Як заборонити Google стежити за Вами через Wi-Fi?

6 хв. читання

Google збирає колосальні обсяги даних про своїх користувачів. Це не тільки інформація про їх переміщення, запити, віддані голосовим асистентам, і вміст електронних листів тощо.

Багато хто скаже, що особливої шкоди користувачам це не завдає. Однак є такі, хто проти цього, тим більше, коли дізнаються, що пошуковий гігант може відстежувати і мережі Wi-Fi, якими вони користуються.

Відстеження компанією Google мереж Wi-Fi – це далеко не новинка. Воно ведеться за допомогою пристроїв, які до них підключаються. Смартфони, планшети та інші гаджети під управлінням Android збирають цю інформацію і відправляють в базу даних пошукового гіганта. Це необхідно для визначення місця розташування користувача, якщо сигнал GPS недоступний, а воно використовується вже для самих різних цілей – від визначення часового поясу до забезпечення роботи додатків, які безпосередньо залежать від систем навігації і служб геолокації.

Здається, що нічого такого. Але ж таким чином Google може робити висновки про те, де ви працюєте, де живете і куди просто періодично заходите. Всього-то й потрібно, що проаналізувати час підключення. Якщо пристрій користувача підключено до однієї мережі Wi-Fi з 9:00 до 17:00, швидше за все, це місце його роботи. А якщо він підключається до іншої точки доступу з 18:00 до 08:00 наступного дня, очевидно, що це місце проживання. На основі цієї інформації Google отримує можливість рекламувати конкретні товари і послуги.

Якщо Ви вважаєте неприпустимим шпигунство такого роду, Ви завжди можете заборонити Google відстежувати Ваш пристрій через Wi-Fi. Інша справа, що зробити це можна тільки з тією точкою доступу, яка належить особисто Вам. А ось з громадськими такого провернути вже не вийде, пише Androidinsider.

Як заборонити Google стежити за вами через Wi-Fi?

  • Підключіть роутер до комп’ютера через роз’єм Ethernet (на багатьох сучасних лептопах такого роз’єму вже немає, тому доведеться використовувати перехідник);
  • Запустіть командний рядок на Mac, Linux або Windows (через меню “Пуск”) і введіть ipconfig (для Windows) або ifconfig для Mac і Linux, щоб отримати шлюз;
  • Введіть шлюз в адресний рядок браузера в форматі 192.168.0.1 і дочекайтеся відкриття панелі управління бездротовою точкою доступу;
  • Відкрийте розділ з найменуванням вашої точки доступу SSID і додайте до вже існуючої назви “_nomap” без лапок;
  • Тобто, якщо ваша мережа називається 123456, то у вас повинно вийти 123456_nomap – збережіть зміни і закрийте панель управління;
  • Щоб перевірити, нове ім’я мережі в Google, запустіть на смартфоні Google Maps і натисніть на значок “Моє місце розташування”.

Незважаючи на те що Google ретельно закликає операторів сприймати мітку “_nomap” в якості відмови користувача від передачі інформації на сервер, компанія не може зобов’язати своїх партнерів робити саме так. Тому немає ніяких гарантій, що зміна назви бездротової точки доступу призведе до того, що дані про мережі Wi-Fi і ваше місцезнаходження при підключенні до неї не будуть передаватися на віддалені сервера. Проте, якщо Ви дбаєте про свою конфіденційності, краще все-таки змінити назву мережі і перевірити, що буде.

Google Maps Gets More Social With Shared Lists

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ ІСТОРІЮ В УСІХ МОБІЛЬНИХ БРАУЗЕРАХ? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ WHATSAPP З ДВОХ НОМЕРІВ? ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

ЯК БЕЗПЕЧНО КУПУВАТИ ВЖИВАНУ ТЕХНІКУ? ПОРАДИ

ЯК НАЛАШТУВАТИ СПІЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ФАЙЛІВ В ICLOUD? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИКОНАТИ РЕЗЕРВНЕ КОПІЮВАННЯ ДАНИХ НА ПРИСТРОЯХ IOS ТА ANDROID? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИМКНУТИ “ШПИГУНСЬКЕ ПЗ” У БРАУЗЕРІ FIREFOX?

До речі, представники кіберзлочинної спільноти розповіли виданню CyberNews про шахрайську схему з Facebook і PayPal, що приносить $1,6 млн доходу на місяць. Відмінною рисою цієї схеми є те, що жертва сама добровільно переводить гроші шахраям.

Стало відомо, що Xiaomi офіційно анонсувала нову версію фірмової оболонки MIUI 12 на базі Android 10 на честь 10-річчя від дня заснування свого бренду. Нова версія MIUI отримала візуальні зміни, а також безліч нових анімацій, покращений темний режим і більш детальні налаштування конфіденційності тощо.

Зверніть увагу, що більшість користувачів вважають, що використання складного PIN-коду та біометричних даних забезпечує всебічний захист месенджерів. Однак після інфікування телефона Джеффа Безоса, засновника інтернет-компанії Amazon, за допомогою шкідливого відео, яке було надіслане через WhatsApp, серед користувачів постало питання безпеки смартфона та захисту цього додатку.

Facebook випустила додаток для відеодзвінків Messenger Rooms, що дозволяє додавати в віртуальну кімнату до 50 осіб. У своєму блозі компанія особливо підкреслила безпеку Messenger Rooms. Але це не зовсім так.

Дезінформація про коронавірус “затоплює” Інтернет. Експерти закликають громадськість практикувати “гігієну інформації”. Ми зібрали поради того, що Ви можете зробити, щоб зупинити поширення фейків і паніки в Мережі.

В глобальній Мережі з’явилася інформація про нову операційну систему Windows 20, реліз якої може статися вже в кінці цього року, або ж на початку наступного. Новітня платформа містить у собі масу відмінностей від доступної зараз, тому вона гарантовано всіх порадує.

Поділитися
Exit mobile version