Як виконати резервне копіювання даних на пристроях iOS та Android? – ІНСТРУКЦІЯ

5 хв. читання

В умовах віддаленої роботи особливо необхідним стає резервне копіювання даних, втрата яких може призвести до небажаних результатів. Як це здійснити на смартфонах під управлінням iOS та Android, читайте у статті.

Резервне копіювання на пристроях iOS

Існує два основні методи створення резервної копії даних iPhone або іншого пристрою iOS. Перший спосіб передбачає зберігання копії даних зі смартфона на комп’ютері або на змінних накопичувачах. При цьому, копію можна зберегти не тільки на ПК з операційною системою macOS, а й на Windows. Для цього потрібно встановити програмне забезпечення iTunes на комп’ютер, яке дозволяє управляти смартфоном (на macOS встановлено за замовчуванням). Якщо Ви використовуєте версію macOS Catalina, то замість iTunes опція доступна в Finder.

  1. Спершу потрібно підключити свій пристрій до комп’ютера за допомогою USB-кабелю для зарядки пристрою.
  2. Після успішного підключення Ви отримаєте запит на розблокування пристрою, використовуючи певний метод (FaceID, TouchID, код). Крім цього, можливо, для синхронізації з ПК з’явиться запит “Довіряти цьому комп’ютеру”.
  3. Для продовження процесу Вам необхідно обрати свій пристрій залежно від операційної системи в iTunes або в Finder. Як додатковий рівень безпеки можна застосувати шифрування для копії файлів, яка буде локально зберігатися на комп’ютері. Тепер просто натисніть кнопку “Створити резервну копію зараз”.

Також іншим способом створення резервної копії інформації зі смартфона – напряму з пристрою в iCloud. Для цього потрібно перейти до налаштувань пристрою, обрати Архівацію в iCloud та перевести перемикач в активний стан.

arhivatsiya

Під час цього процесу потрібно підключитися до мережі Wi-Fi. Також можна налаштувати автоматичне створення копій таким способом під час підключення до Wi-Fi. Залежно від обсягу пам’яті у сховищі iCloud, який за замовчуванням становить 5 Гб, Ви також можете обрати збереження даних тільки з потрібних програм.

Наприклад, фотографії займають багато місця — залежно від якості їх розмір може становити від 1 Мб до 10 Мб або навіть 100 МБ у випадку відео. Тоді потрібно розширювати сховище або обрати інше сховище для збереження цих файлів.

Резервне копіювання на пристроях Android

У випадку з пристроями Android Вам не потрібно встановлювати програмне забезпечення на Ваш комп’ютер для управління смартфоном або його сховищем. Щоб створити копію фотографій та медіа-файлів на комп’ютері, Вам необхідно підключити їх до комп’ютера за допомогою USB-кабелю.

Після дозволу на доступ до даних телефон з’явиться у Вашому Провіднику файлів (Windows) або Finder (macOS), а Ви зможете переглядати файли на своєму пристрої, копіювати їх або перетягувати їх у вибрану папку.

Як і у пристроїв iOS, Ви можете створити резервну копію даних у хмарі. Параметри процесу відрізняються залежно від виробника. При цьому багато компаній пропонують власні інструменти для цього процесу. Однак спільним майже для всіх пристроївAndroid є можливість скористатися резервним копіюванням від Google.

Для цього потрібно зайти в налаштування, де можна знайти опцію “Резервне копіювання” (яка може мати дещо різні назви в різних версіях ОС). Після ввімкнення опції можна натиснути “Створити резервну копію зараз”, яка скопіює ваші дані на Google Диск.

І завжди пам’ятайте, що незалежно від пристрою найкращою практикою є створення декількох резервних копій даних. Таким чином вам вдасться не втратити свої дані у разі викрадення телефону або пошкодження однієї з копій завдяки додатковому носію інформації. Планування та продумування можливих варіантів сьогодні позбавить вас від проблем втрати даних завтра.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

На час карантину під час Вашої роботи вдома існує більша загроза бути підданим кіберзламу, ніж би Ви виконували завдання в офісі. Щоб зменшити ризики інфікування шкідливими програмами та підвищити безпеку віддаленого доступу,  дотримуйтесь наступних правил.

Нагадаємо, компанії Apple і Google об’єдналися, щоб створити систему відстеження контактів з хворими коронавірусом на iOS і Android.

Також понад 300 облікових записів Zoom виявили на одному з форумів у Даркнеті, де викладаються та продаються різні особисті дані.

Якщо Ваш смартфон потрапить до чужих рук, уся Ваша конфіденційна інформація може бути використана у зловмисних цілях. Саме тому важливо потурбуватися про безпеку своїх даних задовго до втрати чи викрадення телефону.

Як запевняють в Apple, користувач в масці не може пройти аутентифікацію за допомогою сканера особи Face ID, проте фахівці з Tencent Xuanwu Lab довели зворотне.

Поділитися
Exit mobile version