Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед продажем? ПОРАДИ

6 хв. читання

Якщо у Вас підійшов час розпрощатись з Вашим старим ПК, планшетом чи смартфоном. У цій статті ми розкажемо як найкраще підготувати комп’ютер або інший пристрій для продажу.

Створіть резервну копію ваших особистих даних

Обов’язково створіть резервну копію даних на своєму старому комп’ютері, смартфоні чи планшеті, перш ніж стирати їх. Ви все одно повинні регулярно створювати резервні копії, оскільки це захистить Вас від збоїв обладнання, шкідливого програмного забезпечення та інших загроз.

Завдяки хмарним службам більшість Ваших персональних даних завжди будуть з Вами. Файли, що зберігаються в таких службах, як Dropbox, Google Drive і Microsoft OneDrive, зберігаються в Інтернеті і до них можна легко отримати доступ на новому ПК.

Якщо Ви використовуєте планшет або смартфон, Вам, ймовірно, не доведеться турбуватися про резервне копіювання даних. Більшість даних на Вашому мобільному пристрої буде синхронізовано з онлайн-сервісами. Наприклад, iPhone або iPad автоматично створюватимуть резервну копію  iCloud, хоча Ви можете замість цього використовувати зашифровані локальні резервні копії iTunes.

Чи потрібно форматувати диск?

Сучасні пристрої дають змогу легко стерти диск, видаливши всі файли, що зберігаються на диску, під час відновлення операційної системи за замовчуванням. Це стосується iPhone, iPad, пристроїв Android, Mac і навіть ПК з Windows.

Якщо у Вас комп’ютер під керуванням Windows 10 або навіть Windows 8, є простий спосіб без зайвого клопоту стерти внутрішній диск комп’ютера. Цей же метод буде працювати і в Windows 11.
Однак, якщо у Вас старий ПК із ОС Windows 7 із традиційним магнітним жорстким диском, а не твердотільним накопичувачем, є можливість відновити дані з жорсткого диска навіть після того, як ви переформатуєте його та перевстановите операційну систему. Це пояснюється тим, що перевстановлення операційної системи не призведе до стирання кожного сектору диска.
Якщо Ви хочете стерти кожен сектор диска, Вам слід скористатися таким інструментом, як DBAN, перш ніж перевстановити Windows на своєму комп’ютері. Майте на увазі, що цей інструмент стирає весь Ваш диск і видалить будь-який розділ знайдений на ньому.

image 2
Це стосується лише ПК із магнітними жорсткими дисками. Якщо у Вас є комп’ютер із твердотільним накопичувачем, або смартфон або планшет із твердотільним накопичувачем, файли, видалені з твердотільного накопичувача, негайно видаляються, якщо ввімкнено функцію TRIM, що встановлена за замовчуванням.

Вам не потрібно робити все це на сучасних версіях Windows, випущених після Windows 7. Windows 10 пропонує функцію, яка стиратиме внутрішні диски Вашого комп’ютера, яку вона називає “очищенням даних”, коли Ви скидаєте налаштування ПК.


Скиньте налаштування пристрою до заводських

Перш ніж передати пристрої новому власнику Вам потрібно повернути їх до заводського стану. На сучасних пристроях цей процес дозволить ефективно перевстановити операційну систему, перевівши пристрій у такий самий новий стан.

На комп’ютерах під керуванням Windows 10 скористайтеся функцією “Скинути цей ПК” у Налаштуваннях і виберіть “Видалити все”, щоб стерти дані з пристрою та стерти особисті файли. Windows 11 має таку ж функцію.

Обов’язково виберіть “Змінити налаштування” в розділі “Додаткові параметри” та увімкніть опцію “Очистити дані”. Windows видалить внутрішній диск комп’ютера, гарантуючи, що Ваші файли не зможуть бути відновлені тим, хто наступним буде користуватись вашим комп’ютером.


На смартфоні або планшеті використовуйте опцію скидання до заводських налаштувань. На Android Ви знайдете його на екрані налаштувань телефону в такому місці, як Налаштування>Резервне копіювання та скидання>Скидання до заводських налаштувань.

На iPhone або iPad перейдіть до Налаштування>Загальні>Скинути>Стерти весь вміст та налаштування.

Ваш мобільний пристрій використовує твердотільний накопичувач, тому Вам не доведеться турбуватися про його видалення.


На старих комп’ютерах під керуванням Windows 7 або більш ранніх версій використовуйте  інсталяційний диск Windows, або інтегрований розділ відновлення комп’ютера. Якщо у Вас є конфіденційні дані, які колись зберігалися на диску, не забудьте стерти диск за допомогою інструменту, перш ніж перевстановити операційну систему.

Тепер Ваш пристрій як новий, принаймні, що стосується програмного забезпечення та без будь-якого ризику відновлення Ваших особистих файлів. Тепер Ви можете з упевненістю продати його або передати новому власнику.

Джерело: How-To Geak

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Чому три випадкових слова – це найкращий пароль? ІНСТРУКЦІЯ

Як не стати жертвою програм-вимагачів? ПОРАДИ

Якими будуть нові смартфони Galaxy Z Fold 3 та Z Flip 3? ОГЛЯД

Як уникнути шахрайських схем із використанням deepfake-відео? ПОРАДИ

Навіщо інші антивіруси, якщо у Вас є Windows Defender? ПОРАДИ

Як налаштувати режим “Не турбувати” на телефонах Samsung Galaxy? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, ізраїльський виробник рішень для верифікації та забезпечення прозорості в мобільних та online-екосистемах GeoEdge повідомив про виявлення першої у світі кібератаки на домашні IoT-пристрої з використанням шкідливої реклами.

Також баг на офіційному сайті виробника автомобілів Ford Motor відкривав конфіденційні дані, доступ до яких міг отримати будь-який хакер. Серед інформації були бази даних клієнтів, відомості про співробітників тощо.

Окрім цього, американська трубопровідна компанія Colonial Pipeline виплатила 4,4 мільйона доларів хакерам, які викрали особисті дані майже 6 тисячам нинішніх та колишніх працівників компанії. Colonial Pipeline була вимушена сплатити викуп через ймовірність загрози газової кризи.

І майже анекдотична ситуація трапилася із розробником шкідливих програм, який розпочав їх тестування у своїй системі, щоб випробувати нові функції, а згодом дані потрапили на розвідувальну платформу хакерів. Мова йде про розробника Raccoon – трояна-викрадача інформації, який може збирати дані з десятків програм.

Поділитися
Exit mobile version