20 років Gmail: як першоквітневий жарт став революцією в електронній пошті

Google пропонував 1 ГБ безкоштовного сховища 1 квітня 2004 року, і це звучало надзвичайно привабливо, аби бути правдою.

5 хв. читання
20 років Gmail: як першоквітневий жарт став революцією в електронній пошті

Співзасновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін настільки любили жартувати, що почали вигадувати дивовижні ідеї кожного 1 квітня невдовзі після заснування своєї компанії. Наприклад, одного року Google оголосив про вакансію у дослідницький центр Коперника на Місяці. Іншого року компанія заявила, що планує розгорнути функцію «Почисти та понюхай» у своїй пошуковій системі. Отже, коли Gmail був запущений 1 квітня 2004 року, багато людей думали, що оголошення Google про власну електронну пошту було черговим жартом на День сміху.

Рекламовані Google 1 ГБ безкоштовного сховища були вражаючими для того часу, особливо порівняно з альтернативами електронної пошти, такими як Hotmail і Yahoo, кожен з яких пропонував набагато менше.

Тепер, через 20 років і 1,2 мільярда користувачів (кожен сьомий), Gmail не лише не є жартом, але став найбільш відомим ім’ям у світі електронної пошти. А обсяг сховища Gmail на сьогоднішній день складає 15 ГБ на користувача.

У оригінальному прес-релізі Google висвітлив можливість пошуку певного повідомлення, що було великою подією на той час, і безпрецедентний обсяг зберігання.

“Gmail побудований на ідеї, що користувачі ніколи не повинні класифікувати або видаляти повідомлення,” – зазначалося у прес-релізі, – “або ламати голову, щоб знайти лист, який вони відправили або отримали”.

У 2005 році компанія подвоїла розмір доступного зберігання до 2 ГБ на користувача. У 2006 році додатково був запущений Google Календар. Google Chat був представлений у той же рік, і послуга стала повністю відкритою для загального користування 14 лютого 2007 року.

У 2008 році Gmail отримав, можливо, найбільш корисну функцію – детектор забутого вкладення, а згодом – дуже потрібну “скасувати відправлення” у 2009 році. Того ж року був доданий доступ до пошти без підключення до Інтернету, а сервіс продовжував зростати, випустивши додаток для iOS в 2011 році. Наступний рік, 2012, зібрав 425 мільйонів користувачів, плюс оновлення до 10 ГБ сховища. У 2013 році обсяг сховища досягнув свого поточного стану у 15 ГБ. Gmail досяг мільярда користувачів у 2016 році.

Упродовж років було додано невеликі функції, такі як розумні відповіді, одноклікова відповідь, інтегрований перегляд, що полегшує переміщення між додатками Google, а також автоматична функція перекладу і функції ШІ, які можуть написати повідомлення за вас.

Незважаючи на популярність, Gmail не обійшовся без скандалів.

До 2017 року поштова служба Google автоматично сканувала текст кожного повідомлення не лише для виявлення спаму чи шкідливого програмного забезпечення, але і для розміщення відповідної реклами поруч. Після зустрічі з кількома позовами через цю практику – особливо стосовно раси, релігії, здоров’я, фінансів або сексуальної орієнтації – Google заявив, що припинить читати електронні листи користувачів і використовуватиме інші джерела даних для контекстної реклами.

Крім того, звіт Wall Street Journal 2018 року показав, що розробники сторонніх компаній могли сканувати сотні мільйонів електронних листів користувачів.

В цілому, послуга стала золотим стандартом електронної пошти протягом багатьох років і стала вибором для більшості людей.

Отже, яке майбутнє у Gmail?

Перші користувачі Gmail пам’ятають, коли електронна пошта була основним методом спілкування з далекими друзями та родиною. Але тепер, з поширенням додатків, таких як Slack і Teams для роботи та Messenger і WhatsApp для розмов, ми не пам’ятаємо останнього разу, коли використовували електронну пошту для фактичного спілкування з кимось, окрім колег по роботі.

Навіть офіційні речі, такі як авіаквитки чи готельні бронювання, для яких раніше Gmail був основним сховищем, тепер доступні через додатки.

Але для ведення записів електронна пошта все ще залишається стандартом. І, звичайно, електронна пошта не обмежується однією платформою, оскільки ви все ще можете легко звертатися до будь-кого з електронною адресою. Електронна пошта краще підходить для великих списків розсилки, відправки документів та інших файлів, і вона безпечніша за більшість додатків для обміну повідомленнями.

Спілкування за останні двадцять років змінилося з моменту появи Gmail на ринку, і хоча мета електронної пошти змінилася, все ж очевидно, що вона не збирається нікуди зникати.

8 причин, чому ваша електронна пошта вразлива для хакерів

Поділитися
Exit mobile version