Boston Dynamics представила повністю електричну версію робота Atlas

Коротке відео демонструє спритність і маневреність двоногої машини.

3 хв. читання

Коли у вівторок Boston Dynamics оголосила, що знімає з виробництва гідравлічну версію Atlas, було кілька натяків на те, що компанія ще не закінчила з людиноподібними роботами. Звісно ж, через день Boston Dynamics представила повністю електричну модель.

Спочатку Atlas був задуманий як пошуково-рятувальний робот, і Boston Dynamics стверджує, що остання модель призначена для реальних застосувань. Компанія називає Atlas “найдинамічнішим людиноподібним роботом у світі”, і він, безумовно, виглядає гнучким.

На відео видно, як Atlas лежить на спині і перевертає ноги, щоб піднятися в положення стоячи. Потім робот повертає голову на 180 градусів, а потім тулуб. Повороти ніг і решти тіла виглядають трохи моторошно, але це вражаюча демонстрація балансу і гнучкості.

Електричний Atlas виглядає більш витонченим, ніж його попередник, який злегка нагадував людину, одягнену в екзокостюм. Замість того, щоб мати обличчя з людськими рисами, безлика голова Atlas трохи нагадує кільцевий ліхтар.

Boston Dynamics заявляє, що наступне покоління технологій виробництва автомобілів материнської компанії Hyundai є “ідеальним полігоном для випробування нових застосувань Atlas”. Компанія планує продемонструвати, на що здатен робот, протягом найближчих місяців і років, і спочатку випробувати Atlas з невеликою групою партнерів.

Компанія вивчає нові системи захоплення, щоб переконатися, що Atlas підходить для цілого ряду комерційних потреб, спираючись на здатність попередньої моделі, здатної до паркуру, піднімати і переміщати різноманітні важкі і неправильні об’єкти. Компанія стверджує, що новий Atlas буде сильнішим, ніж попередній, і впевнена, що зможе комерціалізувати людиноподібного робота.

“Atlas може нагадувати людський форм-фактор, але ми оснащуємо робота так, щоб він рухався найефективніше для виконання завдання, а не був обмежений людським діапазоном рухів. Atlas рухатиметься так, що перевищуватиме людські можливості”, – написала Boston Dynamics у своєму блозі. “Поєднуючи десятиліття практичного досвіду з мисленням, заснованим на перших принципах, ми впевнені в нашій здатності створити робота, унікально здатного вирішувати нудні, брудні і небезпечні завдання в реальних умовах”.

Boston Dynamics навряд чи єдина компанія, яка працює над людиноподібним роботом. Tesla, звісно, має одного в розробці, а Menteebot, яким можна керувати за допомогою голосових команд природною мовою, з’явився лише сьогодні вранці.

Однак Boston Dynamics працює над роботами з таким форм-фактором вже більше десяти років, набагато довше, ніж більшість інших. Наразі вона, можливо, найкраще підготовлена до впровадження людиноподібних роботів на робочі місця і навіть у домівки. Але до того, як це станеться, ви можете побачити кілька відеороликів, в яких електричний Atlas демонструє кілька витончених танцювальних рухів.

Поділитися
Exit mobile version