаляє права, як тільки ви припиняєте працювати з певним додатком.

2. Місцезнаходження телефону на базі Android

Якщо у Вас Android, для відстеження навіть не знадобиться Google Maps. Незалежно від налаштувань, пов’язаних з місцезнаходженням, Android-телефон буде безперервно відстежувати Ваші переміщення. Єдиний спосіб вимкнути трекінг – деактивувати налаштування Web&App Activity і Location History. Ці опції потрібно шукати в налаштуваннях Вашого облікового запису Google.

Якщо у Вас не встановлено Google Maps, щоб отримати доступ до налаштувань, зайдіть в My Activity і в лівому меню виберіть розділ Activity Controls для доступу до вищевказаних налаштувань. Видалити зібрану інформацію про місцезнаходження також можна на головній сторінці My Activity.

3. Персональна інформація на Android

На Android-телефоні також зберігається інша персональна інформація: контакти, події календаря та дані про використовувані додатки. Google знає, коли Ви запускали певний додаток, скільки разів і як зіставити поведінкові патерни і випустити потрібні оновлення операційної системи.

Щоб вимкнути трекінг подібного роду, зайдіть в розділ Device Information на сторінці Activity Controls. Для видалення конкретного запису, необхідно повернутися на головну панель My Activity.

4. Пошукові запити

Запити в Google, звичайно ж, враховуються алгоритмами, спрямованими на з’ясування Ваших уподобань. Однак Ви можете керувати базою збережених запитів на тій же сторінці My Activity.

Ви можете призупинити поповнення історії пошуку або видалити будь-який запит з бази даних. У першому випадку вам доведеться відключити налаштування Web&App Activity. Запити видаляються з головної сторінки.

5. Історія пошуку і перегляду в YouTube

Крім того, Google знає, які відео Ви дивилися і шукали в YouTube, але ви можете вимкнути трекінг. Відповідні опції знаходиться в самому низу сторінки Activity Controls.

Щоб видалити історію перегляду за певний період, зайдіть у вкладку Delete Activity By. Альтернативний варіант: зайти в розділ Settings> History&Privacy в додатку YouTube.

6. Перегляд історії та інших даних в Google Chrome

Цей браузер грає ключову роль і зберігає всі відвідані Вами сторінки не тільки конкретної служби, а у всьому Інтернеті.

Крім історії Google Chrome ділиться отриманими даними, пересилає інформацію про систему, вміст сторінок тощо.

Щоб Chrome перестав відстежувати відвідані сторінки і Вашу активність на різних сайтах, зайдіть на сторінку Activity Controls і в розділі Web&App Activity відключіть опцію Include Chrome history.

Крім того, не зайвим буде відключити опції Help improve safe browsing і automatically send usage statistics у налаштуваннях браузера. Для видалення окремих записів із логів користуйтеся панеллю на сторінці My Activity.

Звичайно, щоб бути повністю впевненим, що вас не відслідковують, краще перейти на інший браузер. Існують досить гідні альтернативи. Хоча якщо вам подобається Google Chrome, спробуйте відключити синхронізацію і разлогіньтесь із усіх служб.

7. Голосові записи в Google Assistant

Всі Ваші бесіди в Google Assistant також зберігаються на сервері. Розробники стверджують, що записи використовуються для поліпшення алгоритмів розпізнавання. Однак якщо Ви не хочете, щоб записи зберігалися, то можете відключити цю функцію.

Слід пам’ятати, що відключення відповідних параметрів може призвести до того, що перестануть працювати деякі функції, як, наприклад, множинні профілі в Google Home. Опція Voice and Audio Activity знаходиться у вкладці Activity Controls.

Щоб видалити конкретні записи, скористайтеся пошуком на сторінці My Activity.

8. Фото і відео в Google Photos

Фотографії, які ви синхронізуєте в Google Photos, обробляються для розпізнавання об’єктів і осіб. На жаль, скасувати обробку не вийде, крім як почати користуватися іншими додатками.

Більшість функцій в Google Photos, пов’язаних з розпізнаванням, вимагають, щоб відбувалося сканування фотографій для подальшої угруповання по особам, об’єктам і так далі.

Завантаження даних, зібраних Google

Навіть після того як Ви зробили всі налаштування, є ймовірність, що Google знайде спосіб вас відстежувати. Щоб переконатися, що Ви нічого не прогавили, можна завантажити всю інформацію, яку за Вами була зібрана з того моменту, коли Ви почали користуватися службами Google.

До речі, коли останнього разу Ви вивчали свій цифровий слід? Для багатьох відповідь буде такою: “Ніколи!”, “А навіщо?”, “Та кому я потрібен?”. Це все тільки полегшує справу електронним шахраям. Однак доброю новиною є те, що не обов’язково бути технічним генієм, щоб захистити себе та рідних від небажаних наслідків.

Також сучасні бази даних, соціальні мережі та дошки оголошень дають можливість зібрати інформацію практично про будь-яку людину. Цим користуються деякі компанії, щоб продавати свої послуги. Дізнайтеся, хто і як в Україні може використовувати ваші персональні дані.

Поділитися
Exit mobile version