Більшість батьків не перевіряють гаджети дітей

6 хв. читання
Child Laptop

Цифрова епоха не може не вплинути на таку річ, як виховання дітей. Фактично ізолювати дітей від впливу інформаційних технологій неможливо, якщо технологіями активно користуються їхні батьки. Наскільки батьки у 21 столітті здатні управляти межами цього впливу на дітей? Про це пише ZDNet.

Батьки часто не знають, що їхні діти щодня проводять в своїх смартфонах по три з половиною години, в середньому. Але  вони думають, що їхні діти витрачають лише 1 годину 18 хвилин. Як бачимо, різниця – понад 2 години.

Глобальна компанія з електричних та електронних компонентів RS Components проводила опитування батьків з дітьми віком 16 років. У дослідженні в травні  2019 року представники RS Components опитали понад 1000 батьків, з’ясувавши їхні погляди на проблему проведення дозвілля в гаджетах.

Опитування містило низку питань, які стосувалися очікуваної кількості часу, що їхні діти проводять, користуючись різними гаджетами та відповідності різних платформ соціальних медіа, якщо вони використовують батьківський контроль. Також батьків  питали, чи перевіряють вони пристрої своїх дітей.

Дослідження показало, що майже половина (47%) опитаних батьків погодилися з тим, що діти проводять занадто багато часу в Інтернеті. Незважаючи на те, що діти проводять в середньому 7 годин на день, використовуючи Інтернет, гаджети тощо. Більше двох із п’яти (43%) батьків не хочуть відволікати дітей чи якось перешкоджати їм це робити.

Батьки, як правило, надають дітям доступ до таких гаджетів, як ігрові приставки, планшети та спільні ПК, коли їхні діти мають вік від 6 до 8 років. Також  діти отримують у користування смартфони та свої власні комп’ютери, в середньому, в віці від 11 до 12 років. А пристрої віртуальної реальності, голосові помічники та смарт-годинники – у віці від 13 до 14 років.

Батьки надавали перевагу одним технологічним платформам більше, ніж іншим. Майже кожен шостий (14%) вважав, що YouTube дуже підходить для дітей, тоді як лише 2,4% вважають те саме щодо Twitch або Tumblr.

Але коли діти мають доступ до технологій, багато батьків не перевіряють, що діти там роблять. Що стосується безпеки в Інтернеті, батьки висловлюють більше стурбованості  щодо дівчат, ніж щодо хлопчиків, причому понад чверть (26%) батьків погоджуються з тим, що дівчата вразливіші в Інтернеті.

Лише 14% батьків визнають, що регулярно перевіряють пристрої та соціальні медіа своєї дитини без їх відома. Понад третина батьків погодилися, що дітям безпечніше користуватися мобільним телефоном, ніж не мати зовсім ніякої можливості контактувати з ними.

Менше, ніж один із трьох (32%) перевіряли гаджети своєї дитини, 7% хотіли отримати доступ до них, а переважна більшість батьків (61%) ніколи не перевіряли гаджети або облікові записи соціальних медіа, що належать їхнім дітям.

Менше, ніж кожен п’ятий (17%) з опитаних батьків встановив програмне забезпечення для стеження на пристрої своєї дитини. Двоє з трьох опитаних (67%) не можуть ніяк відстежувати, до чого їхня дитина отримує доступ в Інтернеті.

Покоління Z є найвідомішим користувачем платформ соціальних медіа, таких як Instagram, Twitter та Snapchat, тому опитування цих людей про те, як діти використовують високі технології, показало цікаві результати. Майже кожен третій (32%) з людей у ​​віці від 16 до 24 років погодилися, що дівчата вразливіші та більше піддаються негативному впливу соціальних медіа, ніж хлопці. Однак лише 12% від 16 до 24 років вважають, що вікові обмеження для облікових записів соціальних медіа повинні бути вищими для дівчат. Майже половина (48%) від 16 до 24 років категорично не згодні з тим, що хлопчикам та дівчатам слід по-різному ставитися до доступу до соціальних медіа. Хоча представники покоління, яке найбільше використовує соціальні медіа, висловлюють стурбованість з приводу дівчат в Інтернеті, вони не згодні з тим, що різне для обох статей поводження з гендерними ознаками в Інтернеті не дозволить дівчатам бути цілями для булінгу чи сексуальних домагань, наприклад.

Хоча  рівень технологій пропонує дітям чудові можливості розвиватися та вдосконалюватися, є проблеми щодо безпеки та часу, який діти проводять за екраном. Майже половина батьків (46%) вважають, що високі технології позитивно впливають на життя їхніх дітей.

Олександра Бергер, старший віце-президент з питань маркетингу та комунікацій з RS Components, сказала: “Для батьків насправді важливо мати можливість контактувати зі своїми дітьми, коли їм потрібно. І в цей день та в цю еру розвитку високих технологій така комунікація – справа декількох секунд. Однак, оскільки безпека дітей в Інтернеті є добре обговорюваною темою, дивно бачити, що лише 14% батьків визнають, що регулярно перевіряють пристрої своєї дитини”.

А в  Instagram тепер, можливо, більше не будуть пускати дітей до 13 років – незабаром при реєстрації в сервісі користувачі будуть зобов’язані вказувати свій вік.

І ще: не всі додатки на смартфонах однаково  корисні – деякі з них  можна видалити як зайві, незважаючи на те, що вони не містять у собі віруси або інший шкідливий контент.

Поділитися
Exit mobile version