5 головних мобільних трендів 2024 року: ШІ на пристрої, “новий” смартфон і не тільки

Ось найбільші події, які, ймовірно, вплинуть на те, як ми визначатимемо та взаємодіятимемо з мобільними пристроями цього року.

9 хв. читання

Постійний розвиток і швидка зміна ландшафту мобільних технологій означає, що те, що сьогодні є передовим, завтра може стати застарілим вінтажним предметом. Але погляд на 2024 рік крізь призму галузевих аналітиків, профільних експертів та щорічних трендів пропонує ширшу, більш нюансовану картину того, яким буде смартфон в недалекому майбутньому.

Цього року п’ять тем, ймовірно, домінуватимуть у заголовках, диктуватимуть наступні модні слова в індустрії та будуть у свідомості кожного споживача. Ви ще багато почуєте про “комп’ютер зі штучним інтелектом”, але не дозволяйте цій назві затьмарити реальність: Наші смартфони – найперсональніші комп’ютери – також сприйнятливі до перевтілення у штучний інтелект.

І це лише початок, адже в наведеному нижче списку ви знайдете більш помітні тенденції, які вже почали формуватися.

1. Вбудований штучний інтелект робить смартфон “розумним”

Цього року функції генеративного штучного інтелекту будуть інтегровані в смартфони, причому в значній мірі. Від багатомовного перекладу в реальному часі для кращого спілкування до узагальнення багатогодинних голосових нотаток і поліпшення способу збору та обробки світла для фото- і відеозйомки – ми вже бачимо, як мішанина ШІ і мобільних обчислень може злитися воєдино.

Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24

Наприклад, нещодавно випущені смартфони Samsung Galaxy S24 оснащені генеративними інструментами штучного інтелекту, які використовують обробку даних на пристрої та хмарні сервери, щоб допомогти користувачам більш надійно виконувати повсякденні завдання. Такі функції реалізовані в першій моделі штучного інтелекту для споживачів – Galaxy AI, яка працює на базі Google Gemini та Imagen 2.

“Ми очікуємо, що в період з 2024 по 2027 рік буде поставлено понад 1 мільярд смартфонів з генеративним штучним інтелектом”, – говорить Рітеш Бендре, глобальний контент-менеджер Counterpoint Research.

Qualcomm також відіграє важливу роль у цьому процесі, оскільки її флагманський чіпсет Snapdragon 8 Gen 3 забезпечує підвищення продуктивності смартфонів на всіх рівнях: на 20% для CPU, на 30% для GPU і на 41% для NPU – останній показник має вирішальне значення для енергоефективного виконання завдань генеративного ШІ на цих пристроях. Очікується, що цього року з’явиться більше флагманських телефонів на базі Android, а також гарнітури VR і XR, які будуть оснащені новим процесором Qualcomm з великою кількістю можливостей, що підтримують ШІ.

2. Складані смартфони стають кращими (і дешевшими)

Можна стверджувати, що 2023 рік був роком складних телефонів, оскільки майже кожен великий виробник (окрім Apple) приєднався до боротьби, випустивши власний телефон, що змінює форму. Google розпочав з Pixel Fold, після чого Motorola повернула Razr, а Samsung випустила серію Galaxy Z. На завершення OnePlus дебютувала з Open, телефоном-планшетом вартістю 1699 доларів, який потіснив свого найближчого конкурента.

Motorola Razr 2023

Тепер, коли основні гравці вступили в конкурентну боротьбу, головне питання цього року: наскільки доступнішими стануть складні пристрої? Аві Грінгарт, президент і провідний аналітик Techsponential, каже ZDNET, що доки споживачі будуть задоволені рівнем продуктивності та високотехнологічними компонентами, за які вони платять, зниження цін найближчим часом, ймовірно, не відбудеться.

“Складані продукти мають структуру, яка неминуче є дорогою порівняно зі звичайними телефонами, навіть з точки зору одного лише дисплея”, – додає Джен Парк, старший аналітик Counterpoint Research.

Але надія є. Оператори мобільного зв’язку, які часто агресивно знижують ціни на новітні пристрої в обмін на лояльність клієнтів (читай: згоду на довгострокову розстрочку), залишаються основним джерелом продажів смартфонів у США. Стандартна модель Motorola Razr, яку на момент написання статті можна було придбати за 499 доларів, є ще однією ознакою того, що все буде добре. З огляду на це, 2024 рік обіцяє стати багатообіцяючим продовженням проривного для складаних смартфонів 2023 року.

