Чому Google заборонив Gemini генерувати зображення людей

Після менш ніж місяця роботи Gemini, генератор ШІ Google, що перетворює текст на зображення, вже опинився в центрі скандалу.

3 хв. читання

Генератори зображень зі штучним інтелектом дозволяють створювати зображення всього, що тільки можна уявити, включно з історичними постатями. Однак, коли користувачі почали просити Google Gemini зобразити історичні постаті або групи людей, на них чекала несподіванка.

Минулого тижня, коли користувачі попросили Gemini згенерувати зображення історичних постатей або людей різних рас чи національностей, вони почали помічати, що жодне з зображень не відповідало запиту. Скоріше, зображення не відтворювали білих людей, навіть якщо людина була білою. Натомість вони генерували лише зображення мультикультурних і расово різноманітних людей.

Користувачі почали ділитися цими зображеннями в соціальних мережах, де на прохання створити зображення Папи Римського, Батька Америки і вікінга, Gemini створював зображення кольорових людей. Колишній співробітник Google, Дебарг’я Дас, розповів про ці неточності, зібравши приклади з дописів користувачів у мережі X, а також з власного досвіду.

Зображення вікінга у розумінні Gemini
Зображення вікінга у розумінні Gemini

В результаті в середу Google Communications визнав проблему через X, заявивши, що знає про неточності і працює над поліпшенням цих зображень, оскільки чат-бот “не влучив у ціль”.

Потім у четвер Google повідомив, що компанія призупиняє генерацію зображень людей у Gemini, оскільки працює над вирішенням проблеми, і планує незабаром випустити покращену версію.

Якщо ви спробуєте попросити Gemini згенерувати фотографію людини зараз, ви отримаєте низку різних повідомлень про помилки, наприклад, “Це не те, що я поки що можу зробити”, і він не згенерує зображення для вас.

Незважаючи на те, що чат-бот зі штучним інтелектом був запущений у березні минулого року, Gemini отримав можливість генерувати зображення лише на початку цього місяця. Зважаючи на те, що компанія так довго чекала, перш ніж випустити генератор зображень для свого чат-бота, дивно, що вона вже припускається таких помилок.

Google мав подібний досвід, коли вперше запустив Gemini, який тоді називався Google Bard, і чат-бот поділився неточною інформацією про космічний телескоп Джеймса Вебба у своїй демонстраційній версії.

Поділитися
Exit mobile version