Як вимкнути “шпигунське ПЗ” у браузері Firefox?

4 хв. читання

Mozilla додала в версію Firefox 75, реліз якої відбувся на цьому тижні, новий агент для збору телеметрії. “Функція” щодня відправляє Mozilla дані про те, з якою операційною системою і з яким браузером за замовчуванням працює користувач.

Протягом вже деякого часу Firefox збирає дані телеметрії про використання браузера, зокрема про кількість переглянутих web-сторінок, відкритих вкладок і вікон, про встановлені розширеннях тощо. Зібрані дані зберігаються на серверах компанії протягом 13 місяців, а IP-адреси видаляються з реєстрів кожні 30 днів.

Про свій намір збільшити кількість інформації, що збирається про браузери за замовчуванням Mozilla оголосила минулого місяця. Згідно з повідомленням в блозі компанії, новий агент для збору телеметрії допоможе їй зрозуміти зміни в налаштуваннях браузера за замовчуванням.

Після встановлення Firefox 75 в папку C:\Program Files\Mozilla Firefox\ встановлюється програма default-browser-agent.exe, що відправляє Firefox дані телеметрії кожні 24 години. Програма виконується через заплановане завдання Firefox Default Browser Agent, що запускається кожні 24 години одночасно з встановленням або оновленням браузера.

Заплановане завдання виконує команду зі збору таких даних, як браузер за замовчуванням, мовний стандарт операційної системи, версія ОС, попередній браузер за замовчуванням і поточна версія Firefox. Зібрана інформація потім відправляється на сервер Firefox https://incoming.telemetry.mozilla.org/submit/default-browser-agent/1/default-browser/[UID].

Важливо знати, що Firefox Default Browser Agent і збір решти телеметрії можна вимкнути:

  • Відкрити меню налаштувань Firefox і вибрати “Налаштування”;
  • Натиснути на “Конфіденційність і безпека”;
  • Прокрутити вниз до “Збір та використання даних Firefox”;
  • Зняти “галочку” біля опції “Дозволити Firefox відправляти Mozilla технічні дані і дані про взаємодію”.
  • Вимкнути default-browser-agent.exe також можна через групові політики. Для цього потрібно в ключі реєстру Windows HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox створити значення DisableDefaultBrowserAgent і налаштувати це значення на 1.

Такі кроки дозволять лише вимкнути Default Browser Agent, проте кожні 24 години буде запускатися заплановане завдання Firefox Default Browser Agent.

Для його видалення потрібно:

  • Зайти в стартове меню, ввести в пошук “завдання” і клікнути на “Планувальник завдань”, коли він з’явиться;
  • Коли “Планувальник завдань” відкриється, натиснути на стрілочку біля “Бібліотеки планувальника завдань” і вибрати Firefox;
  • Подвійним натисканням правої кнопки миші клікнути на Default Browser Agent і вибрати “Видалити”.

firefox block video

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version