Росія заборонила державним службовцям користуватися пристроями Apple нібито через шпигунство США

2 хв. читання

Нещодавно розвідувальне відомство росії без жодних доказів заявило, що розкрило шпигунську операцію з використанням iPhone.

Aton 279241 scaled 1

Російська влада почала забороняти держслужбовцям використовувати пристрої Apple для службових потреб. Починаючи з понеділка, міністерство торгівлі країни заборонить використання iPhone для всіх “робочих цілей”. Інші відомства, в тому числі російське міністерство зв’язку і масових комунікацій, або вже мають подібні повноваження, або планують розпочати їх виконання найближчим часом. The Times повідомляє, що заборона поширюється на всю продукцію Apple. Однак у деяких випадках чиновники можуть продовжувати користуватися цими пристроями в особистих цілях за умови, що вони не будуть відкривати на них робочу кореспонденцію.

Після вторгнення росії в Україну в лютому минулого року компанія Apple закрила доступ до Apple Pay. Пізніше вона припинила всі продажі своєї продукції в Росії. Тоді Apple дала зрозуміти, що це рішення було прийнято у відповідь на вторгнення, зазначивши, що вона “з усіма людьми”, які постраждали від вторгнення.

Заборона з’явилася після того, як на початку червня Федеральна служба безпеки росії (ФСБ) заявила, що розкрила “шпигунську операцію американських спецслужб”, в якій були задіяні пристрої Apple. ФСБ заявила, що тисячі iPhone, в тому числі ті, що використовуються дипломатичними представництвами країни в країнах НАТО, були “заражені” програмним забезпеченням для моніторингу. ФСБ також стверджувала – без надання доказів – що Apple тісно співпрацювала з американською радіорозвідкою, щоб забезпечити агентів “широким спектром інструментів контролю”.

Технологічний гігант заперечив ці звинувачення, заявивши, що “ніколи не працював з жодним урядом над створенням “чорного ходу” в будь-якому продукті Apple і ніколи не буде”.

У більш широкому сенсі, цей крок відображає бажання російського уряду зменшити свою залежність від технологій іноземного виробництва. Як зазначає The Times, минулого року президент володимир путін підписав указ, що зобов’язує установи, задіяні в “критичній інформаційній інфраструктурі”, перейти на програмне забезпечення вітчизняного виробництва до 2025 року.

Джерело: Engadget

Поділитися
Exit mobile version