Google почала брати гроші з правоохоронців за доступ до даних користувачів

2 хв. читання

Починаючи з поточного місяця, правоохоронні органи повинні будуть платити Google за доступ до інформації користувачів (електронному листуванню, пошуковим запитам, геолокаційним даними тощо) навіть при наявності ордера.

За інформацією The New York Times, компанія встановила наступну “тарифи”: $ 45 за надання даних, $ 60 за прослуховування, $ 245 за ордер на обшук тощо. Як пояснили в Google, кошти частково компенсують витрати компанії на виконання вимог ордерів і повісток.

Федеральний закон США дозволяє компаніям стягувати плату з уряду в якості компенсації за послуги, однак рішення Google скористатися цим правом може вважатися великим зміною в її процедурі надання доступу правоохоронцям до інформації користувачів.

Багато технологічних компаній в США довгі роки утримувалися від вимог грошової компенсації від уряду з двох основних причин. По-перше, це досить складно здійснити у великих масштабах, а по-друге, компанії побоювалися звинувачень у спробі нажитися на урядових запитах. Проте, ІБ-експерти підтримують введення подібної плати, так як вона стане стримуючим фактором, що перешкоджає масовому збору даних.

Як показують записи за 2008 рік, Google раніше вже стягувала плату з правоохоронних органів за надання призначених для користувача даних. Однак, за словами представника компанії, це було давно і нерегулярно.

Google men

До речі, шкідник-вимагач FTCODE знову проявив активність, але тепер він ще й має нові можливості крадіжки інформації, орієнтовані на браузери та сервіси електронної пошти.

Зверніть увагу, дослідники Google виявили у браузері Apple Safari численні уразливості, що дозволяли стежити за активністю користувачів в Інтернеті.

Цікаво, що поки не вийшло офіційне виправлення від Microsoft, на платформі 0patch став доступний тимчасовий мікропатч для уразливості, яку активно зараз експлуатують, – CVE-2020-0674 з віддаленого виконання коду в браузері Internet Explorer 11.

Також Apple передумала давати користувачам iPhone можливість шифрувати дані, які зберігаються в iCloud.

Окрім цього, фахівці представили зразок здирницького програмного забезпечення, яке шифрує файли за допомогою компонента Windows.

Мобільний телефон генерального директора Amazon Джеффа Безоса зламали за допомогою шкідливого відео, відправленого через повідомлення в месенджері WhatsApp.

Поділитися
Exit mobile version