В App Store є додатки, які стягують плату навіть після їх видалення

4 хв. читання

Фахівці з британської компанії Sophos попередили про наявність в магазині Apple App Store fleeceware-додатків, які списують кошти з користувачів навіть після їх видалення. Зараз більше 3,5 млн користувачів iOS-пристроїв встановили ці функції, які використовують юридичні лазівки в механізмі безкоштовного пробного періоду в iOS.

Магазини додатків Google Play Store і Apple App Store дозволяють розробникам створювати додатки з безкоштовним пробним періодом. Користувачі можуть встановити їх і підписатися на пробну версію, надавши програмам дозвіл стягувати плату з облікового запису користувача. Після закінчення пробного періоду кошти автоматично знімаються з карти, дозволяючи й далі використовувати додаток.

Політика магазинів додатків дозволяє розробникам встановлювати власні етапи скасування пробної версії. Деякі взагалі не сприймають видалення програми як скасування пробного періоду, змушуючи користувачів проходити складні процедури. Fleeceware-додатки зловживають цим механізмом і стягують плату з користувачів навіть після видалення.

“Більшість з цих додатків – редактори зображень, гороскопи, сканери QR- і штрих-кодів, а також додатки для додавання фільтрів і елементів у Селфі”, – відзначили експерти.

Дослідники виявили 32 iOS-додатки, які стягують до $ 30 на місяць або $ 9 на тиждень за прості функції (повний список додатків доступний в блозі Sophos), які зазвичай доступні безкоштовно. Як показали результати аналізу, додатки в значній мірі спиралися на online-рекламу для залучення користувачів, хоча насправді навіть не могли надати найпростіші функції.

Проте, додатки все ще доступні для завантаження в магазинах додатків. Експерти припускають, що Apple дозволяє подібну поведінку, оскільки компанія стягує комісію з усіх покупок додатків.

app store photo

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, Microsoft випустила позапланове оновлення для Windows 10 з метою виправити баг, що викликає проблеми з підключенням до інтернету через VPN. Однак, як виявилося, виправлення також викликає проблеми з підключенням до Інтернету, але тепер вже через Wi-Fi.

Також сьогодні більшість працівників компаній, учні, студенти та викладачі знаходяться на вимушеній самоізоляції через загрозу інфікування COVID-19. Саме тому популярними стали додатки, які дозволяють спілкуватися за допомогою відео в режимі реального часу.

Зверніть увагу, що під час пандемії коронавірусу кіберзлочинці активізували та оновили різноманітні схеми шахрайств. Найчастіше спекулюють на товарах індивідуального захисту, розповсюджують фейки, здійснють СМС-розсилку та телефонують, щоб виманити Ваші персональні дані та кошти.

Ймовірно, мало людей будуть заперечувати проти збору певних даних для відстеження інфікованих людей, якщо це допоможе зупинити поширення вірусу. Однак, крім очевидної користі від використання технологій, існують і ризики для цифрової конфіденційності громадян.

Усіх цікавить, чи можна опускати в воду смартфон без захисту від води. Насправді ж, навіть якщо телефон захищений від води, все одно не варто лізти з ним у воду.

Поділитися
Exit mobile version