Чи можна довіряти безпеці FaceTime від Apple?

5 хв. читання

Під час перебування вдома на карантині ми шукаємо способи спілкуватися з друзями, родиною та колегами, тому закономірно, що популярність відеодзвінків зросла. Однак користувачі стали турбуватися про свою безпеку під час використання різних послуг, як от Zoom, FaceTime та інших.

Сумніви щодо безпеки викликані тим, що більшість сервісів відеозв’язку збирає про своїх користувачів занадто багато даних. Це стосується популярних кросплатформенних сервісів на кшталт Zoom та Houseparty, пише AppleInsider.

У чому перевага FaceTime?

FaceTime – це відмінний варіант, якщо користувач або група користувачів (до 32 осіб одночасно), яким треба зателефонувати, мають доступ до iPhone, iPad або комп’ютера Mac.

FaceTime є приватним і безпечним. Apple використовує наскрізне шифрування для захисту даних, коли вони переміщуються між двома (або більше) пристроями. Це виключає можливість того, що хтось зламає Ваш дзвінок і отримає доступ до будь-яких даних.

Apple приділяє багато уваги конфіденційності і не ставить собі за мету зберігати дзвінки користувачів. Це величезний потік даних, який просто немає сенсу зберігати.

facetime group 2

Водночас Apple не приховує, що вона може записувати і зберігати деяку інформацію, пов’язану з використанням iMessage і FaceTime. Але робиться це виключно для поліпшення сервісів і не дозволяє ідентифікувати користувача.

Компанія також заявляє, що може записувати і зберігати інформацію про виклики FaceTime, наприклад, хто був запрошений на виклик, і конфігурації мережі Вашого пристрою. Цю інформацію вона може зберігати протягом 30 днів. До змісту дзвінків компанія доступу не має.

Проте, в минулому FaceTime був відкритий для хакерів. Ще на початку 2019 року було помилка, яка дозволяла хакерам таємно спостерігати за вами. Робилося це через групові дзвінки. Apple виправила помилку у лютому 2019 року, і до випуску виправлення компанія призупинила обслуговування.

Як переконатися, що зв’язок безпечний?

Для того, щоб не хвилюватися за безпеку свого з’єднання, перед його початком треба зробити кілька простих дій.

Переконайтеся, що Ви використовуєте найновішу версією операційної системи Apple. На iPhone і iPad перейдіть в “Налаштування”, “Основні”, “Оновлення програм”. Ваш телефон перевірить, чи є оновлення, і Ви можете завантажити і встановити його, якщо воно буде знайдено.

На Mac натисніть логотип Apple в лівому верхньому кутку і виберіть “Системні налаштування”. Потім натисніть на “Оновлення програмного забезпечення”. Якщо є оновлення для macOS, Ви зможете встановити його.Також Вам варто переконатися, що перебуваєте на захищеній мережі. Остерігайтеся безкоштовного Wi-Fi, який надається в готелях, ресторанах і аеропортах. У таких мережах може бути створений додатковий сегмент, через який будуть проходити дані, і вони можуть бути перехоплені зловмисниками.

Навіть якщо з мережею і версією ПЗ все гаразд, а дзвінок дуже важливий, Вам треба бути впевненим у співрозмовнику. Він може записати дзвінок без Вашого відома і потім використовувати в своїх цілях.

Для боротьби зі спамом в iOS є функція, яка не дозволить додзвонитися до Вас тому, кого немає у Вашому списку контактів. Для цього треба перейти в розділ налаштувань “Телефон” і активувати налаштування “Заглушення невідомих”. Або просто додати небажані номера в список заблокованих. Це можна зробити трохи нижче в пункті “Заблоковані контакти”. До такого ж списку є доступ і з пункту меню “FaceTime”.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version