iOS 13: що нового у поточному релізі операційної системи?

11 хв. читання

Apple оголосила про вихід iOS 13 під час основного виступу на своїй Всесвітній конференції розробників -2019 (WWDC-2019) ще 3 червня. Тепер нова операційна система доступна для завантаження.

Наступна версія мобільної операційної системи незабаром не лише з’явиться на старих моделях iPhone, iPad або iPod, але також буде встановлена на iPhone нових серій, включаючи iPhone 11, iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max, пише DigitalTrends.

iOS 13 1

Темний режим

“Темний режим” нарешті приходить до iOS, і він буде доступний для користувачів, починаючи з iOS 13. Темний режим додає темний фон і темніші підсвічування на iOS взагалі, а також  впливає на усі додатки Apple, такі як “Пошта”, “Повідомлення” та тощо. Окрім цього, “темний режим” також стає доступним для розробників, тому він буде доступний у сторонніх додатках. “Темний режим” можна постійно вмикати, або Ви можете налаштувати його увімкнення за розкладом – в певний час або коли сонце заходить. Існує навіть ряд нових шпалер, які використовують темний режим – і змінюються залежно від того, увімкнено або вимкнено темний режим.

HomeKit

HomeKit також отримає деякі основні нові функції. Мабуть, найбільшим доповненням до HomeKit, крім невеликих змін у інтерфейсі, є додавання HomeKit Secure Video. Можна обрати камери спостереження, що підтримуються HomeKit.

Apple хоче вдосконалити правила безпеки для роутерів і тому оголосила, що HomeKit тепер працюватиме з роутерами, і Ви зможете використовувати програму Home, щоб контролювати, які пристрої та служби можуть з’єднуватися з Вашим роутером.

Також динаміки AirPlay 2 отримають трохи більше можливостей, використовуючи HomeKit.  У той час як iOS автоматично “знаходить” ці динаміки , за допомогою iOS 13 та HomeKit Ви зможете використовувати їх для відтворення певних пісень, списків відтворення та радіостанцій за допомогою автоматизації та сцен.

Повідомлення

Повідомлення також отримують кілька нових функцій – наприклад, можливість автоматично ділитися своїм ім’ям та зображенням профілю з користувачами, коли Ви починаєте з ними розмову. Ви можете також вирішувати, хочете Ви або не хочете поділитися цією інформацією з усіма чи лише Вашими контактами.

Пошук у “Повідомленнях” також покращується – просто натисніть на панель пошуку в додатку, і Ви побачите останні повідомлення, люк, фотографії та багато іншого, і ці результати покращаться під час введення.

Доступність

Мабуть, найбільша зміна доступності в iOS 13  на краще – це додавання функції голосового керування, що дозволяє користувачам легко керувати своїми телефонами, використовуючи лише їхній голос. Система використовує алгоритм розпізнавання мови Siri, щоб гарантувати його точність і дозволяє користувачам додавати спеціальні слова.  Додаток також використовує обробку на пристрої – тому особисті дані зберігаються в безпеці.

Покращення FaceTime

Apple випустила це оновлення без особливої реклами, хоча саме це вона була повинна рекламувати. В iOS 13 з’ явилися вдосконалення відеодзвінків FaceTime – зокрема, розташування очей під час дзвінків. В iOS 13 FaceTime використовуватиме ARKit для сканування Вашого обличчя і тонко змінює положення Ваших очей, так що, здається, Ви дивитесь своєму абоненту прямо в очі, а не дивитися під них на екран. Це досить невелике доповнення, але воно сподобається кожному, хто провів деякий час на FaceTime,.

Конфіденційність

Apple давно впровадила конфіденційність як базовий принцип поводження з даними користувачів. У новій мобільній операційній системі Ви можете керувати даними про місцезнаходження, які отримують програми, завдяки новим детальним елементам управління. У додатку Ви зможете надати доступ до даних про місцезнаходження додатку лише один раз або будь-який час, коли Ви його використовуєте. Тепер додаткам також буде заборонено доступ до Вашого місцезнаходження через Wi-Fi та Bluetooth. Ви також матимете більший контроль над даними про місцезнаходження у Фотографіях – коли Ви ділитесь фотографією, Ви можете встановити, чи можете Ви поділитися геолокаційними даними цієї фотографії.

Продуктивність

Нове програмне забезпечення iOS 13 матиме кращі показники, заявив Крейг Федеріі від Apple. Було виділено декілька статистичних даних, серед яких вигідне збільшення на 30% швидкості при розблокуванні телефону за допомогою FaceID. Завантаження додатків буде на 50% менше, а оновлення на 60% менше, тоді як швидкість запуску програми буде вдвічі швидшою порівняно з попередніми виданнями. “Пошта”, “Нотатки” та Safari будуть серед стандартних оновлених програм.

Siri

Siri може читати вхідні повідомлення через Ваші AirPods, і Ви можете відповісти відразу. Також було представлено досвід спільного використання аудіо, який дозволяє швидко обмінюватися музикою з другом за допомогою AirPods.

Для HomePod Siri передасть музику, коли Ви повернетесь додому та натиснете на кнопку телефона. Тепер Siri може відтворювати 100 тисяч радіостанцій з усього світу, використовуючи функцію Live Radio і включає в себе таймер сну. Нарешті, Ви можете швидко створити особисті підпрограми, використовуючи запропоновані автоматики всередині ярликів Siri.

