З’явився сайт, який відстежує витоки даних у Мережі

2 хв. читання
Апгрейд комп'ютера

Команда Shodan запустила новий сайт під назвою Shodan Monitor, що дозволяє організаціям відстежувати, які з використовуваних ними пристроїв знаходяться у відкритому доступі в Інтернеті. Інструмент надає можливість налаштовувати повідомлення в реальному часі, запускати сканування і визначати підключені пристрої.

За допомогою інструменту користувачі зможуть виявляти витоки даних, фішингові сайти, скомпрометовані бази даних тощо. На думку розробників, нова платформа допоможе знизити число доступних в Інтернеті пристроїв і баз даних MongoDB тощо.

Відзначимо, тільки за останній місяць в Мережі було виявлено кілька об’ємних баз даних, не захищених паролем. Як приклади можна привести бази даних, що містить листування більш 300 мільйонів жителів Китаю, встановлення MongoDB з більш ніж 800 мільйонів записів і базу даних сімейного додатку Family Locator, що включала в тому числі дані про місцезнаходження користувачів, що транслюються в реальному часі.

Shodan – спеціальна пошукова система для знаходження підключених до Інтернету пристроїв і точної інформації про різні web-сайтах. За допомогою Shodan можна дізнатися, яку операційну систему використовує той або інший пристрій, або знайти місцеві FTP з відкритим анонімним доступом.

До речі, щоб позбавити себе від сюрпризів та звільнити місце на жорсткому диску комп’ютера під управлінням Windows 10, слід видалити пробні програми і утиліти, завантажені виробником. Останнім часом у Windows 10 видаляти програми та додатки стало дуже легко.

Також Windows 10 дозволяє встановлювати додатки і програми з різних джерел, а з недавніх пір у Windows 10 з’явилася можливість встановити рівень допуску установки програми, як на MacOS.

Окрім цього, Windows 10 має цікаву функцію “Фокусування уваги” (Focus Assist) – щось на кшталт режиму “Не турбувати”, який дозволяє заборонити інформування та повідомлення від застосунків, системи та людей у певний час.

Поділитися
Exit mobile version