Google все одно збирає дані про користувачів навіть у режимі “інкогніто”, – дослідження

2 хв. читання
Simferopol Russia - June 22 2014: Google biggest Internet search engine. Google.com domain was registered September 15 1997

Режим “інкогніто” Google не забезпечує належного рівня анонімності. Такого висновки дійшли конкуренти Google з компанії DuckDuckGo, які заявили, що режим “інкогніто” відомого пошукового сервісу не відповідає своїй назві та опублікували дослідження на цю тему. Про це йдеться в блозі компанії, пише Ракурс.

Як відомо, пошуковий сайт DuckDuckGo спеціалізується на забезпеченні конфіденційності користувачів. Для цього DuckDuckGo в своїй роботі відмовляється від так званої “бульбашки фільтрів” персоналізованих результатів пошуку.

Суть “бульбашки фільтрів” полягає в тому, що веб-сайти визначають, яку інформацію користувач хотів би побачити, ґрунтуючись на інформації про його місцезнаходження та минулих діях, таких як історія попередніх пошукових запитів.

google how can i help

Внаслідок цього користувач потрапляє у своєрідну інформаційну бульбашку, бачачи тільки ту інформацію, яка узгоджується з раніше побаченою. Таким чином, персоналізовані інтернет-ресурси можуть спотворювати для користувача реальну картину світу.

Особливо це погано для політичних тем, де користувачі через “бульбашку фільтрів” з часом починають бачити тільки одну точку зору.

У випадку Google “бульбашка фільтрів” проявляється в тому, що посилання на інтернет-ресурси в результатах пошуку переміщаються вгору або вниз залежно від раніше зібраної про користувача інформації.

Як виявилося, наявний у Google режим інкогніто, який вже своєю назвою передбачає, що інформація про дії користувача збиратися й аналізуватися не повинна, також не є незалежним від “бульбашки фільтрів”.

Дослідження DuckDuckGo показало, що в режимі інкогніто Google продовжує видавати різні результати для різних користувачів. При цьому такі відмінності не можна пояснити різними часовими поясами, часом або місцем розташування користувача.

Учасники проведеного DuckDuckGo експерименту одночасно вводили три запити, пов’язані з гостросоціальними темами: контроль обороту зброї (gun control), імміграція (immigration) та вакцинації (vaccinations). У результаті було отримано 62 різні набори посилань.

Поділитися
Exit mobile version