Як не розповсюджувати фейки про COVID-19 та не “сіяти” паніку в Інтернеті?

6 хв. читання

Дезінформація про коронавірус “затоплює” Інтернет. Експерти закликають громадськість практикувати “гігієну інформації”.

Це те, що Ви можете зробити, щоб зупинити поширення фейків і паніки в Мережі, пише ВВС.

Зупиніться і подумайте

Ви хочете допомогти родині та друзям і тримати їх у курсі? Тож, коли Ви отримаєте свіжу пораду чи інформацію – будь то електронною поштою, WhatsApp, Facebook чи Twitter – Ви можете швидко переслати її їм.

Але експерти радять, що перше, що можна зробити, щоб зупинити дезінформацію – це просто зупинитися і подумати.

Якщо у вас є сумніви, зробіть паузу та перевірте інформацію.

covid NY

Перевірте джерело

Перш ніж розповсюдити щось, задайте основні запитання про те, звідки походить інформація.

Сумнівні джерела – “друг друга” або “сусід колеги моєї тітки”.

“Найбільш надійними джерелами інформації залишаються органи охорони здоров’я, такі як МОЗ , Всесвітня організація охорони здоров’я або Центри контролю та профілактики захворювань “.

Експерти не є безгрішними. Але вони набагато надійніші, ніж далекий родич незнайомця в WhatsApp.

Що може бути підробкою?

Можна видавати себе за офіційні органи влади. Будь які знімки, скріни екранів офіційних сайті влади також можуть бути змінені, щоб вони виглядали так, що інформація надходить від надійного громадського органу.

Перевірте відомі та перевірені екаунти та веб-сайти. Якщо Ви не можете легко знайти інформацію, це може бути фейком. І якщо публікація, відео чи посилання виглядають нерозбірливими – це, мабуть,  також фейк.

Великі літери та невідповідні шрифти – це те, що перевіряючі факти використовують як індикатор, коли повідомлення може вводити в оману.

Не впевнені, чи правда це? Не діліться

Не пересилайте інформацію “про всяк випадок”, вона може бути неправдою. Ви можете зробити більше шкоди, ніж користі.

Часто ми розміщуємо речі в місцях, де ми знаємо, що є фахівці – наприклад, лікарі чи медичні працівники. Це може бути нормально, але переконайтеся, що Ви чітко розумієте свої сумніви. І будьте обережні – ця фотографія чи текст, яким Ви поділитесь, згодом можуть бути позбавлені контексту.

Перевірте кожен факт, окремо

Коли Вам надсилають довгі списки порад, легко повірити в них лише тому, що Ви точно знаєте, що одна з підказок (скажімо, щодо миття рук) є правдою.

Але це не завжди так. Не вважайте, що кожна інформація у публікації є правдивою просто тому, що Ви знаєте, що одна частина повідомлення, безумовно, правильна.

Остерігайтеся емоційних постів

Все те, що робить нас сердитими, тривожними або радісними, як правило, перетворюється на “вірусні” повідомлення.

“Страх – це один з найбільших рушіїв, який дозволяє прогресувати дезінформації”, – говорять Екперти.

Термінові заклики до дії покликані посилити тривогу – тому будьте обережні.

Люди хочуть допомогти своїм близьким залишатися в безпеці, тому коли вони бачать поради щодо запобігання вірусу, люди хочуть зробити все можливе, щоб допомогти.

Подумайте наперед, чи варто ділитися цією інформацією?

Чи поділитесь ви чимось тому, що знаєте, що це правда, або просто тому, що Ви згодні з цим?

Експерти кажуть, що ми швидше ділимося повідомленнями, які підкріплюють наші існуючі переконання.

Коли ми обурені, ми найбільш вразливі. Ось тоді, перш за все, нам просто потрібно пригальмувати все, що ми робимо в Інтернеті.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ЗРОБИТИ ВАШУ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЮ МАКСИМАЛЬНО БЕЗПЕЧНОЮ? ПОРАДИ

ЩО КРАЩЕ – “ВИМКНУТИ” ЧИ “ПЕРЕЗАВАНТАЖИТИ” КОМП’ЮТЕР? ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ

ЯК ЗРОБИТИ ВІДДАЛЕНИЙ РЕЖИМ РОБОТИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ БЕЗПЕЧНИМ? ПОРАДИ

ФІШИНГ ТА СПАМ: ЯК РОЗПІЗНАТИ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЙСТВА, ПОВ’ЯЗАНІ З COVID-19?

АПГРЕЙД ВАШОГО КОМП’ЮТЕРА: 5 КОМПЛЕКТУЮЧИХ, ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИ В ПЕРШУ ЧЕРГУ

Нагадаємо, облікові записи 20 мільйонів користувачів були опубліковані в Інтернеті. Хакер, який скоїв злочин, стверджує, що він може опублікувати ще 19 мільйонів.

Також у пристроях для моніторингу та контролю системи “розумного дому” були виявлені серйозні уразливості. Ці системи використовуються у тисячах будинках та в невеликих офісах у всьому світі. Однак через роботу більшості співробітників вдома уразливості в таких системах можуть стати потенційним вектором атак на підприємства.

Зверніть увагу, що Гголосові помічники Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri та Microsoft Cortana протягом останніх років стали надзвичайно популярними. Однак, через те, що вони досить часто активуються випадково, навіть якщо користувачі не вимовляли спеціальні фрази, постало питання безпеки та конфіденційності цифрових асистентів.

Кожен користувач Інтернету має хоч аб один обліковий запис у соціальних мережах. І злам екаунта, його блокування чи несанкціонований доступ зловмисників може стати для власника справжньою трагедією. Як зарадити цьому та розпізнати втурчання у Ваш обліковий запис, читайте тут.

Окрім цього, більшість користувачів вважають, що використання складного PIN-коду та біометричних даних забезпечує всебічний захист месенджерів. Однак приклади поширення шкідливого програмного забезпечення через месенджери свідчать про  “прогалини” у безпеці. Як не стати жертвою зловмисників та зменшити ризики несанкціонованого доступу до профілю, дізнайтесь зі статті.

Поділитися
Exit mobile version