Facebook відшукала фейкові екаунти про українські вибори та видалила їх

2 хв. читання
fb pro 2

Компанія Facebook описала екаунти, сторінки та групи, які поширювали маніпулятивну і фейкову інформацію напередодні виборів до ВР. Про це йдеться у звіті компанії.

Зокрема, у Facebook заявили, що видалили 18 екаунтів, 9 сторінок і 3 групи, які поширювали маніпулятивні політичні новини. Також там згадуються 83 екаунти, 2 сторінки, 5 інстаграм-екаунтів і 29 фейсбук-груп, які користувалися неетичними прийомами для поширення новин про військовий конфлікт у східних областях України перед виборами. Як зазначили у компанії Facebook, ці екаунти керувалися в основному з Росії.

“Люди, що стояли за цими активностями, створювали фейкових користувачів, вдавали з себе загиблих українських журналістів, застосовували ботів для збільшення популярності свого контенту, обманювали щодо свого місця розташування, залучали людей на сторонні сайти. Адміністратори і власники екаунтів публікували контент про українську політику та новини, в тому числі на тему українсько-російських відносин, критикували українську владу”, — йдеться у повідомленні.

Раніше Cybercalm повідомляв, Facebook видалив 97 екаунтів, сторінок і груп, які адмініструвалися з Росії проти України.

Також незважаючи на те, що Facebook і Twitter неодноразово видаляли фейкові екаунти з їхніх соціальних медіа-платформ, кількість таких облікових записів зросла на 56% у 2018 році порівняно з 2017 роком.

Окрім цього, понад півмільярда записів мільйонів користувачів Facebook виявлено на незахищених хмарних сховищах Amazon. Виявлені масиви даних не походять безпосередньо з Facebook — вони були зібрані, але виявилися незахищеними в Інтернеті завдяки стороннім розробникам додатків до Facebook .

Поділитися
Exit mobile version