Що робити, якщо Ви втратили або у Вас вкрали смартфон?

5 хв. читання

Якщо Ваш смартфон потрапить до чужих рук, уся Ваша конфіденційна інформація може бути використана у зловмисних цілях. Саме тому важливо потурбуватися про безпеку своїх даних задовго до втрати чи викрадення телефону.

Як безпечно зберігати інформацію?

Радимо налаштувати функцію резервного копіювання на Вашому смартфоні. Якщо Ви ще не налаштували цю опцію на своєму пристрої, слід зробити це якнайшвидше. Як варіант, можна зберегти резервну копію важливої інформацію такої, як контакти, повідомлення та фотографії, на комп’ютері.

Також Ви можете увімкнути функцію автоматичного резервного копіювання на смартфоні, яка регулярно створюватимете резервну копію даних у хмарі, або ж робити це вручну.

smartphone motorolla

Найкращий варіант – це зробити кілька копій на різних носіях. Таким чином Ви не втратите файли у випадку, якщо комп’ютер вийде з ладу. Хмарна опція також зручна, оскільки, якщо ваш телефон викрали, ви можете легко налаштувати новий, використовуючи збережені дані.

Встановіть блокування

У наш час смартфони пропонують безліч способів їх надійного блокування. Найкращим варіантом є поєднання надійного пароля та біометричних даних, наприклад, відбитка пальця.

Біометрика додає додатковий рівень безпеки. Що стосується самого пароля, не варто просто використовувати параметр за замовчуванням. Часто системи дозволяють збільшити довжину пароля, а деякі надають можливість вибору буквено-цифрового коду. Чим складніший пароль, тим важче зловмисникам зламати його.

Як знайти пристрій, який вкрали?

У багатьох операційних системах є вбудована функція визначення місцезнаходження смартфона. На пристроях iPhone у разі викрадення смартфону можна використати додаток Find My, для Samsung доступний сервіс Find My Mobile, для інших пристроїв Android – програма Find My Device. Але для їхнього функціонування Вам потрібно увімкнути ці опції. Це не тільки допоможе знайти гаджет, але й налаштувати додаткові функції захисту.

Ви можете увійти в сервіс через браузер і скористатися функціями з меню. Якщо Ви просто не можете знайти смартфон, Ви можете вибрати варіант дзвінка. Це допоможе відшукати пристрій, якщо ви перебуваєте поруч. Також ви можете налаштувати відображення повідомлення з проханням повернути на заблокованому екрані.

Зрештою, Ви можете використати функцію видалення інформації віддалено. Однак після такий дій ви більше не зможете відслідковувати свій пристрій. Тому варто використовувати цю опцію після всіх інших спроб повернути смартфон. Віддалене видалення допоможе захистити вашу особисту інформацію від потрапляння в чужі руки.

Якщо гаджет повернути так і не вдалося, повідомте про втрачу чи викрадення телефону свого оператора, щоб він деактивував SIM-карту.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version