Антивірус Avast навмисно збирає і передає дані користувачів

3 хв. читання
using pc 2

Коли Ви встановлюєте антивірусну програму – навіть якщо вона безкоштовна – Ви, ймовірно, очікуєте, що вона буде захищати Ваші дані. Однак, як показує спільне розслідування ресурсів Motherboard і PCMag, Avast Free Antivirus навмисно збирає і передає дані користувачів. Хоча інформація нібито “знеособлена”, маркетологи отримують її в форматі, що дозволяє встановити зв’язок з одним користувачем.

Продаж даних здійснюється за допомогою дочірної компанії Avast – Jumpshot. Хоча дані не містять імен, адрес електронної пошти або IP-адрес, кожній історії переглядів присвоюється унікальний користувальницький ідентифікатор (device ID), який зберігається до тих пір, поки користувач не видалить Avast Free Antivirus.

Антивірус збирає інформацію про окремі кліки користувачів і об’єднує її з іншими даними, такими як час покупки і придбаний товар. Ця інформація може дозволити ідентифікувати користувача.

Дослідник Gunes Acar розповів інтернет-порталу PCMag:

“Можливо, що дані, які передають Jumpshot, самі по собі не дозволяють ідентифікувати користувача. Ймовірно, вони містять зашифровані ідентифікатори і URL-адреси. Однак, ці дані завжди можна зіставити з іншими даними від рекламодавців, маркетологів і інструментів аналітики для встановлення реальної особистості користувача.Коли PCMag відправив офіційний запит в Avast, компанія відмовилася відповідати на більшість питань, але запевнила, що збір даних за допомогою браузерних розширень Avast і AVG був припинений.

Gunes Acar вважає, що для Avast немає жодної необхідності в зборі відвіданих URL-адрес. Він вважає, що це можна зробити більш приватним способом. Схоже, що компанія просто отримує прибуток на продажу цих URL.

Під час встановлення AVG або Avast з’являється спливаюче вікно із запитом надати дозвол на збір анонімних даних. Однак, в ньому не згадується, як ці дані можуть використовуватися для відстеження Вашої особистості, і що вони можуть зберігатися протягом трьох років.

Ви можете відключити збір даних за допомогою панелі налаштувань в Меню> Налаштування> Загальні> Налаштування даних. Якщо Ви використовуєте Avast Free Antivirus, рекомендуємо зробити це якомога швидше.

Нагадаємо, дослідники Google виявили у браузері Apple Safari численні уразливості, що дозволяли стежити за активністю користувачів в Інтернеті

Також шкідник-вимагач FTCODE знову проявив активність, але тепер він ще й має нові можливості крадіжки інформації, орієнтовані на браузери та сервіси електронної пошти

Окрім цього, розробник Джейн Манчун Вонг випадково відкрила нову функцію у програмі Facebook Messenger, яка дозволить користувачам заблокувати додаток після того, як вони його покинуть, миттєво або після затримки до 1 години. Крім того, можна було б розблокувати додаток інструментом, який називаться “Face ID”.

А під час останніх дослідженнь у Принстонському університеті з’ясувалося, що п’ять основних операторів США стали жертвами атаки “підміна SIM-картки”.

Зверніть увагу, що команда безпеки компанії Google на невизначений термін призупинила публікацію і оновлення будь-яких платних розширень для браузера Chrome в Chrome Web Store. Рішення викликане різким зростанням шахрайських операцій.

Поділитися
Exit mobile version