Facebook почав активно боротися з російською пропагандою

3 хв. читання

Соціальна мережа Facebook видалила більше сотні сторінок, груп і облікових записів, які займалися скоординованою недостовірною поведінкою в Facebook і Instagram. Фахівці соцмережі виявили дві операції, пов’язані з Росією. Одна з них була націлена виключно на українському сегменті соцмережі, друга – займалася іншими країнами. Між цими операціями не вдалося встановити прямий зв’язок, хоча вони використовували подібні тактики шляхом створення мереж облікових записів для введення в оману інших користувачів. Про це пише ITC.ua.

Відзначається, що було видалено 107 сторінок, груп і облікових записів Facebook, а також 41 обліковий запис Instagram. Це була операція, націлена на Україну. Російські користувачі видавали себе за українців, створювали множинні фейкові облікові записи і ділилися різними місцевими українськими матеріалами за темами, погоди, акцій протестів, NATO, стану здоров’я в школах. При цьому були виявлені деякі технічні збіги з діяльністю в Росії, яка вже спостерігалася напередодні попередніх виборів у США.

fb pro 3

У цих фейкових російських сторінок про Україну у Facebook було близько 180 тисяч облікових записів, в Instagram кількість перевищила 55 тис. Причому, для просування цих фейковий груп, сторінок і облікових записів на рекламу в Facebook і Instagram було витрачено близько $ 25 тис. (оплата проводилася у рублях). Перша реклама була запущена в січні 2018 року, остання – в грудні 2018 року.

Інша операція здійснювалася в рамках мережі, створеної в Росії і діяла в країнах Балтії, Центральної Азії, Кавказу, Центральної та Східної Європи. Адміністратори сторінок і власники облікових записів в основному позиціонували себе як незалежні новинні або сторінки із загальними інтересами на такі теми, як погода, подорожі, спорт, економіка або політики в Румунії, Латвії, Естонії, Литві, Вірменії, Азербайджані, Грузії, Таджикистані , Узбекистані, Казахстані, Молдові, Росії та Киргизстані. Незважаючи на маскування їх особистостей, фахівці Facebook виявили, що ці сторінки і облікові записи були пов’язані з співробітниками московського інформаційного агентства «Супутник». Деякі з сторінок часто публікували матеріали на такі теми як антинатівські настрої, протестні рухи і корупція.

В рамках боротьби з цією операцією було видалено 364 сторінки і облікові записи Facebook з сукупної базою підписників близько 790 тис. У даному випадку на рекламу було витрачено близько $ 135 тис. (в рублях, євро і доларах) з жовтня 2013 року по січень 2019 року.

Поділитися
Exit mobile version