Зловмисники через підроблені банківські картки вкрали понад п’ять мільйонів гривень

3 хв. читання
skimming 1

За допомогою скімінгових пристроїв зловмисники зчитували інформацію з банківських карток українців, після чого підробляли їх та спустошували. Таким чином правопорушникам вдалося привласнити понад 5 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що затриманий ними 40-річний мешканець Київської області був раніше судимий, мав двох спільників та перебував в офіційному розшуку. Затримання спільників відбулося у 2017 році. Відтак справи щодо порушників вже розглядаються в суді.

Як повідомляють у кіберполіції, злочинна група встановлювала скімінгові пристрої у банкомати за допомогою яких зчитували інформацію з банківських карток громадян. Після чого підробляли їх та спустошували. Роль фігуранта полягала у обготівкуванні викрадених коштів. Таким чином зловмисникам вдалося привласнити понад 5 мільйонів гривень.

Справу кваліфіковано за ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Чоловіку вже оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Зверніть увагу, цього року Facebook святкує 16 років від дати створення. За цей час багато користувачів активно наповнювали власні сторінки сотнями фото, даними про місця навчання чи роботи, сім’ю та друзів. Щоб така “колекція” особистої інформації не була використана у зловмисних цілях, власникам потрібно регулярно переглядати та змінювати параметри конфіденційності власної сторінки.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version