Як розпізнати типові види шахрайств на тему коронавірусу під час карантину?

3 хв. читання

Під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Як вберегтися від подібних шахрайств, розповідають у кіберполіції України.

cyberpolice covid

З початку запровадження в Україні обмежувалинх заходів до сервісної служби кіберполіції надійшло більше сотні звернень громадян щодо шахрайських дій під час купівлі засобів індивідуального захисту. Ще більше звернень щодо фейків.

Якщо ви піддалися шахрайським провокаціям та потребуєте допомоги, звертайтеся до Департаменту кіберполіції Національної поліції України за формою зворотнього зв’язку – https://ticket.cyberpolice.gov.ua/, на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua, за номером 0-800-50-51-70 або телефонуйте на спецлінію 102.

Бережіть себе, дотримуйтеся карантинних заходів, зберігайте спокій і не панікуйте!

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Зверніть увагу, що розробники ПЗ для конференц-зв’язку Zoom випустили оновлення для iOS-версії свого додатка після того, як стало відомо, що він передає деякі дані користувачів у Facebook.

Нагадаємо, невідомі зловмисники зламали кілька десятків YouTube-каналів, перейменували їх з використанням різних брендів Microsoft і “запустили живу” трансляцію нібито від імені Білла Гейтса.

Також внаслідок перевантаження інформацією та ізоляцію через Covid-19, користування програмами обміну повідомленнями значно зросло. Жодна платформа не відчула це на собі так, як WhatsApp – використання збільшилось понад 40% у всьому світі.

Окрім цього, двох хакерів – 26-ти та 20-ти років – викрили у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення. За допомогою вірусу вони отримували логіни та паролі до різних систем інтернет-банкінгу, екаунтів соціальних мереж, електронних скриньок своїх жертв.

До речі, фахівці великих компаній повідомляють, що гостра респіраторна хвороба COVID-19 значно вплинула на кожну технологічну галузь.. На щастя, у світі є організації свідомих людей, які об’єдналися разом, щоб допомогти людству у боротьбі з епідемією.

Поділитися
Exit mobile version