За десятиліття “дохід” кібервимагачів складатиме понад $265 мільярдів

3 хв. читання

Експерти з компанії Cybersecurity Ventures попереджають, що збиток від інцидентів, пов’язаних з програмами-вимагачами, вийде з-під контролю і до 2031 року перевищить $265 млрд.

В цей час програми-вимагачі є одним із найбільш потенційно небезпечних і поширених видів шкідливого ПЗ. Як тільки вимагач потрапляє в комп’ютерну мережу, злочинці зашифровують файли, блокують доступ користувачів і вимагають викуп в обмін на ключ дешифрування.

Крім того, вимагачі також викрадають інформацію під час атаки і загрожують опублікувати дані на своїх спеціалізованих сайтах у даркнеті або продати її, тим самим посилюючи тиск на жертв.

Як прогнозують фахівці, збиток від здирників зросте до 2031 року, оскільки цей вид кіберзлочинності зачіпає як підприємства, так і споживачів. Згідно зі статистикою експертів, кількість подібних інцидентів зростає на 30% щороку.

Агентство з кібербезпеки США оцінює, що програми-вимагачі обійдуться компаніям і організаціям приблизно в $20 млрд в цьому році, що в 57 разів більше, ніж в 2015 році.

Ransomware Data Graphic

Зараження систем програмою-здирником може привести до дорогих страхових виплатах, необхідності користуватися послугами експертів для розслідування інцидентів, відшкодування шкоди або ремонту систем, втрати даних і навіть виплати викупу зловмисникам для запобігання витоку даних. Крім того, необхідно враховувати порушення бізнес-операцій під час і після атаки, репутаційний збиток і витрати на навчання співробітників після інциденту з використанням здирницького ПЗ.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити та чому краще не сперечатися з “тролями”? ПОРАДИ

Правила безпеки дітей в Інтернеті

Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Як зберегти заряд батареї на Вашому iPhone? ПОРАДИ

Як користуватись Google Docs? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google планує ускладнити Android-додаткам відстеження користувачів. Компанія анонсувала зміни в те, як обробляються унікальні ідентифікатори пристроїв, що дозволяють відстежувати їх між додатками.

Також Apple має намір випустити оновлення для своїх пристроїв, після якого вони дозволять користувачам дізнаватися, яку саме інформацію про них збирають додатки.

Microsoft детально розповість про “наступне покоління Windows” на спеціальному заході, який відбудеться в кінці цього місяця. Компанія почала розсилку запрошень на захід, який буде повністю присвячено програмній платформі Windows і почнеться о 18:00 (за київським часом) 24 червня.

Окрім цього, зловмисники поширюють шкідливе ПЗ під виглядом популярних Android-додатків від відомих компаній. Підроблений плеєр VLC, антивірус Касперського, а також підроблені додатки FedEx і DHL встановлюють на пристроях жертв банківські трояни Teabot або Flubot, вперше виявлені раніше в цьому році.

Поділитися
Exit mobile version