3. Qi2 заповнює давню прогалину в зарядці

Консорціум Wireless Power Consortium (WPC), комітет, до складу якого входять Apple, Samsung і Google, вже більше року наполягає на стандартизації бездротової зарядки Qi2, і 2024 рік може стати роком, коли ці зусилля увінчаються успіхом. Друге покоління зарядки Qi обіцяє покращені магнітні котушки для більш ефективної та швидкої бездротової передачі енергії (до 15 Вт), як для пристроїв iOS, так і для Android.

“Ідеальне вирівнювання Qi2 підвищує енергоефективність, зменшуючи втрати енергії, які можуть статися, коли телефон або зарядний пристрій не вирівняні. Не менш важливо, що Qi2 значно зменшить кількість відходів, пов’язаних із заміною дротових зарядних пристроїв через поломку штекера та навантаження на шнури від щоденного підключення та відключення”, – сказав Пол Струхсейкер, виконавчий директор WPC, у своїй минулорічній заяві.

Впровадження такої технології долає давній розрив між пристроями, сумісними з MagSafe (iPhone 12 і вище), і тими, що не мають цієї функції, дозволяючи користувачам Android також користуватися перевагами зарядних аксесуарів на магнітах. Такі виробники аксесуарів, як Anker і Satechi, вже почали випускати сумісні з Qi2 док-станції та зарядні панелі. Тепер справа за виробниками телефонів, які повинні оплатити другу половину рахунку, інтегрувавши відповідні котушки на задній панелі своїх пристроїв. Очікується, що вони з’являться дуже скоро.

4. Перископічні об’єктиви виводять камери на більші відстані

Перископічні об’єктиви існують на смартфонах вже деякий час, але за останній рік (і, дуже ймовірно, у 2024 році) ми спостерігаємо, як виробники ще більше зосереджуються на створенні найкращих камер для зйомки на великі відстані.

iPhone 15 Pro Max оснащений першим справжнім телеоб’єктивом Apple, який компанія називає “Тетрапризма”.

Перископічна камера складається з призми, яка використовується для збільшення і заломлення світла, і вертикально вирівняного об’єктива, який знаходиться всередині телефону. Завдяки цьому камери смартфонів можуть знімати об’єкти на більшій відстані оптично, а не за допомогою цифрового зуму, який в іншому випадку призвів би до втрати деталей і різкості.

Такі компанії, як Samsung, вже давно використовують перископічні об’єктиви для покращення якості своїх камер, і найновіша модель Galaxy S24 Ultra є яскравим прикладом. Хоча пристрій має 200-мегапіксельний основний об’єктив, користувачі найбільше покладаються на 50-мегапіксельний телеоб’єктив з 5-кратним оптичним зумом, коли фотографують здалеку. Китайський виробник телефонів Oppo також щойно випустив Find X7 Ultra, який має не один, а два об’єктиви перископа.

Оскільки виробники продовжують шукати способи зменшити розміри і вмістити кращі компоненти в рамки смартфонів, очікуйте на кращі та потужніші камери у 2024 році і пізніше.

5. Новий клас мобільних пристроїв

Найбільш інтригуючою тенденцією 2024 року є те, що мобільні пристрої тепер подаються у форм-факторах, які кидають виклик традиційним нормам дизайну. На виставці CES стартап зі штучного інтелекту Rabbit Inc. продемонстрував свій кишеньковий пристрій R1. R1, створений у партнерстві з дизайнерською фірмою Teenage Engineering, ймовірно, буде одним з багатьох мобільних гаджетів 2024 року, які змусять вас поставити під сумнів зовнішній вигляд і відчуття від вашого існуючого смартфона.

Rabbit R1 дебютував на виставці CES 2024 з дизайном, натхненним класичними іграшками Тамагочі

Humane – ще один новий гравець у категорії нетрадиційних мобільних пристроїв, який пропонує ШІ-пристрій, що прикріплюється до одягу, а не до кишені. Як і Rabbit R1, Pin віддає перевагу АІ-агентам, а не взаємодії людини з додатками, тобто замість того, щоб користувач торкався і прокручував інтерфейси додатків, пристрій використовує різні моделі АІ для спілкування з сервісами.

Якщо майбутнє без додатків на горизонті, очікуйте, що такі пристрої, як Rabbit R1 і Humane AI Pin, стануть першими в цьому напрямку.

Поділитися
Exit mobile version