Хакери вимагають викуп, розсилаючи жертвам спам про перегляд ними порно

5 хв. читання

Кіберзлочинці розсилають спам-повідомлення, у яких стверджується, що пристрій жертви інфіковано, а саму жертву було знято на відео під час перегляду інтимного контенту. За те, щоб відео не було оприлюднено, вони вимагають сплатити певну суму.

Про це повідомляє компанія ESET.

Такий метод шахрайства в Інтернеті зовсім не новий, оскільки вже використовувався в попередніх кампаніях. Зокрема, у 2018 році зловмисники розсилали спам-листи, у яких паролі жертв були вказані у темі повідомлення. В самому електронному листі тоді було вказано, що пароль отримано за рахунок компрометації одного із пристроїв користувача.

Під час однієї з останніх кампаній шахрайства в Інтернеті, зловмисники скористалися панікою людей, щодо пандемії коронавірусу. Зокрема, шахраї погрожували зараженням небезпечною хворобою, вимагаючи сплати викупу криптовалютою Bitcoin.

У новій кампанії зловмисники знову використали вже знайому схему шахрайства в Інтернеті. Щоб привернути увагу жертви, як правило, зловмисники спочатку надсилали лист з одним із її старих паролів, який, ймовірно, було викрадено під час одного з масштабних витоків даних.

pirate sites 2

Надалі шахраї стверджували, що під час відвідування сайтів інтимного характеру пристрій жертви було інфіковано певним шкідливим програмним забезпечення. Крім цього, зловмисники запевняли, що завдяки шкідливій програмі вони змогли отримати пароль жертви, доступ до її пристрою, а також зняли її на відео під час перегляду інтимного контенту. Після цього кіберзлочинці вимагають виплатити певну суму, зазвичай в криптовалюті Bitcoin, протягом 24 годин, або делікатне відео буде оприлюднено.

Крім цього, варто ще раз зазначити, що кіберзлочинці отримували паролі не завдяки компрометації пристроїв користувачів. Усі дослідження вказують на те, що у шахрайській схемі використовувалися дані, отримані під час великих витоків даних, які, на жаль, не є рідкістю. Спеціалісти ESET перевірили деякі з електронних адрес жертв на веб-сайті “Have I been pwned?” та виявили, що паролі та електронні адреси дійсно були зібрані з сервісів, які зазнавали витоків даних, наприклад LinkedIn, Taringa, MyFitnessPal або Canva.Як не стати жертвою шахрайства в Інтернеті

Якщо Ви все ж отримали схожий лист, перш ніж впадати у паніку, згадайте, чи дійсно Ви відвідували сайти з інтимним контентом? Якщо відповідь “ні”, можете бути спокійними, адже Вам точно немає про що турбуватися.

Однак, навіть якщо відповідь ствердна, в кіберзлочинців немає жодних відео чи інших доказів за участю потенційної жертви. Крім цього, Ви можете ввести у будь-якій пошуковій системи слово афера разом фразою з електронного листа зловмисників. Імовірно, Ви зможете знайти багато прикладів подібних шахрайств, проаналізованими дослідниками та експертами у цій галузі.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ ІСТОРІЮ В УСІХ МОБІЛЬНИХ БРАУЗЕРАХ? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ WHATSAPP З ДВОХ НОМЕРІВ? ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

ЯК БЕЗПЕЧНО КУПУВАТИ ВЖИВАНУ ТЕХНІКУ? ПОРАДИ

ЯК НАЛАШТУВАТИ СПІЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ФАЙЛІВ В ICLOUD? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИКОНАТИ РЕЗЕРВНЕ КОПІЮВАННЯ ДАНИХ НА ПРИСТРОЯХ IOS ТА ANDROID? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИМКНУТИ “ШПИГУНСЬКЕ ПЗ” У БРАУЗЕРІ FIREFOX?

До речі, представники кіберзлочинної спільноти розповіли виданню CyberNews про шахрайську схему з Facebook і PayPal, що приносить $1,6 млн доходу на місяць. Відмінною рисою цієї схеми є те, що жертва сама добровільно переводить гроші шахраям.

Стало відомо, що Xiaomi офіційно анонсувала нову версію фірмової оболонки MIUI 12 на базі Android 10 на честь 10-річчя від дня заснування свого бренду. Нова версія MIUI отримала візуальні зміни, а також безліч нових анімацій, покращений темний режим і більш детальні налаштування конфіденційності тощо.

Зверніть увагу, що більшість користувачів вважають, що використання складного PIN-коду та біометричних даних забезпечує всебічний захист месенджерів. Однак після інфікування телефона Джеффа Безоса, засновника інтернет-компанії Amazon, за допомогою шкідливого відео, яке було надіслане через WhatsApp, серед користувачів постало питання безпеки смартфона та захисту цього додатку.

Facebook випустила додаток для відеодзвінків Messenger Rooms, що дозволяє додавати в віртуальну кімнату до 50 осіб. У своєму блозі компанія особливо підкреслила безпеку Messenger Rooms. Але це не зовсім так.

Дезінформація про коронавірус “затоплює” Інтернет. Експерти закликають громадськість практикувати “гігієну інформації”. Ми зібрали поради того, що Ви можете зробити, щоб зупинити поширення фейків і паніки в Мережі.

В глобальній Мережі з’явилася інформація про нову операційну систему Windows 20, реліз якої може статися вже в кінці цього року, або ж на початку наступного. Новітня платформа містить у собі масу відмінностей від доступної зараз, тому вона гарантовано всіх порадує.

Поділитися
Exit mobile version