Google також за гроші збирала дані користувачів – додаток вже видали із App Store

2 хв. читання
google services

Facebook був не єдиною компанією, яка знехтувала правилами Apple для розповсюдження службових програм та в обхід App Store збирала розширені дані про користувачів.

Google використовувала додаток під назвою Screenwise Meter, який дуже нагадує заборонений Apple додаток Facebook Research. Про це повідомляє TechCrunch.

Як пише видання, у своєму додатку Google запрошує користувачів віком від 18 років (або 13, якщо вони належать до сімейної групи) завантажити програму за допомогою спеціального коду та процесу реєстрації, використовуючи сертифікат підприємства.

Це той самий тип порушення політики, що призвело до того, що Apple закрила аналогічний додаток Research VPN для Facebook.

Додаток існував з 2012 року та пропонував отримати подарункові карти і участь у програмі винагородження від Google за те, що користувачі встановлювали VPN-додаток з корпоративним сертифікатом.

Такий підхід дозволяв компанії Google моніторити і аналізувати трафік і дані юзерів. Встановити програму можна було на будь-який девайс: комп’ютер, роутер, телевізор, мобільний телефон тощо.

“Додаток для iOS Screenwise Meter не повинен працювати в рамках корпоративної програми розробників Apple — це була помилка, і ми вибачаємося. Ми вимкнули цю програму на пристроях iOS. Ця програма є повністю добровільною і завжди була. Ми пояснюємо користувачам те, як ми використовуємо їхні дані в цій програмі. Ми не маємо доступу до зашифрованих даних у програмах, і користувачі можуть відмовитися від програми в будь-який час”, — прокоментували ситуацію у Google.

Як пише TechCrunch, на даний час Google встигла видалити свій додаток Screenwise Meter для iOS. Також найближчим стане відомо, чи анулює Apple сертифікати для всіх легітимних служб Google, які використовують той самий сертифікат, що й Facebook.

Поділитися
Exit mobile version