670 мільйонів гривень викрали інтернет-шахраї з банківських карток україців у 2017 році

3 хв. читання

До 2 тисяч 543 гривень зросла сума втрат для кожного з українських користувачів, які постраждали від дій шахраїв у мережі Інтернет у 2017 році. Це у 1,8 раза більше, ніж у 2016 році, та у 3 рази більше, ніж у 2015 році. Про це виданню InternetUA повідомила Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем (Асоціація ЕМА).

Всього за минулий рік з банківських карт було викрадено 670 мільйонів гривень, у тому числі за рахунок методів соціальної інженерії – 510 мільйонів гривень, і завдяки шахрайству в Інтернеті – 160 мільйонів гривень. Масштаби крадіжок за рік збільшилися удвічі порівняно з 2016 роком і у 8 разів порівняно з 2015 роком.

За даними департаменту Кіберполіції, в 2017 році було зареєстровано 3810 звернень з приводу крадіжки грошей з банківських карт. Це на 70% більше, ніж в попередньому році.

Cybercrime 2017. Zrada vs Peremoha

На думку заступника директора Асоціації ЕМА Олесі ДАНИЛЬЧЕНКО, ріст кіберзлочинності продовджується тому, що збільшуються об’єми розрахунків в Інтернеті.

“Для покращення результатів протидії шахраям в мережі потрібно: по-перше, більше інформувати населення про ознаки кіберзлочинів, методи дій шахраїв та ефективні способи захисту. А також про те, що потрібно робити, якщо Ви все таки стали жертвою. По-друге, потрібно покращити взаємодію між фінансовим сектором та правоохоронними органами. По-третє, впроваджувати передовий міжнародний досвід профілактики злочинів в мережі та розширювати міжнародне співробітництво в цьому напрямку, – розповіла вона. – До речі, завдяки міжнародному співробітництву, з питань оперативної взаємодії банків і кіберполіції ми далеко попереду європейських колег. Фактично, винахідливість українських кіберзлочинців є сильним драйвером для покращення цієї взаємодії.”

В ЕМА також розповіли, що цього року зі способів шахрайства найбільш популярними будуть такі: соціальна інженерія (вішинг, смішинг, фішинг, фейкові автосайти, фейкові мобільні додатки) та фейкові пропозиції про роботу в Інтернетіь (для отримання скан-копій документів з метою подальшого отримання онлайн кредитів). А з нових тенденцій – шахрайські додатки для Android. Аби не стати жертвою шахраїв, експерти радять цікавитися всіма актуальними загрозами та способами захисту.

Словник:
Вішинг – телефонне шахрайство, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, примушуваннями до переказу коштів на картку злодіїв.

Смішинг – вид фішингу через SMS. Шахраї відправляють жертві SMS-повідомлення, що містить посилання на фішинговий веб-сайт і мотивуюче повідомлення увійти на цей сайт.

Фішинг – вид шахрайства, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів з переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів.

Поділитися
Exit mobile version