Фахівці розробили процесор діаметром, як гумка на кінчику олівця

2 хв. читання

Фахівці зі Стенфордського університету розробили прототип комп’ютера, який вміщується на чіпі розміром з ніготь, і представили його на днях на Міжнародній конференції ISSCC в Сан-Франциско. Система побудована на основі нової технології зберігання даних RRAM – резистивної пам’яті з довільним доступом, пише Хайтек+.

У енергоефективної RRAM є кілька важливих властивостей, які і зробили можливою такий рівень мініатюризації.

Цю пам’ять відрізняє висока щільність розміщення даних, здатність зберігати їх в сплячому стані, а також те, що її можна поєднувати з процесором в одному чіпі. Стенфордський фахівці першими реалізували цю концепцію в 2014. А французька команда CEA-LETI перенесла RRAM на кремнієвий процесор, розповідає Stanford News.

newchip

Щоб збільшити пам’ять RRAM, інженери Стенфорда ввели ряд змін. Одне з них – підвищення обсягу даних, які зберігаються в кожному осередку інформації.

Зазвичай такі пристрої складаються з осередків, в яких міститься або одиниця, або нуль. В осередках нового прототипу число опцій збільшено з двох до п’яти.

Друга зміна – підвищення надійності RRAM. Дані, які записуються в слоти пам’яті чіпа, з часом можуть викликати деградацію осередків, і тоді інформація в них буде втрачена. Розробники створили спеціальний алгоритм роботи з пам’яттю, що запобігає деградації. Вони запевняють, що тепер строк придатності прототипу досягає 10 років.

Зараз прототип діаметром приблизно, як гумку на кінчику олівця. Хоча для IoT майбутнього це занадто багато, вже зараз його можна встановити в чіпи для смартфонів та іншої мобільної техніки. Але вже наступну версію команда розробників має намір зробити менше, швидше, дешевше і продуктивніше.

До речі, 20 лютого компанія Samsung Electronics оприлюднила нові пристрої лінійки Galaxy. Показ відбувся на події  Galaxy UNPACKED в Сан-Франциско, США. Під час трансляції був представленій гнучкий смартфон  Samsung Galaxy Fold.

Поділитися
Exit mobile version