Google та Apple створять систему відстежування хворих на COVID-19

5 хв. читання

Попри те, що у світі діють карантинні заходи та режим самоізоляції, жителі все одно виходять на вулицю і контактують між собою. Тому в багатьох країнах розробили спеціальні додатки, які не тільки дозволяють владі контролювати, чи виходив власник телефону з дому, але і також допомагають виявляти потенційних носіїв коронавірусу.

Компанії Apple і Google об’єдналися, щоб створити систему відстеження контактів з хворими коронавірусом на iOS і Android, пише The Verge.

Apple і Google хочуть зробити так, щоб пристрої на iOS і Android мали можливість обмінюватися даними між собою за допомогою Bluetooth Low Energy малого радіусу дії. Спеціально розроблена система буде запам’ятовувати, з ким перебував поруч Ваш телефон, і вибудовувати свого роду “карту контактів”.

Потім ці дані хочуть надати додаткам від органів охорони здоров’я: якщо людина виявляється інфікованою, вона натискає одну кнопку, і іншим людям, з якими він контактував, прийде повідомлення про це в знеособленій формі. Тобто люди не дізнаються, хто саме виявився заражений, але зрозуміють, що їм необхідно здати аналіз і самоізолюватись.

covid facebook

Як працюватиме додаток?

Зараз основна проблема лікарів, які працюють з інфікованими COVID-19, – з’ясувати все коло контактів хворого. Зробити це дуже складно: навіть якщо він повідомить список своїх родичів і друзів, інфікований не знає, хто чіпав ті ж кнопки в ліфті його будинку, відкривав ручку під’їзду, знаходився поруч у черзі на касу в магазин.

Рішення від Apple і Google має, за можливості, можливості вирішити цю проблему, щоправда, існують спірні моменти.І головний з них – систему хочуть зробити добровільною. Тобто вона не буде увімкнена за замовчуванням, на iOS і Android не заборонить вимикати Bluetooth. Передбачається, що якщо людина дізнається про позитивний діагноз на коронавірус, то він сам повідомить про це у додатку, і про це дізнаються інші. Тобто в Apple і Google все ще сподіваються на свідомість громадян.

Apple і Google запускають програму в два етапи, починаючи з випуску API в середині травня. Цей API гарантує, що додатки для iOS і Android можуть відстежувати контакти користувачів незалежно від того, яку операційну систему вони використовують. Але API буде доступно тільки офіційним додаткам, випущеними органами охорони здоров’я в App Store і Google Play.

Як взяти участь у програмі Apple і Google?

На першому етапі Вам буде потрібно завантажити один з додатків для участі в програмі. Поки що немає інформації, як будуть виглядати ці додатки. Незалежно від того, як виглядають додатки, Вам потрібно буде спочатку завантажити їх в свій телефон, що майже напевно скоротить кількість людей, що використовують їх. Але через кілька місяців після запуску Google і Apple будуть працювати над більш універсальним рішенням. Яким – не повідомляється.

Після випуску API Google і Apple хочуть додати відстеження контактів в якості основної функції iOS і Android. Конкретної інформації про це ще бракує, але ідея в тому, щоб зробити відстеження контактів у вигляді пункту меню налаштувань телефону. Це дозволить включити обмін ключами Bluetooth без стороннього додатка. Якщо у одного з контактують з користувачем знайдуть коронавірус, його попросять завантажити додаток для отримання додаткової інформації.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version