Яка остання версія Android?

Ви використовуєте останню версію?

8 хв. читання

Android може здаватися складним через численні версії, які досі активно використовуються на пристроях. Слідкувати за останніми оновленнями може бути важко, і часто для отримання найсвіжішої та найкращої версії Android потрібно придбати новий телефон. Отже, яка остання версія Android та яка версія на вашому телефоні?

  • Android 14 – це найновіша версія Android. Вона була випущена 4 жовтня 2023 року.
  • Android 15 наразі перебуває в бета-версії, а її стабільний випуск заплановано на осінь 2024 року.

Основні версії Android зазвичай випускаються раз на рік (хоча так було не завжди), а в проміжках між ними виходять щомісячні оновлення безпеки. Іноді Google також випускає точкові оновлення (.1, .2 і т.д.), хоча вони, як правило, виходять нерегулярно. Часто більш значні оновлення, які не настільки важливі, як повні версії, вимагають точкового оновлення – як, наприклад, оновлення з Android 8.0 до Android 8.1.

Протягом багатьох років кожна версія Android мала десертний псевдонім, який багато людей використовували замість номера версії. Однак Google припинив цю практику у 2019 році, випустивши Android 10.

Коротка історія версій Android

Ми вирішили, що буде доречно дати коротку інформацію про кожну версію Android за її кодовою назвою та датою випуску. Так би мовити, для повноти картини.

  • Android 1.5, Cupcake: 27 квітня 2009 року
  • Android 1.6, Donut: 15 вересня 2009 року
  • Android 2.0-2.1, Eclair: 26 жовтня 2009 (початковий реліз)
  • Android 2.2-2.2.3, Froyo: 20 травня 2010 (початковий випуск)
  • Android 2.3-2.3.7, Gingerbread: 6 грудня 2010 (початковий випуск)
  • Android 3.0-3.2.6, Honeycomb: 22 лютого 2011 (початковий випуск)
  • Android 4.0-4.0.4, Ice Cream Sandwich: 18 жовтня 2011 (початковий випуск)
  • Android 4.1-4.3.1, Jelly Bean: 9 липня 2012 року (початковий випуск)
  • Android 4.4-4.4.4, KitKat: 31 жовтня 2013 (початковий випуск)
  • Android 5.0-5.1.1, Lollipop: 12 листопада 2014 року (початковий реліз)
  • Android 6.0-6.0.1, Marshmallow: 5 жовтня 2015 року (початковий випуск)
  • Android 7.0-7.1.2, Nougat: 22 серпня 2016 року (початковий випуск)
  • Android 8.0-8.1, Oreo: 21 серпня 2017 року (початковий реліз)
  • Android 9.0, Pie: 6 серпня 2018 року
  • Android 10.0: 3 вересня 2019 року
  • Android 11.0: 8 вересня 2020 року
  • Android 12.0: 19 жовтня 2021 року
  • Android 13.0: 15 серпня 2022 року
  • Android 14.0: 4 жовтня 2023 року

Як бачите, спочатку система оновлень не мала жодної регулярності, але епоха Ice Cream Sandwich започаткувала щорічний графік оновлення версій ОС.

Ще кілька цікавих фактів:

  • Honeycomb була єдиною спеціальною версією Android для планшетів, і вона працювала паралельно зі збіркою Gingerbread для телефонів. Потім окремі ОС для телефонів і планшетів були об’єднані, починаючи з Ice Cream Sandwich.
  • Ice Cream Sandwich був, мабуть, найбільш кардинальним оновленням Android на сьогоднішній день. Воно не тільки об’єднало версії ОС для планшетів і телефонів, але й повністю змінило зовнішній вигляд системи.
  • Спочатку Google випустила пристрої Nexus, орієнтовані на розробників, щоб підкреслити можливості кожної версії Android. Згодом це перетворилося на орієнтовану на споживача лінійку пристроїв Pixel, яку ми маємо сьогодні.
  • Android KitKat – це перший випадок, коли Google об’єдналася з комерційним виробником для випуску Android. Вони зробили це знову для Android Oreo.

Остання версія Android – 14.0

Android 14 – це остання версія Android, яка була випущена 4 жовтня 2023 року. Спочатку вона з’явилася на телефонах Google Pixel, але також була швидко розгорнута на пристроях Samsung Galaxy у вигляді бета-версії. Згодом її також отримають телефони від OnePlus, Xiaomi, Nokia та інших виробників.

Наслідуючи традицію, започатковану Android 10, Android 14 не має веселого десертного прізвиська. Однак внутрішнє кодове ім’я Android 13 було «Upside Down Cake». Трохи сумно, що Google більше не використовує ці прізвиська публічно.

Подібно до Android 12 і Android 13, Android 14 не має великої кількості великих змін, що стосуються користувача, але це не так вже й погано. На вас чекає ще багато цікавинок, як-от більше налаштувань екрану блокування, екстрений супутниковий зв’язок та шпалери з емодзі.

Android 15 вже скоро

Готові до Android 15? Ось коли ваш Samsung Galaxy отримає One UI 7

Перша попередня версія Android 15 для розробників вийшла в лютому 2024 року, а перша бета-версія – у квітні 2024 року. Вона досягне «стабільності платформи» в червні і буде офіційно випущена десь восени 2024 року. Телефони Google Pixel стануть першими, на яких буде запущено Android 15, ймовірно, на серії Pixel 9. Ми очікуємо, що телефони Samsung не відстануть від них.

Як перевірити версію Android

Перевірка версії Android, яка працює на вашому пристрої, буде відрізнятися залежно від того, яка компанія його виготовила, але ми покажемо основні кроки, які повинні бути застосовні до більшості пристроїв.

Відкрийте меню налаштувань телефону, потягнувши вниз шторку сповіщень (один або два рази, залежно від виробника), а потім торкніться значка шестерні.

Торкніться значка шестерні

Звідти прокрутіть меню до самого низу і торкніться пункту «Про телефон» (він також може називатися «Про пристрій»).

Виберіть «Про телефон»

Там має бути пункт «Версія Android» – знову ж таки, залежно від пристрою та версії Android, він може відрізнятися.

Версія Android

Як оновитися до останньої версії Android

Коротка відповідь також невтішна: можливо, ви не зможете. Виробник вашого телефону в першу чергу займається оновленнями Android – тож Samsung відповідає за свої оновлення. Єдині оновлення, якими займається сама компанія Google, призначені для пристроїв Pixel.

Щоб дізнатися, чи доступне оновлення для вашого пристрою, перейдіть в Налаштування > Система > Оновлення системи (або аналогічно). Знову ж таки, це може бути в іншому місці, залежно від вашого телефону – наприклад, Samsung розміщує пункт «Оновлення системи» в корені меню «Налаштування» (Налаштування > Оновлення програмного забезпечення > Завантажити та встановити).

Перевірте наявність оновлень системи

Якщо натиснути цю опцію, програма перевірить наявність оновлень на пристрої, але є велика ймовірність, що вона нічого не знайде. Як тільки оновлення стає доступним для вашого телефону, він зазвичай сповіщає вас про це і пропонує завантажити та встановити його негайно.

Єдиний надійний спосіб бути впевненим, що ви отримаєте останню версію Android – це купити телефон з лінійки Pixel. Google оновлює ці телефони напряму, і вони, як правило, мають найновішу версію та патчі безпеки.

Представлено Android 15: Ось 8 цікавих та зручних функцій, які з’являться у вашому телефоні

ДЖЕРЕЛО:How-To Geek
Поділитися
Exit mobile version