Android оновився до 11 версії: що нового з’явиться на Ваших смартфонах?

7 хв. читання

З’явилася офіційно ОС Android 11, яка розповсюджується серед компаній-виробників смартфонів та розробників Android.

Остання версія мобільної ОС Google фокусується на трьох ключових темах – людське життя, елементи керування та конфіденційність – і робить їх більш помітними на Вашому смартфоні, пише PC Magazine.

“Android 11 має на меті стати більш досконалим, допомагаючи Вам простіше та ефективніше виконувати дії, які Ви регулярно використовуєте на своєму телефоні”, – говорить менеджер з продуктів Google Аллен Хуанг.

Момент, коли Ви як користувач отримаєте оновлення до Android 11, залежить від того, яка компанія є виробником Вашого смартфона або планшета на Android. Але користувачі пристроїв Google Pixel 2, 3, 3a, 4 та 4a отримають перші місця в черзі та почнуть отримувати оновлення поетапно протягом наступних двох тижнів.

Компанія також випускає оновлення  для певних моделей телефонів OnePlus, Xiaomi, Oppo та Realme, “з більшою кількістю партнерів, що запускають та модернізують пристрої протягом найближчих місяців”, додав Google.

Однак OnePlus зазначає, що Android 11 у них  постачається як додаткова бета-версія, яка буде доступна лише для пристроїв OnePlus 8 і 8 Pro. Samsung, з іншого боку, заявляє, що власники нових пристроїв Galaxy S20 отримають оновлену ОС пізніше цього року, перш ніж вона буде розповсюджена на інші пристрої.

Отже, які новинки там будуть?

Виділене місце для чатів

В Android 11 ОС групує поточні чати у спеціальному “просторі розмов” на панелі сповіщень. Це має полегшити керування чатами в одному місці, навіть якщо Ви використовуєте три або більше різних додатків для чату. Ви також можете позначити розмову як “пріоритетну”, тобто вона відображатиметься у верхній частині простору розмови і навіть ігноруватиме функцію “Не турбувати”.

android 11 1

Окрім того, в Android 11 вводяться “Бульбашки” або плаваючі піктограми, які з’являтимуться, коли друг чи член сім’ї надішле Вам SMS. Вони з’являтимуться над іншими програмами, які Ви зараз запускаєте на телефоні, і призначені для того, щоб не пропустити жодної важливої ​​розмови.


“Опція “Бульбашки” робить багатозадачність на Вашому пристрої легкою”, – пише Дейв Берк, віце-президент з питань інженерії Android у Google. – Тепер Ви можете відповідати на важливі розмови без необхідності перемикатися між тим, що Ви робите, і своїм додатком для обміну повідомленнями”.

Інша важлива зміна – користувачі Android нарешті отримують вбудований диктофон .

“Тепер ви можете фіксувати і ділитися тим, що відбувається на вашому телефоні або поруч з Вами. Записуйте зі звуком з мікрофона, пристрою або обох – сторонній додаток не потрібен”, – додав Берк.

Нові елементи керування смартфоном та підключеним обладнанням

Під час розробки Android 11 програмісти Google також зрозуміли, що багато людей вже використовують свої смартфони для бездротового управління іншими продуктами у своєму будинку, будь то динамік Bluetooth або розумний термостат. Тож компанія створила нове меню управління пристроясм в ОС, до якого можна отримати доступ, просто натиснувши кнопку живлення телефону. У меню відображатимуться всі підключені розумні домашні пристрої в одному місці, що дозволить вам їх увімкнути чи вимкнути або перевірити їх стан.

Це ж меню також надасть Вам швидкий доступ до кредитних карток, які Ви зберегли в Google Play, і до майбутніх подорожей, на які Ви придбали квитки.

“Сьогодні ваш телефон починає замінювати Ваш гаманець і ключі. Ми подбали про створення єдиного місця на Вашому телефоні для відтворення цього досвіду”, – сказав вищезгаданий Аллен  Хуанг.

Коли Ви будете програвати пісню чи відео, Android 11 також покаже вам нову панель управління медіа. Це дозволить Вам швидко переключити пристрій, на якому відтворюється мультимедіа –  Ваші бездротові навушники, динамік Bluetooth у Вашій вітальні або смарт-телевізор.

Обмеження програм сторонніх розробників

Google також розширює способи, як заборонити стороннім програмам отримувати доступ до найчутливіших функцій Вашого телефона. В Android 11 Ви тепер зможете надати програмі “одноразовий дозвіл” для доступу до мікрофона, камери та даних про місцезнаходження Вашого телефону. Якщо програма спробує отримати доступ до тих самих датчиків пізніше, їй доведеться знову запитати у Вас дозволу. Щоб зупинити непотрібний збір даних, Android також буде “автоматично перезавантажувати” дозволи для будь-яких невикористаних програм і повідомлятиме Вас про це відповідно.

“Ви завжди можете прийняти рішення про повторне надання дозволу додатку під час наступного використання”, – зазначили в компанії.

 

Android 11 також містить безліч функцій, які розробники можуть використовувати для вдосконалення своїх програм для Android. Наприклад, ОС додає підтримку, яка допомагає програмам використовувати більш високу швидкість у мережі 5G. Існують також інструменти для оптимізації інтерфейсу програми для телефонів, побудованих на дисплеї з камерою-“діркою”.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Чому варто дотримуватись максимальної приватності Вашого профілю і сторінки у соцмережах

10 кращих застосунків для Android та iOS, які допоможуть Вам у навчанні

Чому слід оновлювати програмне забезпечення? Поради

Як заблокувати небажаний контакт у Facebook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як зупинити відстеження небажаними програмами Вашої точної геолокації? ІНСТРУКЦІЯ

Як захистити екаунт TikTok? Поради

Нове сімейство троянських шкідливих програм виявили фахівці з кібербезпеки. Загроза поширюється через шкідливі торенти та використовує численні прийоми, щоб отримати якомога більше криптовалюти від жертв, та при цьому уникнути виявлення.

Також компанії Apple і Google оголосили, що в майбутніх версіях операційних систем iOS і Android буде реалізована система відстеження поширення COVID-19, для використання якої раніше була потрібна установка окремого додатка.

Зверніть увагу, як з’ясували фахівці компанії Palo Alto Networks, найчастіше зловмисники імітують сайти Microsoft, Facebook, Netflix, PayPal, Apple, Royal Bank of Canada, LinkedIn, Google, Apple iCloud, Bank of America, Dropbox, Amazon і Instagram.

До речі, Apple випадково дозволила шкідливій програмі Shlayer працювати на macOS. Шкідливе ПЗ було замасковано під оновлення для Adobe Flash Player і пройшло необхідну верифікацію в Mac App Store.

Співробітники Mozilla провели нове дослідження, яке підтвердило, що історія переглядів браузера дозволяє ідентифікувати користувачів. Вони з’ясували, що більшість користувачів слідують звичними схемами перегляду веб-сторінок, і це дозволяє онлайн-рекламодавцям створювати їх точні профілі.

Поділитися
Exit mobile version