Залежність від ґаджетів: як вберегти Вашу дитину?

7 хв. читання

Із ґаджетами XXI століття ми можемо бути продуктивнішими, ефективнішими та постійно розвиватися. Дітям смарт-пристрої допомогають пізнавати світ та удосконалювати свої навички. Однак і негативним впливом ґаджетів на дітей не можна нехтувати.

У віці, коли у Вашої дитини повинні розвиватися креативність та фантазія, ґаджети (особливо ігрові пристрої) можуть значно обмежити ці процеси. Якщо не контролювати потяг дитини до використання ґаджетів, це може спричинити залежність.

Залежність позбавляє дитину відчуття реальності, стає причиною погіршення оцінок та негативно впливає на здоров’я. Тому батькам потрібно стежити за ознаками надмірного тяжіння та вчасно вживати необхідних профілактичних заходів.

Якщо Ви підозрюєте, що у Вашої дитини розвивається залежність, зверніть увагу на наступні ознаки:

  1. Тривожність і розлади спілкування: дитина, яка звикає до використання ґаджетів, почне втрачати загальні навички спілкування. Це випливає з того, що надмірне використання пристроїв виводить їх з реальності та переносить у цифровий світ. У таких випадках можна помітити, що відрив від віртуального світу та ігор викликає тривогу та стрес. Тому, коли Ваш малюк часто виглядає напруженим, втрачає темп набуття життєвих навичок, і не може побудувати спілкування без використання ґаджетів, це можна вважати свідченням залежності.children smartphone
  2. Втрата інтересу: починаючи з відпочинку і закінчуючи навчальним процесом, ґаджети – це все, що цікавить Ваших дітей. Однією з видимих ознак залежності, на яку потрібно звертати увагу, є втрата інтересу до соціальної та сімейної взаємодії. Дитина, що знаходиться на межі звикання, скоріше заспокоюється, використовуючи ґаджети, ніж гуляючи у вихідні на свіжому повітрі, під час гри з однолітками або слухаючи казки перед сном. Тому, коли Ваша дитина втрачає інтерес до такої діяльності, будьте обережні, та відстежуйте такі зміни поведінки.
  3. Обман: якщо Ви почали помічати, що дитина намагається приховати надлишковий час використання пристроїв, зверніть на це увагу. Коли дитина розуміє, що порушує встановлені Вами норми, але йде на хитрощі, щоб Ви цього не помітили, – це яскрава ознака залежності на стадії зародження.
  4. Проблеми з пам’яттю: такі ознаки, як погіршення пам’яті, неуважність можуть виникнути внаслідок надмірного використання ґаджетів. Тому батьки повинні докласти зусиль, щоб організувати дитині активність, яка б сприяла розвитку когнітивних здібностей без використання електронних пристроїв.
  5. Головні болі та проблеми з очима – це чіткі ознаки залежності від ґаджетів. Зрештою, ці симптоми не будуть виникати, якщо Ваша дитина проводить біля екрану більш менш нормальний відсоток часу. Тому поява скарг на біль в очах та головний біль це також симптом залежності.

Як запобігти залежності?

Модель для наслідування

Дослідження показали, що багато дітей звертають більше уваги на фактичну поведінку батьків, ніж на правила, які вони намагаються встановити для дитини. Це означає, що Ваші слова про надлишковий час із електронними пристроями не будуть переконливими, якщо Ви самі не випускаєте їх з рук. Також не слід сподіватися, що Ваші діти підтримуватимуть відповідальну цифрову культуру, якщо Ви не звертатимете уваги на їх природні потреби.

Ваша дитина завжди буде тяжіти до Вашої моделі поведінки. Забезпечте та просувайте правильне використання електронних пристроїв, будучи відповідальним цифровими батьками. Якщо Вам потрібно використовувати ґаджет часто, переконайтеся що він не знаходиться у присутності Ваших дітей. Ви можете іноді запропонувати дітям використовувати ґаджети із Вами, і тоді Ви зможете навчити правильному використанню пристроїв.

Територія без ґаджетів

Більшість дітей проводить значну частину часу вдома, тому якщо ми хочемо мінімізувати ризики виникнення залежності, гарною ідеєю буде запровадити зони обмеженого використання пристроїв. Це може буди їдальня, вітальня або будь яка інша зона, що передбачає спілкування, або навпаки обмежити використання пристроїв у спальні, щоб контролювати час проведений із ґаджетами.

Нецифрова активність

Іноді важливо відсунути дитину від віртуального світу і зайняти її реальною діяльністю. Заохочуйте їх у часі поза домом – спорт або просто ігри з однолітками мають бути звичним заняттям. Ви можете взяти дитину на пікнік, залучити до Ваших повсякденних справ і використати цей час для спілкування.

Відстежуйте контент

Не шкодуйте часу перевірити відповідність змісту, мультфільмів, що дивиться Ваша дитина та ігор, в які вона грає, її віку. Особливо актуальною ця порада є, коли справа стосується дітей дошкільного віку – потрібно самостійно регулювати контент, з яким стикається малюк.

Обмежуйте час

Гарною стратегією виховання є обмеження в часі використання ґаджетів. Не полінуйтеся і встановіть графік використання приладів дитиною залежно від її віку. Це допоможе не тільки виховати відповідальність, але і оптимізує набуття культури використання пристроїв, без яких важко уявити сучасний світ.

Зароблений час

Ще одна цікава стратегія – запропонувати дитині заробляти час з ґаджетом. Не робіть технологію легкодоступним інструментом для них – залучайте їх до домашньої роботи, такої як прибирання, читання, дослідження та навчання та встановіть пропорційну «систему оплати». Це може бути не тільки доволі природнім способом обмеження часу з ґаджетами, але і корисним інструментом загального виховання.

Висновки

Ми розвиваємося з технологіями, і це проявляється у вигляді сучасних ґаджетів, що роблять життя комфортнішим. Використання сучасних електронних пристроїв не обов’язково погано для дітей, якщо ми навчаємо та встановлюємо їм стандарти, відповідального та здорового користування ними. Це має негативний ефект, наприклад виникнення залежності, лише тоді, коли батьки не вживають профілактичних заходів і не дотримуються правил. Варто усвідомити що цифровий світ став невід’ємною частиною нашого життя і прищеплення культури взаємодії з ним для вашої дитини дуже важливий елемент виховання.

Стало відомо, що зловмисники можуть використовувати справжні файли Microsoft Teams для виконання шкідливого ​​навантаження за допомогою підробленої папки встановлення.

У “пісочниць” від VMware, Comodo та Microsoft, схоже, з’явилася альтернатива від Sophos – Sandboxie. Тепер вона безкоштовна – виробник виклав код у загальний доступ.

Нещодавно дослідники з кібербезпеки виявили існування нової та раніше не виявленої критичної вразливості на SIM-картах, яка могла б давати можливість віддаленим зловмисникам компрометувати цільові мобільні телефони та шпигувати за жертвами, лише надсилаючи SMS.

Зверніть увагу, кількість шкідливих програм і виявлених вразливостей на платформі iOS значно зросла. Про це свідчать дані звіту компанії ESET щодо актуальні загрози для власників мобільних пристроїв Apple.

Поділитися
Exit mobile version