Find My

В iOS 13 Apple об’єднає функції Find My iPhone і Find My Friends в один додаток – додаток Find My (Локатор). Find My дозволяє також знаходити пристрої в режимі офлайн через Bluetooth, якщо вони позначені як втрачені.

Іконки та стікери

Нові Memojis і Animojis мають більше варіантів налаштування – від макіяжу до ювелірних виробів, шапок, окулярів і навіть іншого вигляду Ваших зубів. Ви також можете надати своєму персонажу AirPods. Нові стікери Memoji створюються автоматично та доступні через клавіатуру iOS, готові до спільного використання в додатках, включаючи пошту та повідомлення, а також на різних платформах, таких як WeChat.

Камера та фотографії

Режим камери “Портрет” як новий ефект освітлення під назвою High-Key Mono та нові функції редагування дозволяють змінити інтенсивність світла, що допомагає згладити шкіру та освітлити очі. Це імітує переміщення джерел освітлення  у студії.

Додаток “Фото” стає набагато потужнішим. Фотографії та відео в реальному часі тепер автоматично відтворюватимуться на новій вкладці “Фотографії”, а на цій вкладці Ви зможете побачити місцерозташування, подію чи свято тощо. Існує навіть новий режим “дня народження”, який дозволяє Вам бачити фотографії когось на день народження. Якщо Ви робите багато записів на екрані, тепер усі вони будуть згруповані в одному місці, тому Вам не доведеться прокручувати додаток Фотографії, щоб знайти усі Ваші екранні записи.

Увійти за допомогою Apple

Існує новий швидкий і простий спосіб входу в додатки та служби без відстеження, пов’язаного з входами через соціальні мережі. Він називається Увійти за допомогою Apple, і він автентифікує вхід за допомогою Вашого ідентифікатора Apple, не розкриваючи жодної особистої інформації. Нова послуга працює з FaceID та TouchID та має двофакторну систему аутентифікації. Якщо додаток, у якому Ви входите, потребує підтвердження електронною поштою, Apple створить випадкову адресу електронної пошти, яка туди перенаправляє Вашу фактичну електронну пошту, зберігаючи Вашу реальну інформацію. Він працюватиме на всіх платформах Apple, від iOS до Інтернету.

Apple Maps

Apple Maps було відтворено з нуля, із значними змінами, включаючи додавання доріг, пляжів, будівель та інших районів, а також підвищених деталей. На головному екрані є нова функція “Вибране”, а також меню колекцій для організації вибраних та планування поїздок. Look Around – функція Google Streetview, яка дозволяє бачити місцеположення до відвідувань. Геолокаційні мітки дозволяють дізнатися більше про конкретні місця, показані в Look Around. Apple підкреслила, що це приватний і безпечний сервіс. Нові Apple Maps будуть введені у США до кінця 2019 року, а інші країни – будуть охоплені наступного року.

Нагадування

У “Нагадуваннях” для iOS 13 є повністю перероблена панель інструментів для додавання дат, часу та вкладених файлів, а також її інтеграція з додатком Messages покращена, що дозволяє двом програмам спілкуватися разом. Це означає, що відповідні нагадування з’являться, коли ви надсилаєте повідомлення асоційованій особі.

Siri також інтегрується з нагадуваннями – тепер Ви зможете вводити більш тривалі пропозиції, і Siri запропонує відповідні пропозиції щодо того, що ви вводите. Сірі також запропонує нагадування – тож коли ви спілкуєтесь з ким-небудь у “Повідомленнях”, Сірі вносить пропозиції, щоб нагадувати вам про речі, про які, на вашу думку, не можна забувати.

Додаток для здоров’я з Watch OS

Усі функції, доступні в новому додатку для охорони здоров’я Watch OS, будуть доступні на iPhone. Watch OS додала популярності цій тенденції – відстежування стану здоров’я на телефоні.

Нагадаємо, Apple часто називала свою мобільну операційну систему однією з найбільш захищених і безпечних, але хакерам вже вдалося знайти серйозну уразливість в одній з останніх бета-версій iOS 13.

Також багато людей вважають, ніби програмні продукти Apple безпечніші, ніж інші, однак, як показують дані телеметрії за перше півріччя 2019 року, “яблучна” екосистема все більше цікавить кіберзлочинців.

Стало відомо, що зловмисники можуть використовувати справжні файли Microsoft Teams для виконання шкідливого ​​навантаження за допомогою підробленої папки встановлення.

У “пісочниць” від VMware, Comodo та Microsoft, схоже, з’явилася альтернатива від Sophos – Sandboxie. Тепер вона безкоштовна – виробник виклав код у загальний доступ.

Нещодавно дослідники з кібербезпеки виявили існування нової та раніше не виявленої критичної вразливості на SIM-картах, яка могла б давати можливість віддаленим зловмисникам компрометувати цільові мобільні телефони та шпигувати за жертвами, лише надсилаючи SMS.

Зверніть увагу, кількість шкідливих програм і виявлених вразливостей на платформі iOS значно зросла. Про це свідчать дані звіту компанії ESET щодо актуальні загрози для власників мобільних пристроїв Apple.

Поділитися
Exit mobile version