Що таке API та для чого потрібні інструменти API?

9 хв. читання
API. Application Programming Interface, software development tool, information technology and business concept on virtual screen. Robotic hand touching digital interface. AI. Vector illustration

Ви, напевно, бачили появу терміну “API”. Оновлення операційної системи, веб-браузера та додатків часто оголошують нові API для розробників. Що таке API і як розробники його використовують.

Термін API є абревіатурою і означає “Інтерфейс програмування додатків”. Ви можете провести аналогії з меню в ресторані. У меню представлений список страв, які Ви можете замовити, а також опис кожної страви. Коли Ви вказуєте, які пункти меню Ви хочете замовити, кухня ресторану виконує роботу і надає Вам готові страви. Ви точно не знаєте, як ресторан готує цю їжу, але Вам це не потрібно – Ви просто насолоджуєтеся її смаком.

Аналогічно, API перераховує купу операцій, які розробники можуть використовувати, разом з описом того, що вони роблять. Розробнику не обов’язково потрібно знати, як, наприклад, операційна система будує та представляє діалогове вікно “Зберегти як”. Вони просто повинні знати, що цей елемент доступний для використання у їхньому додатку. Це не ідеальна аналогія, оскільки розробникам, можливо, доведеться надати власні дані API, щоб отримати результати, тому, можливо, це більше схоже на ресторан, де Ви можете надати деякі власні інгредієнти, з якими працюватиме кухня.

Але, якщо казати про загальну ситуацію, то інструменти API дозволяють розробникам економити час, скориставшись реалізацією платформи для виконання якихось другорядних дій. Це допомагає зменшити кількість коду, який потрібно створити розробникам, а також допомагає створити більшу узгодженість всіх додатків для однієї платформи. API можуть контролювати доступ до апаратних та програмних ресурсів.

Припустимо, Ви хочете розробити додаток для iPhone. Операційна система iOS від Apple надає велику кількість API, як і будь-яка інша операційна система, щоб полегшити Вам цю роботу. Наприклад, якщо Ви хочете вбудувати веб-браузер для показу однієї чи кількох веб-сторінок, Вам не потрібно писати власний веб-браузер з нуля лише для своєї програми. Ви використовуєте WKWebView API для вбудовування у свій додаток веб-браузера (Safari).

Якщо Ви хочете знімати фото або відео з камери iPhone, вам не потрібно писати власний інтерфейс камери. Ви використовуєте API камери, щоб вставити вбудовану камеру iPhone у свій додаток. Якби API не існувало, щоб полегшити роботу, розробникам додатків довелося б створити власне програмне забезпечення для камери та інтерпретувати вхідні дані апаратного забезпечення камери. Але розробники операційної системи Apple проробили всю цю важку роботу, тому інші розробники можуть просто використовувати API камери для вбудовування камери, а потім приступати до створення свого додатка. І коли Apple покращить API камери, усі додатки, які його використовують, автоматично скористаються цим покращенням.

Це стосується кожної платформи. Наприклад,  Вам потрібно створити діалогове вікно у Windows? Для цього є API. Хочете підтримувати автентифікацію за відбитками пальців на Android? Для цього також є API, тому Вам не доведеться тестувати датчик відбитків пальців кожного виробника під Android. Розробникам не потрібно знову і знову винаходити колесо.

API також використовуються для контролю доступу до апаратних пристроїв та функцій програмного забезпечення, для використання яких програма може не обов’язково мати дозвіл. Ось чому  інструменти API часто відіграють велику роль у безпеці.

Наприклад, якщо Ви коли-небудь відвідували веб-сайт і бачили у своєму веб-переглядачі повідомлення про те, що веб-сайт просить дозволу знайти Ваше точне місцезнаходження, цей веб-сайт намагається використовувати API геолокації у Вашому веб-переглядачі. Веб-браузери відкривають такі API, щоб спростити веб-розробникам доступ до Вашого місцезнаходження – вони можуть просто запитати “де ти?” а браузер виконує важку роботу з доступом до GPS або найближчих мереж Wi-Fi, щоб знайти ваше фізичне місцезнаходження.

