Чому користувачам не варто цікавитися кіберзлочинним світом і купувати шкідливе ПЗ?

5 хв. читання
cyberattack 23
Young hacker in data security concept

За останні роки кіберзлочинність та хакерство стали все більш поширеними – ми чуємо про нові події майже щодня. Існують різні причини цього сплеску нападів, але одна полягає в тому, що це стало набагато простіше, ніж будь-коли.

У минулому хакерські комп’ютерні системи вимагали високого рівня знань. Хакери витрачали місяці і роки на тестування комп’ютерних систем і шукали шляхи прориву безпеки. Мало людей мали час або ресурси на вивчення цих навичок, тому не було багато хакерів чи атак.

Інтернет змінив усе, коли він став найбільшою бібліотекою у світі. Потрібно змінити свічку запалювання у вашому автомобілі? Ознайомтеся з навчальними посібниками на Youtube. Хочете вивчити нову мову? Для цього є додаток. Хто президент Парагваю? Подивіться це у Вікіпедії.

Але є також багато навчальних посібників щодо протиправної діяльності, які навчають людей клонувати кредитні картки, красти паролі або навіть вриватися в системи безпеки ІТ. Заховані у глибокій павутині ці навчальні матеріали важче знайти – але вони доступні для всіх, хто цікавиться.

Хоча є навіть більш швидкий спосіб стати успішним хакером – заплатити комусь іншому за важку роботу. За (дуже велику) плату створені хакерські групи іноді здаватимуть в оренду свої ботнети, дозволяючи, наприклад, будь-кому провести широкомасштабну кібератаку.

Набагато дешевше і настільки ж ефективно в менших масштабах – це “купувати” шкідливі програми з глибокої веб-сторінки. Хакери продаватимуть власні віруси чи трояни будь-кому, хто має обліковий запис Bitcoin – і вони можуть навіть заразити комп’ютери жертви. Деякі можуть навіть надавати поточні оновлення програмного забезпечення, щоб зловмисне програмне забезпечення продовжувало працювати після того, як антивірусне програмне забезпечення жертви виявило його.

Здійснення цілеспрямованої, успішної кіберзлочинної атаки може коштувати всього 50 доларів США. І Вам, мабуть, також не потрібні поглиблені знання з ІТ.

Як захист себе від хакерів?

Варто зазначити, що люди, які купують зловмисне програмне забезпечення в Інтернеті, настільки ж небезпечні, як і організовані злочинці, оскільки вони здатні викрасти конфіденційну інформацію, шантажувати Вас чи завдати збитків Вашим комп’ютерам та репутації.

Зараз антивірусні програми важливіші, ніж будь-коли. Адже загрожують нам не тільки хакери, фіксується все більше випадків кібератак за допомогою придбаного у зловмисників шкідливого ПЗ.

А оскільки зловмисне програмне забезпечення постійно оновлюється, Вам потрібно вибрати інструмент захисту від вірусів, який може виявити та заблокувати підозрілі дії. Це допоможе запобігти Вам стати жертвою часто оновлюваних шкідливих програм.

Варто пам’ятати лише про одне – дізнатися про хакерство та кібербезпеку цілком законно. Але спілкування, відвідування підозрілих форумів, і тим більше придбання зловмисного програмного забезпечення може привести вас до проблем із поліцією.

Також важливо знати, що під час спілкування зі злочинцями завжди існує дуже реальний ризик, що Ви самі можете стати жертвою.

Якщо Ви справді хочете поглибити свої знання з кібербезпеки, варто записатись на офіційний курси.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВОЇХ ДОДАТКІВ ДЛЯ IPHONE АБО IPAD

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Ноутбук та рідина – це погана комбінація, але трапляються випадки, коли вони все ж таки “об’єднуються”. Про те, що робити, якщо це сталося, читайте у статті.

Також після тестування стало відомо, що надзвичайно популярний сьогодні додаток – TikTok, зберігає вміст буфера обміну кожні кілька натискань клавіш. Цей факт насторожив багатьох користувачів, але TikTok лише один із 53 додатків, які зберігають інформацію про користувачів таким чином.

Стало відомо, що мешканець Житомирщини підмінив міжнародного мобільного трафіку на понад півмільйона гривень. Крім цього, встановлено інші злочинні осередки які здійснюють підміну міжнародного трафіку в різних регіонах країни.

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version