Попри заборону Apple соцмережа продовжує збирати дані користувачів. Вже за гроші

3 хв. читання

Facebook платить користувачам у віці від 13 до 35 років до $ 20 на місяць, щоб вони встановили додаток для дослідження Facebook. Такі результати дослідження оприлюднило видання TechCrunch, повідомляє 9to5mac.

Як відомо, ще у серпні компанія Apple звернулася до Facebook з проханням видалити свій додаток Onavo VPN з App Store, заявивши, що він порушує політику збору даних.

Однак Facebook пішов в обхід App Store та платив підліткам і дорослим, щоб вони на своєму пристрої встановили VPN-додаток “Facebook Research”.  Компанія повністю оминула App Store, адмініструючи свій продукт через сервіси бета-тестування Applause, BetaBound і uTest.

iphone fb

Як це працює?

Після того, як Onavo VPN був заборонений в App Store минулого року, Facebook почав пропонувати його для показу оголошень у додатках Snapchat та Instagram.

У сервісі Applause немає згадки про Facebook – замість цього присутнє формулювання “платне дослідження соціальних медіа”. Єдина згадка про Facebook з’являється тоді, коли користувачі, яким немає 18 років, повинні заповнити форму згоди.

Тим часом, BetaBound діє аналогічно, пропонуючи користувачам отримати $20 на місяць, щоб встановити додаток і дозволити йому працювати у фоновому режимі. Користувачам також обіцяють додаткові $ 20 за кожного друга, якого вони залучать.

TechCrunch стверджує, що встановлення цього VPN дає Facebook “безмежний доступ до пристрою користувача”. У деяких випадках, користувачеві навіть необхідно перейти до свого екаунта Amazon і зробити знімок історії своїх замовлень, а вже потім завантажити його на сайт “Facebook Research”.

Повністю обійшла заборону

Facebook повністю обходить власну систему тестування Apple TestFlight для цього додатка. Замість цього користувачі повинні відвідати r.facebook-program.com, де їх інструктують щодо встановлення “Сертифіката корпоративних розробників та VPN” і “довірити Facebook кореневий доступу до свого телефону, а також більшу частину даних, які він передає”.

Даний сертифікат має використовуватися виключно розробниками, які розповсюджують внутрішні корпоративні програми, а використання його компанією Facebook, очевидно, є порушенням цього керівництва.

TechCrunch говорить, що Apple “знає” про цю проблему, але не зрозуміло, чи може вона заборонити Facebook використовувати сертифікати корпоративних розробників.

Зі свого боку, Facebook стверджує, що використання його продукту не порушує керівних принципів компанії Apple, проте не наводить жодних доказів для підтвердження цієї заяви.

З повним текстом дослідження TechCrunch можна ознайомитися за цим посиланням.

Поділитися
Exit mobile version