Брати-хакери з Буковини зламали і продавали облікові дані понад 1.5 млн осіб

4 хв. читання
hac lep

Кіберполіцейські Чернівецької області спільно зі слідчими викрили двох братів, які за допомогою шкідливого програмного забезпечення втручалися в роботу автоматизованих систем.

Встановлено, що програма підбирала логіни та паролі до облікових записів популярних у всьому світі Інтернет-ресурсів. Далі отримані файли з конфіденційною інформацією зловмисники збували на закритих хакерських форумах, а також у месенджерах. Крім цього, з екаунтів, що мали активний грошовий баланс, частково виводили кошти на підконтрольні банківські рахунки.

Правоохоронці провели обшуки. Попереднім оглядом вилученої комп’ютерної техніки виявлено 55 тисяч файлів, на яких знаходиться більше 1,5 мільйона облікових записів громадян різних країн світу.

За попередній рік від злочинної діяльності фігуранти “заробили” близько мільйона гривень.

Наразі триває досудове розслідування кримінального провадження за ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Поради для захисту свого електронного облікового запису:

  1. Встановлюйте паролі, що містять не менше 8 символів з використанням верхнього та нижнього регістрів, цифри та спеціальні символи.
  2. Прив’яжіть до пошти номер телефону.
  3. Не надавайте адресу основної пошти сумнівним формам, інтернет-магазинам тощо.
  4. Регулярно замінюйте пароль на новий.
  5. Використовуйте подвійну аутентифікацію (пароль + SMS).

Не забувайте: аби убезпечити свій комп’ютер використовуйте лише ліцензійне програмне забезпечення та постійно оновлюйте антивірусну програму.

Новини

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ЗАХИСТИТИ GOOGLE ДИСК ЗА ДОПОМОГОЮ TOUCH ID АБО FACE ID?

ЯК НАЛАШТУВТАИ НОВИЙ ІНТЕРФЕЙС У НАСТІЛЬНІЙ ВЕРСІЇ FACEBOOK? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE СТЕЖИТИ ЗА ВАМИ ЧЕРЕЗ WI-FI?

ЯК ВІДПРАВЛЯТИ SMS З КОМП’ЮТЕРА НА ТЕЛЕФОН? – ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

ЯК ОЧИСТИТИ ІСТОРІЮ В УСІХ МОБІЛЬНИХ БРАУЗЕРАХ? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ WHATSAPP З ДВОХ НОМЕРІВ? ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

Нагадаємо, фахівці ІБ-компанії Malwarebytes виявили нову шкідливу кампанію, під час якої зловмисники викрадають дані банківських карт користувачів за допомогою вбудованого в сайт шкідливого ПЗ.

Зверніть увагу, хакерська група Shiny Hunters заявила, що викрала 500 ГБ даних із депозиторіїв технічного гіганта Microsoft на платформі розробників GitHub, якою  володіє компанія.

Також дослідники безпеки з компанії VPNpro проаналізували 20 найпопулярніших VPN-сервісів і виявили, що два з них містять уразливості, які зловмисники можуть проексплуатувати для перехоплення з’єднання з метою відправлення підроблених оновлень і встановлення шкідливих програм або крадіжки даних користувача.

Коли у Вас кілька облікових записів, тримати у голові усі паролі до них стає складно. Ви можете вдатися до простих комбінацій, однак це лише одна з багатьох помилок, які Ви можете допустити. Ознайомитеся із п’ятьма найпоширенішими помилками, до яких Ви можете вдатися під час створення та використання паролів.

До речі, купувати поганий ноутбук стає складніше, але те, що відрізняє найкращі ноутбуки від хороших ноутбуків, – це те, як вони врівноважують потужність, ефективність, портативність та комфорт. Як вибрати з-поміж кращих пропозицій, які вже є на ринку, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version