Однак браузери також відкривають цю інформацію через API, оскільки можна контролювати доступ до неї. Якщо веб-сайт хоче отримати доступ до Вашого точного фізичного місцезнаходження, єдиний спосіб отримати його – через API місцезнаходження. І коли веб-сайт намагається ним скористатися, Ви – користувач – можете дозволити або відхилити цей запит. Єдиний спосіб отримати доступ до апаратних ресурсів, таких як датчик GPS, – це через API, тому браузер може контролювати доступ до обладнання та обмежувати можливості додатків.

API Map
Цей же принцип використовується в сучасних мобільних операційних системах, таких як iOS та Android, де мобільні додатки мають дозволи, які можна застосувати, контролюючи доступ до API. Наприклад, якщо розробник намагається отримати доступ до камери через API камери, Ви можете відхилити запит на дозвіл, а додаток не має доступу до камери вашого пристрою. Файлові системи, які використовують дозволи, як це роблять у Windows, Mac і Linux – мають ці дозволи застосовувати API файлової системи. Типова програма не має прямого доступу до фізичного жорсткого диска. Натомість додаток повинен отримувати доступ до файлів через API.

Інструменти API також використовуються у багатьох інших випадках. Наприклад, якщо Ви коли-небудь бачили об’єкт Карт Google, вбудований на веб-сайт, цей веб-сайт використовує API Карт Google для вбудовування цієї карти. Google надає подібні API веб-розробникам, які потім можуть використовувати API для розміщення складних об’єктів прямо на своєму веб-сайті. Якби таких API не існувало, розробникам, можливо, довелося б створити власні карти та надати власні картографічні дані, щоб просто розмістити невелику інтерактивну карту на веб-сайті.

Оскільки це API, Google може контролювати доступ до Карт Google на сторонніх веб-сайтах, забезпечуючи, щоб вони використовували його послідовно, а не намагалися безладно вставити фрейм, який показує, наприклад, веб-сайт Карт Google. Це стосується багатьох різних онлайн -сервісів. Існують API для подання запиту на переклад тексту з Перекладача Google або вбудовування коментарів або твітів Facebook з Twitter на веб-сайт.

Стандарт OAuth також визначає ряд API, які дозволяють входити на веб-сайт за допомогою іншої служби – наприклад, використовувати свої облікові записи Facebook, Google або Twitter для входу на новий веб-сайт без створення нового облікового запису користувача лише для цього сайту. API – це стандартні контракти, які визначають, як розробники спілкуються зі службою, і тип результатів, які розробники повинні очікувати на повернення.

Якщо Ви це прочитали, Ви матимете краще уявлення про те, що таке API. Зрештою, Вам не потрібно знати, що таке API, якщо Ви не розробник. Але, якщо Ви бачите, що програмна платформа або служба додали якісь нові API для різних апаратних засобів або послуг, розробникам має бути простіше скористатися такими можливостями.

Джерело: How-To Geak

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як стерти свій пристрій Android і скинути його до заводських налаштувань. ІНСТРУКЦІЯ

Як встановити Windows 10 з USB-накопичувача? ІНСТРУКЦІЯ

Топ найкращих хаків реєстру для Windows 10. ПОРАДИ

Як подбати про безпеку смартфона Вашої дитини? ІНСТРУКЦІЯ

Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед його продажем? ПОРАДИ

Небезпечний WhatsApp: шахрайства, загрози і ризики безпеки в месенджері

PDF-файли зручні для розповсюдження документів, тому що вони однаково виглядають у всіх операційних системах та текстових редакторах, а також – коли документ треба роздрукувати. Як правило, Ви створюєте документи за допомогою іншого додатка, а потім конвертуєте їх у PDF.  Як конвертувати документ Microsoft Word у формат PDF? Про це читайте у статті.

До речі, ви вже можете дізнатись, як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11. У новій ОС формат ZIP-файлу стискає дані та зменшує їх кількість, що прискорює передачу файлів та економить місце на диску. Ви також можете використовувати стиснення ZIP для об’єднання декількох файлів в один компактний пакет. Ось як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11.

Зверніть увагу, під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних. У зв’язку з цим спеціалісти підготували поради, які допоможуть захистити Вас та Ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів.

Деякі смартфони відходять від відбитків пальців і використовують розпізнавання обличчя як  більш надійний засіб забезпечення біометричної безпеки. Якщо у Вас є телефон Samsung Galaxy, Ви, ймовірно, можете використовувати як відбитки пальців, так і розпізнавання обличчя, щоб увійти у телефон.

Поділитися
Exit mobile version