Google хоче видалити спам-статті, створені штучним інтелектом з пошукової видачі

Google нарешті вживає заходів для покращення якості результатів пошуку.

3 хв. читання
Google хоче видалити спам-статті, створені штучним інтелектом

За останні кілька років веб-пошук стає все гіршим і гіршим, а нещодавно до цієї проблеми додалися спам-статті, створені штучним інтелектом. Google намагається це виправити, випустивши оновлення для Пошуку Google, яке має на меті зменшити кількість “неякісних” результатів.

Широке розповсюдження генеративних інструментів штучного інтелекту дозволило сайтам випускати сотні і тисячі статей на день, заповнюючи результати пошуку за популярними темами. Зараз досить часто в результатах пошуку можна зустріти статті, написані (принаймні частково) штучним інтелектом, багато з яких мають фактичні помилки і мінімальний контроль з боку людини-автора. Раніше Google вже заявляв, що допускає появу в результатах пошуку контенту, створеного штучним інтелектом, але всі статті відповідають однаковим стандартам якості, і спам буде відхилятися. Однак пошук Google все ще переповнений спамом, згенерованим штучним інтелектом.

Алгоритми Пошуку Google були оновлені, щоб зменшити кількість неякісних і неоригінальних результатів. У своєму блозі компанія зазначила:

“Сьогодні методи створення масштабованого контенту є більш витонченими, і не завжди зрозуміло, чи створюється контент суто за допомогою автоматизації. Щоб краще боротися з цими методами, ми посилюємо нашу політику, щоб зосередитися на цій зловмисній поведінці – масштабному створенні контенту для підвищення пошукового рейтингу – незалежно від того, чи задіяні в цьому автоматизація, люди або їхня комбінація. Це дозволить нам вжити заходів щодо більшої кількості типів контенту з малою або нульовою цінністю, створеного в масштабах, наприклад, сторінок, які претендують на відповіді на популярні пошукові запити, але не надають корисного контенту”.

Залишається тільки з’ясувати, чи матимуть ці зміни достатній ефект. Можливо, спам-сайти просто зменшать обсяги контенту, щоб запобігти виявленню, або ж спробують інші обхідні шляхи. Це також не стосується безпосередньо контенту, створеного штучним інтелектом, який містить фактичні помилки або просто некорисну інформацію – його важче виявити автоматично, а Google, схоже, нечасто вдається до ручних дій. Власне тестування компанії показало, що кількість неякісного контенту зменшилася на 40%.

Читайте також: Як ефективніше шукати в Google, щоб отримати потрібні результати

Google також намагається протидіяти “зловживанню репутацією сайту”, коли сайти публікують сторонній контент, який суттєво відрізняється від їхнього типового контенту, щоб третя сторона могла отримати вигоду від існуючої репутації та рейтингу цього сайту у веб-пошуку. Google заявив:

“Наприклад, третя сторона може публікувати відгуки про кредити до зарплати на надійному освітньому веб-сайті, щоб отримати вигоду від ранжування сайту. Такий контент, що займає високі позиції в пошуку, може заплутати або ввести в оману відвідувачів, які можуть мати зовсім інші очікування щодо контенту на даному веб-сайті”.

Компанія також тепер вважає спамом прострочені та перепрофільовані домени, на яких розміщується низькоякісний контент.

Покращене виявлення спаму впроваджується в рамках оновлення пошукової системи Google, яке відбудеться в березні 2024 року. Зміна щодо зловживання репутацією сайту набуде чинності 5 травня 2024 року.

Поділитися
Exit mobile version