Боротьба з російською дезінформацією через огляди ресторанів Google

5 хв. читання

“Їжа була чудова! На жаль, Путін зіпсував нам апетит, вторгнувшись в Україну”.

Відгуки про ресторани в Google стали новою цифровою територією в боротьбі з дезінформацією в Росії.

28 лютого в в Twitter-акаунті @Konrad03249040 з’явився допис: «Долучайтеся: знайдіть випадковий магазин/кафе/ресторан у Росії у великому місті на google maps і напишіть у огляді, що насправді відбувається в Україні. Будь ласка, поширюйте ідею».

У дописі позначено обліковий запис, що належить групі хактивістів Anonymous (@LiteMods), яка потім ретвітнула його своїм 273 000 підписників. Пізніше цю ідею кілька разів поширювали на субреддіті r/Ukraine який отримав сотні голосів «за» менш ніж за 48 годин.

Anonymous u Tvitteri Good idea. Everyone who sees this tweet do this. Lets spread the word. T e1646217534405

Ця тактика полягає у спробі обійти державні російські ЗМІ та безпосередньо спілкуватися з російськими цивільними, які можуть не знати або не мають доступу до незалежних або достовірних новин. Російські ЗМІ, які вважаються контрольованими та підданими цензурі урядом, використовуються для поширення дезінформації, щоб виправдати вторгнення та дискредитувати тих, хто солідарний з Україною.

З моменту першого твіту користувачі в соціальних мережах продовжували публікувати коментарі та скріншоти «відгуків», залишених на сторінках Google для ресторанів, готелів, торгових центрів, підприємств та державних будівель.

Один перекладений огляд, який був опублікований у Twitter, гласив:

“Їжа була чудова! На жаль, Путін зіпсував наші апетити, вторгнувшись в Україну. Встаньте проти свого диктатора, припиніть вбивати невинних людей! Ваша влада вам бреше. Вставайте! Загугліть “Київ” і путлер [sic] і поділіться цим з усіма людьми в Росії».

«Спасибі за ідею. Я зробив лише 60 випадкових місць у Москві», – відповів один із користувачів у Twitter. Пізніше того ж дня Redditor u/Sveets_Drops прокоментував «Щойно додав понад 50 оглядів» у ланцюжку субреддіту r/Ukraine з проханням перекласти їхнє повідомлення російською.

У вівторок вранці найкращі відгуки про московський ресторан під назвою «Романтик» були такими:

Рецензент на ім’я Луїза написала англійською:

«5800 російських солдатів загинули сьогодні, 4500 вчора Припиніть свою агресію [sic], не дозволяйте своїм дітям страждати, якщо ви підете на війну, ви не повернетесь»

Ще один огляд, опублікований Кароліною:

“Їжа чудова, але ваш лідер вбиває невинних людей в Україні!!! Припиніть цю війну”.

Обидва рецензенти поставили ресторану п’ять зірок, оскільки користувачі закликали один одного не шкодити бізнесу. Redditor u/Clipptube написав у дописі на Reddit: «Пам’ятайте, що це 5* місцевим підприємствам або приватній власності, і 1* урядовим будівлям і об’єктам. Більшість росіян не хочуть цієї війни, але не можуть активно виступати проти Путіна. ” Інший написав в описі свого допису: “І НЕ нападайте на росіян. Вони не наші вороги. Путін – весь наш ворог”.

Намагаючись ефективно залучити російських цивільних, деякі користувачі пропонують іншу риторику. “Я бачив, як люди переглядають бомбардування, але таким чином, що це може збити з пантелику росіян! Ідея полягає в тому, щоб співпереживати і допомогти їм зрозуміти, надати легкозасвоюваний матеріал”, – пише u/True_Destroyer.

Однак деякі огляди були образливими.

Але рух стикається з деякими проблемами, оскільки деякі огляди в Google уже зникають. Відгуки, згадані вище для ресторану Romantic, більше не відображаються, а при сортуванні за останнім останнім дописом було три місяці тому. Однак ключові слова, отримані з відсутніх оглядів, все ще залишаються на сторінці Google: «діти», «солдати», «владимир путін», «вторгнення» та «ракета».

Інші користувачі на Reddit стикалися з такою ж проблемою , кажучи, що їхні відгуки видалено або не прийнято. Коментарі до публікації про те, що Карти Google видаляють свої публікації, пропонують різні способи, як-от зміну повідомлень, включаючи зображення, і огляд менш відомих місць.

Незрозуміло, хто видаляє ці огляди. Можливо, це тому, що публікації, можливо, порушують умови використання Google.

Але ще до того, як відгуки перестали з’являтися, кілька користувачів Twitter і Reddit рекомендували замість цього перейти на Яндекс Карти, які є російським еквівалентом Карт Google. Користувачі пояснили, що він ширше використовується в Росії, ніж Google.

Чи переконає пост у місцевому кафе росіян засудити Путіна та вторгнення в Україну? Побачимо. Але Інтернет ніколи не був таким мотивованим до написання огляду.

Джерело: Mashable

Поділитися
Exit mobile version