Що краще – “вимкнути” чи “перезавантажити” комп’ютер? Поради експертів

7 хв. читання

Дехто вважає, що немає такого процесу, який не міг би бути виправлений завдяки вимкненню та перезапуску комп’ютера. І рішення щодо вимкнення ПК завжди розглядається як ліки від технічних труднощів. Невже це так просто і чи може перезапуск дійсно бути чарівним засобом для виправлення несправностей?

Ен Трін, головний редактор компанії Geek with Laptop, пояснює, що вимкнення комп’ютера – це спосіб вимкнути всі процеси машини, пише rd.com.

“Це дуже схоже на перезавантаження, але за винятком того, що Ваш комп’ютер не буде вмикатися знову, поки хтось не зробить цього”, – пояснює вона. – Це особливо корисно, якщо ви плануєте залишити комп’ютер на деякий час.”

За словами експерта з цифрової конфіденційності ProPrivacy Рея Уолша люди, які мають новіші комп’ютери, можуть зіткнутися з іншим типом вимкнення.

“Хоча багато людей вважають, що відключення є більш всебічним способом забезпечити “вбиття” всіх процесів, реальність полягає в тому, що з Windows 8 це помилка, – каже він. – У старих версіях Windows і “вимкнути “, і “перезапустити” впливають однаково на вимкнення процесів. Однак починаючи з Windows 8 нова функція під назвою “Швидкий запуск” значно змінила це”.

Вимкнення комп’ютера Windows фактично створює файл глибокої сплячки, який ПК пізніше використовує для швидкого запуску. З іншого боку, перезапуск повністю знищує всі процеси, очищає оперативну пам’ять та очищує кеш процесора. Ось чому перезапуск є кращим методом при завершенні нової установки або видалення, і чому комп’ютер перезавантажується під час оновлень операційної системи Windows.

computer work 3

Отже, насильницьке відключення – це зовсім інша історія.

“Mac – це середовище Unix, в якому все очищається під час” вимкнення” та”перезавантаження”, – пояснює Уолш. – Це робить і “вимкнення”, і “перезапуск” однаковими, оскільки всі процеси, кеш-пам’ять і пам’ять будуть очищені, даючи машині повне оновлення”.

Іншими словами, між вимкненням або перезавантаженням для користувачів Mac немає реальної різниці. Це означає, що більша частина поданої інформації стосується лише користувачів ПК, якщо інше не вказано.

Які ситуації вимагають перезавантаження та відключення?

“Коли ви встановлюєте нове програмне забезпечення або обладнання, вам знадобиться перезавантажити комп’ютер. Це вимкне всі процеси, щоб Kernal міг бути відновлений за допомогою нового програмного забезпечення або апаратного забезпечення”, – говорить Шейне Шерман, генеральний директор TechLoris.

Для тих, хто не знає, Kernal є частиною операційної системи, яка управляє пам’яттю та процесором.

Чи відрізняється це між Mac і ПК?

Так, для Мас цей процес відрізняється, вважає Уолш.

“Через те, що Mac завжди очищає все під час перезавантаження, користувачі Mac завжди очищають свою машину, коли вони перезавантажуються або вимикаються”, – додає він.

Як часто користувачі повинні проводити перезавантаження?”

Більшість фахівців з інформаційних технологій рекомендують робити перезапуск хоча б раз на два-три дні, щоб дозволити Windows очистити відкриті файли, позбутися тимчасових файлів та оновити себе.

“Це гарантує, що видалені файли та інші об’єкти будуть вилучені з кешу ПК і не залишатимуться навколо них, що може спричинити проблеми безпеки або конфіденційності.”, – говорить Уолш.

Як часто користувачі повинні виконувати відключення системи?

“Вимкнення комп’ютера – це більш енергоефективний та екологічно чистий спосіб залишити ПК без нагляду”, – пояснює Уолш. – Якщо залишити ПК у сплячому режимі, це призведе до деякого енергоспоживання оперативної пам’яті та зберігання відкритих файлів і програм.

Який варіант краще для акумулятора?

“Вимкнення – це глибока сплячка, яка забезпечує те, що комп’ютер не витрачає енергію”, – говорить Уолш. – Перезапуск лише на мить вимикає машину, щоб зупинити всі процеси, очистити оперативну пам’ять та очистити кеш процесора. Таким чином, вимкнення краще для споживання енергії та краще для продовження терміну служби акумулятора.”

Який варіант краще для безпеки?

Відповідь однакова як для ПК, так і для Mac.

“Відключення ПК з Windows або Mac вважається кращим для безпеки, оскільки це означає, що машина знаходиться в режимі офлайн протягом періоду часу, коли вона вимкнена”, – говорить Уолш. – Це знімає можливість того, щоб ця машина була зламана, і не дозволяє їй спілкуватися з сервером команд та управління, якщо вона вже була заражена експлуатацією.”

Як щодо високих температур?

“Найбільша небезпека для комп’ютерів – це надзвичайна спека, – говорить Уолш.- У будь-який час, коли комп’ютер піддається надзвичайно жарким умовам, краще вимкнути його та залишити вимкненим. Навіть офіс із незначно високою температурою може потенційно завдати шкоди компонентам комп’ютера, якщо комп’ютер перегрівається. Це істотно скоротить тривалість життя комп’ютера і викликає більше занепокоєння, ніж холод”.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version